Last news in Fakti

20 Август, 2023 14:25 1 520 3

140 години от рождението на Коко Шанел

  • годишнина-
  • коко шанел-
  • рождение

Бъдещата законодателка на съвременната мода израства в бедно семейство с необразовани родители

140 години от рождението на Коко Шанел - 1
Снимкa: Shutterstock

Вчера светът на модата чества 140 години от рождението на първата звезда в модата през 20-и век. Габриел Боньор Шанел е родена на 19 август 1883 г. в Сомюр, Франция. Бъдещата законодателка на съвременната мода израства в бедно семейство с необразовани родители и, както пише „Л‘Експрес“ през 1998 г. , „Шанел цял живот се опитваше да прикрие произхода си“.

Габриел и сестра ѝ Жулия се образоват в дом за сираци. Униформата, която се налага да носят, е бяла риза и черна пола. Години по-късно Шанел ще превърне този символ на бедността в проява на сдържана елегантност, пише dariknews.bg.

Шанел започва работа в ателие за изработка на дантели през 1902 г. Успоредно с това пее в кабарета, откъдето идва и прякорът Коко. Трудните години на младата Габриел винаги са предизвиквали интереса на биографите. Животът ѝ е сюжет на филми, пиеси, дори мюзикъл.

Връзката на Шанел с кавалерийски офицер ѝ дава идея за освобождаване на женското облекло от корсетите и кринолина, откривайки лекотата и удобството на елементи от мъжките дрехи. През 1910 г. Габриел основава модната си къща „Шанел мод“ в Париж.

Списъкът с моделите, които популяризира Коко Шанел, изглежда безкраен. Благодарение на нея между двете световни войни започват да се носят спортни костюми, пуловери, сака, дрехи от туид – еластични и следващи движенията на тялото, официални черни рокли, бели ризи, райета, т.нар. средно токче на обувките, изкуствените перли, подстриганата „на черта“ коса. Модното предприятие постепенно се разширява и марката „Шанел“ се превръща в империя. През 1921 г. дизайнерката пуска на пазара легендарния си парфюм „Chanel N°5“ и така става първият моделиер, затворил кръга на луксозната индустрия с дрехи, аромат и бижута. В същото време Коко Шанел получава признание за артистичния си гений – серия картини на художника Пабло Пикасо са вдъхновени от нейната визия за облеклото и тялото. Преди Втората световна война дизайнерката успява да наложи стила си и в Холивуд.

Модната къща на Шанел е засегната от стачките през 30-те години на 20-и век, а впоследствие търпи имиджови щети заради връзката на дизайнерката с висш германски офицер по време на нацистката окупация. След края на войната Габриел Шанел се оттегля в Швейцария заради обвинения в колаборационизъм. През това време модата тръгва по нов път – следвоенна Европа иска да преоткрие лукса и женствеността и семплите модели на Шанел изглеждат скучни и старомодни.

Новият законодател в модата е Кристиан Диор, а звезда на „унисекс“ стила става Ив Сен Лоран. Шанел дръзва да покаже своя колекция едва през 1954 г. Успехът във Франция и Европа е по-скоро умерен. Големите продажби вече са в САЩ. Бизнес средите оценяват динамиката и свободата в моделите. Една от големите почитателки на френската дизайнерка е съпругата на Джон Кенеди - Жаклин.

Костюмът „Шанел“, който носи тя в деня на убийството на президента Кенеди, за съжаление става най-известният розов костюм в историята, пише „Венити феър“ през 2020 г.

Втората половина на 20-и век остава трудна и противоречива за Коко Шанел – стилът на хипитата през 60-те години е в конфликт със сдържаността, която тя се опитва да налага повече от шест десетилетия. Освен това французойката отказва категорично до края на живота си да лансира къси поли, твърдейки, че те са в разрез с елегантността.
Коко Шанел умира в Париж през 1971 г. В обявлението за смъртта ѝ в. „Ню Йорк таймс“ я нарича „един от най-великите дизайнери на 20-и век“.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Роза

    3 0 Отговор
    Коко Шанел през ВСВ е била любовница на немски офицер,който я вербувал за немска шпионка.Затова след войната се е преместила да живее в САЩ-за да избегне съдебния процес за шпионаж!
  • 2 Налудник

    2 1 Отговор
    Честит 140-ти рожден ден! Да си все така весела, усмихната и справедлива!
  • 3 Кокона

    0 0 Отговор
    О ДА !!!! ТЯ Е ВЕЛИКА!!!!