Last news in Fakti

11 Август, 2023 16:15 1 573 4

Ето защо ярката светлина ни кара да кихаме

  • синдром achoo-
  • кихане-
  • ярка светлина

Какво представлява синдромът ACHOO

Ето защо ярката светлина ни кара да кихаме - 1
Снимка: Shutterstock

Кихането е едно от най-неприятните преживявания, но за някои от нас може да има просто решение. В случая със Синдрома фотичното кихане просто погледът към ярка светлина може да е достатъчен, за да предизвика задоволително кихане. Причината се дължи на разширяването на зениците, на нервната система и на една забавна малка абревиатура на синдрома ACHOO.

Рефлексът на фотичното кихане (РКИ) е известен и като Синдром на автозомно доминантното завладяващо хелио-офталмично избухване, но като се има предвид, че животът е твърде кратък, за да използваме толкова много дълги думи, предпочитаме Синдром ACHOO.

Той се характеризира с неконтролируемо кихане в отговор на внезапно излагане на ярка светлина, като например излизане от тъмно кино и гледане към слънцето. Това е необичайно, защото кихането обикновено се свързва с патогени или дразнители, като добрата стара чушка, така че защо светлината би накарала някого да кихне?

Синдромът ACHOO не засяга всеки и е генетичен, като се смята, че е свързан с гените rs10427255, близо до ZEB2, и rs11856995, близо до NR2F2. Приблизително един на всеки четирима от нас може да насърчи кихането, като погледне към ярка светлина, когато носът му вече изтръпва, и в този случай това всъщност може да бъде истинско облекчение.

"Това не е болест", казва пред PBS NewsHour неврологът и генетик на човека Луис Птачек от Калифорнийския университет в Сан Франциско. "Някои хора го намират за досадно, но на някои хора до известна степен им харесва. Те казват: "Това ми помага да кихна".

От друга страна, се смята, че чистото фотично кихане е много по-рядко срещано. Това означава, че дори когато няма никакво дразнене в носа, човек неконтролируемо ще кихне, когато е изложен на ярка светлина. В тези случаи това действително може да бъде опасно, тъй като предизвиканото от светлината кихане по време на шофиране може да доведе до злополука. Кихането дори е фигурирало в дела за автоматизъм, в които шофьори са твърдели, че са загубили контрол поради неволното кихане, но успеваемостта му като правна защита варира значително.

Що се отнася до причините за синдрома на ACHOO, възможно е хората с подходящ генотип да имат нередност в тригеминалния нерв, петия и най-голям от черепните нерви. Според Медицинския център на Университета в Небраска тригеминалният нерв осигурява усещането в лицето, но също така улавя всяко дразнене в ноздрите и предизвиква кихане в отговор. Възможно е при малко кръстосване на проводниците кихането ни да е малко объркано, пише vesti.bg.

Предполагаемият механизъм на синдрома ACHOO предполага, че внезапното излагане на ярка светлина кара зениците ни да се свият, изпращайки нервен сигнал, който при някои хора може случайно да възбуди други нервни пътища, включително този, който отделя лигавицата в носа. Това може да бъде възприето като дразнител и да предизвика кихане по типичния начин.

Така че следващия път, когато се затруднявате да предизвикате кихане, опитайте да се вгледате в ярка светлина. Шансът е едно към четири, че това ще ви помогне.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Палома старчок завалия

    2 2 Отговор
    Търся един дядо дето ловихме пастърва на една река в родопите
  • 2 Любител

    1 1 Отговор
    Страхотно е.Ако можех щях да кихам през една минута.
  • 3 Механик

    4 1 Отговор
    Кихането било неприятно преживяване, че дори и едно от най-неприятните??
    От къде ви изравят такива непоръбени и нищо незнаещи, бе?
    Да сте чували за "енфие". Хората са си плащали за енфие, за да си го слагат в носа и да кихат.
    п.п.
    Най-непиятното усещане за мен, е че всичката тая неграмотна младеж се опитва да си вади лебеца пишейки идиотизми.
  • 4 Наздраве

    1 0 Отговор
    Сега катаджиите ще се снабдят с фенерчета и като ви спрат вечер, ще им кихате "фотоофталмично".