Last news in Fakti

12 Август, 2023 16:26 2 785 5

Най-честите причини за зачервени очи

  • зачервени очи-
  • причини-
  • алергия-
  • червени очи

Ето какво предизвиква този проблем

Най-честите причини за зачервени очи   - 1
Снимка: Shutterstock

Очите могат да се зачервят поради много причини. Възможно е да се появи дразнене, сухота, сълзене, усещане за глождене, сякаш имате нещо в очите. Факторите, които могат да повлияят върху очите и да предизвикат зачервяване и раздразнения, са много. Кои са най-честите сред тях?

Недостатъчно овлажняване, сухота

Сухотата в очите може да е една от възможните причини да се появи зачервяване. При недостатъчно добро овлажняване от слъзните жлези очите страдат, а усещането е за дразнене и сухота, сякаш имате пясък или прашинки в очите.

Състоянието може да се овладее лесно с помощта на хидратиращи и овлажняващи изкуствени сълзи или гел с хиалуронова киселина, пише az-jenata.bg. Този тип зачервяване на очите най-често се наблюдава при преумора на окото, продължителна работа на компютър, четене, взиране в цифри и таблици.

Недостатъчно сън

Недоспиването влияе негативно на очите. Възможно е да се появи зачервяване и дразнене, ако очите не са си отпочинали качествено.

Пушене

Тютюнопушенето се отразява негативно не само на белите дробове, но и на всички органи и системи в тялото, включително на очите. Ако пушите много, има вероятност очите ви да се зачервят без иначе друга видима причина. Възможно е да ви сърбят, да се появи дразнене, сухота.

Алкохол

Пиенето на алкохол също уврежда тъканите на окото. Възможно е да помрачи свежестта на очите, да ги направи по-мътни, жълтеникави, уморени, сухи. Алкохолът дехидратира целия организъм и това засяга и тъканите на очите.

Алергии

Алергиите могат да причинят зачервяване и дразнене на очите. Появяват се сълзене, глождене, усещане сякаш има нещо в очите. Тъй като тези оплаквания се припокриват с други състояния, невинаги хората ги свързват с алергия. В някои случаи дори може да не подозирате, че сте алергични към даден дразнител.

Прием на медикаменти

Някои лекарства могат да причинят зачервяване на очите. Сред най-честите са нестероидните противовъзпалителни средства, чиято активна съставка е ибупрофен. След преустановяване на приема обикновено оплакванията отшумяват.

Плуване в басейн

Водата в басейните се пречиства с мощни препарати, които предизвикват раздразнения в очите и по кожата. Ако сте били на басейн, много вероятно е това да е причината за зачервените очи.

Спукан капиляр

В очите се намират множество тънки и крехки кръвоносни съдове. Те могат да се спукат при повишено напрежение, което да доведе до зачервяване, усещане за убождане, глождене, сухота.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Божидара а какви да най честите

    1 3 Отговор
    Причини , от пръцкане да преминеш към пуфешки 🤣🤣🤣🤣
  • 2 Джендъра има качества

    0 1 Отговор
    Да гадае на телефон, гадател е 🤣🤣🤣

    Коментиран от #3

  • 3 От оправата на

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "Джендъра има качества":

    София прайд е там половината са гадатели на телефон 🤣🤣🤣🤮
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Възможно е да ти капне капка Железен сулфат,докато с много дълга дръжка мажеш дърво срещу мъх и лишеи.......Може да падне и нещо от дървото и да възпали някое око!
  • 5 Амиии

    0 0 Отговор
    Най-често е конюнктивит, ама авторката де да знае.