Last news in Fakti

29 Октомври, 2013 19:11 1 189 0

Надзорът на Здравната каса прие бюджета за 2014 г.

  • нзок-
  • здравна каса-
  • бюджет-
  • 2014-
  • надзор-
  • увеличаване

Общият бюджет на касата през 2014 г. ще бъде 2 823 110 000 лв

Под 990 млн. лв. за болниците и 145  млн. лв. за онколекарства през 2014 г. Това сочат цифрите в приетия снощи от Надзора на НЗОК бюджет на институцията за идната година. За сравнение, в бюджет 2013 за лечебните заведения са отредени близо 1,2 млрд. лв., а в момента касата не може да им изплати дължимото в пълен размер.

Общият бюджет на касата през 2014 г. ще бъде 2 823 110 000 лв., като от тях 2 472 462 000 лв. са предвидени за здравноосигурителни плащания, обобщава zdrave.net.

„За болнична медицинска помощ в бюджета са определени 988 128 000 лв., за лекарствени продукти – 556 000 хил. лв., в т.ч. лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение в размер на 527 000 хил. лв., за лекарствена терапия при злокачествени заболявания – 145 000 хил. лв.“, информират от пресцентъра на осигурителната институция. В съобщението липсват цифри, свързани с първичната, със специализираната извънболнична медицинска помощ, с медико-диагностичните дейности, с денталната помощ и т.н.

От НЗОК дават информация единствено още за трансферите от МЗ, които са в размер на 13,4 млн. лв. Те са предназначени за дейности по амбулаторно проследяване на болни с психични заболявания и на болни с кожно-венерически заболявания, както и за интензивно лечение. В тези средства е включена и сумата за доплащане на частта от потребителската такса, която е разлика над 1 лев за пенсионерите, уточняват от касата.

В бюджета на НЗОК са предвидени и 1 млн. лв. за дейностите по асистирана репродукция, започнали през 2013 г. От идната година финансирането на тази дейност отново преминава в МЗ.

По отношение на „ябълката на раздора“ – станалите прословути допълнителни 104 млн. лв. в бюджета на касата, в съобщението на касата се казва следното:

„Средствата от 104 834 хил. лв., предвидени за други здравноосигурителни плащания, могат да се разходват по решение на НС на НЗОК, след предоставяне на пакет от мерки, свързани с оптимизиране на здравноосигурителните плащания и подобряване на контрола върху тяхното разпределение и разходване, внесен от министъра на здравеопазването в Министерския съвет, в следните направления:

· Усъвършенстване на механизмите и критериите за договаряне и заплащане на лекарствените продукти и медицинските изделия, финансирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса;

· Прецизиране на обхвата и съдържанието на медицинските стандарти в болничната и извънболничната медицинска помощ;

· Подобряване на изискванията и критериите за медицински и финансов контрол върху дейността на изпълнителите на медицинска и/или дентална помощ и аптеки.

Министерският съвет следва да внесе приетите мерки в Народното събрание на Република България до 01.01.2014 г.“

От касата информират още, че Надзорът е потвърдил възможностите на институцията да заплати 80% от извършената болнична медицинска дейност за месеците септември, октомври и ноември т.г., като останалите 20% от извършената и отчетена дейност ще бъдат платени през януари 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА