Last news in Fakti

12 Август, 2023 12:32 3 251 9

Учени: Слънцето излъчва нетипично ярка светлина към Земята

  • слънце-
  • ярка светлина-
  • гама-лъчи-
  • звезда-
  • космос

Данни, събирани в продължение на шест години, потвърдиха теорията, че Слънцето излъчва гама-лъчи, но това отваря вратата за още въпроси относно странното откритие

Учени: Слънцето излъчва нетипично ярка светлина към Земята - 1
Снимка: Shutterstock

Учени съобщиха, че Слънцето излъчва нетипично ярка светлина и това се случва от години. Астрономи от Мичиганския държавен университет са засекли тези свръхенергийни гама лъчи и са установили, че те са много повече, отколкото са очаквали. Въпреки че тези лъчи не достигат съвсем до Земята, те могат да бъдат открити, ако използвате правилните инструменти и знаете какво да търсите.

Изследователи обявиха, че Слънцето огрява Земята в супер ярка светлина, захранвана от прекомерно количество гама лъчи, съобщава "Futurism".

Лъчите са наблюдавани с помощта на Високопланинската водна обсерватория на Черенков в Мексико, която е успяла да открие гама лъчите с помощта на огромния си масив от 300 водни резервоара, които съдържат по 200 метрични тона вода. Когато гама лъчите от Слънцето попаднат в атмосферата, те създават така наречените "въздушни дъждове", които преразпределят и разграждат частиците от лъчите. След това те са откриваеми от Земята.

Теорията за Слънцето, излъчващо гама лъчи, е изказана още през 90-те години на миналия век, а екипът събира данни от 2015 до 2021 г. След като разполагат с достатъчно информация, за да започнат да разглеждат теорията по-подробно, учените първоначално смятат, че са направили грешка заради огромния излишък от гама лъчи и яркостта на Слънцето.

Данните обаче се оказали верни и се доказва, че Слънцето е изстрелва изобилие от гама лъчи с мощност между един и 10 трилиона електронволта. С тази новооткрита информация за звездата от нашата Слънчева система предстоят още много наблюдения. Колкото и интересно да е това откритие, все още има много научна работа, която трябва да се свърши, пише dariknews.bg.

Данните, събирани в продължение на шест години, потвърдиха теорията, че Слънцето излъчва гама-лъчи, но това отваря вратата за още въпроси относно странното откритие.

Разбира се, непредсказуемостта на Слънцето не е нещо ново. Неотдавна учените забелязаха, че звездата може да достигне слънчевия си максимум много по-рано от това, което се предвиждаше досега. На повърхността ѝ бушуват мощни слънчеви бури, които предизвикват екстремни изригвания и плазмени взривове.

Слънцето следва доста предсказуем 11-годишен цикъл, в който достига пик на активност, водещ до тези свирепи бури. Прогнозите бяха, че този пик ще настъпи около 2025 г., но скорошната активност и данните сочат, че вместо това пикът ще дойде 2024 г. Подобно на прогнозирането на времето обаче, прогнозирането на тези цикли не е точна наука.

Слънцето обаче е толкова мощно, че тези повишени нива на активност могат да причинят проблеми за човешката раса, като понякога слънчевите бури предизвикват проблеми със сателитните комуникации и електрическите мрежи.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    16 1 Отговор
    В предишните десетилетия типично- ярка светлина ли беше?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хмм

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "въпросче":

    И само към земята ли излъчва
  • 4 мдаа

    32 0 Отговор
    С това казусът с климатичното затопляне, причинено от човека ,се затваря окончателно.
  • 5 3773732727

    11 0 Отговор
    Слънчо е като водата,дава живот и може мигновено да го отнеме!
  • 6 Българин

    6 5 Отговор
    Не ядосвайте Тангра нашия Бог и създател !
  • 7 бръз

    6 0 Отговор
    То тва от самолетите не е случайно
  • 8 Бъдеще

    9 2 Отговор
    Просто иска да достигне до все по-мрачните души на хората, но нещо не му се удава...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.