Last news in Fakti

28 Август, 2023 14:45 3 109 10

Делото за "Под прикритие": От БНТ отговориха на обвиненията на Ивайло Захариев

  • ивайло захариев-
  • дело-
  • бнт-
  • под прикритие-
  • авторски права

От националната телевизия изпратиха официално изявление относно делото

Както ви съобщихме вече, Ивайло Захариев беше завел дело срещу БНТ заради ролята си в хитовия сериал "Под прикритие". Актьорът сам разкри, че се е стигнало до съд, тъй като авторските права, които са му изплащали, "били нищожни". От БНТ изпратиха официално изявление относно делото, заведено от него срещу националната телевизия за неизплатени суми от разпространението на сериала.

Публикуваме текста без редакторска намеса:

БНТ, изцяло в съответствие със Закона за авторското право и сродните му права и практиката в кинопроизводството, е заплатила на г-н Захариев и останалите носители на авторски и сродни права върху Сериала, отделни възнаграждения за създаването на Сериала, за излъчването му в програмите на БНТ и за разпространението му в чужбина и в каналите на други български медии, които възнаграждения са справедливи.

Възнаграждението за разпространение на сериала в чужбина, спрямо което са основните претенции на г-н Захариев, е определено като процент от приходите и изплатено в съответствие с постъпилите суми в БНТ от световния дистрибутор. Не отговарят на истина твърденията в медийните публикации, че „имало 6 милиона лева печалба от сериала „Под прикритие" и че същата била укрита. Сумата, постъпила като приход (а не печалба) в БНТ (и предмет на одити и съдебни експертизи), от световната дистрибуция е в пъти по-малка, като от нея, спрямо договореното с г-н Захариев и останалите правоносители, е отчислен съответният процент и сумата е изплатена чрез Сдружение „Артистаутор“, което е регистрирана организация за колективно управление на правата на артистите.

В решението си СГС, след като подробно е анализирал договореното между страните и приходите на БНТ от разпространение и след като е изслушал няколко експертизи, е приел, че определеното възнаграждение на г-н Захариев от разпространение на сериала е справедливо и няма основание договореното между страните да бъде обявено за нищожно. Съдът единствено е осъдил БНТ да изплати на ищеца допълнително възнаграждение от около 2 500 лв., което е на база на постъпилите междувременно допълнителни приходи от дистрибутора, и което е минимална сума на фона на прекомерните претенции на ищеца, отхвърлени от съда.Решението на този съд е в унисон с решенията на СГС и САС по подобен спор с един от операторите на Сериала, където и двете инстанции също приеха, че определеното възнаграждение е справедливо и в съответствие със закона, а договореното не е нищожно.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Много жени в този живот

    4 10 Отговор
    Никога няма да пипнат хубав мъж
  • 3 пери

    42 1 Отговор
    Странно, ако БНТ не са платили достатъчно пари на актьорите, защо всички не гракнаха, а само тоя бездарник Ивайло Захариев? Излиза, че само той е недоволен. Михаил Билалов и Захари Бахаров са талантливи, направиха страхотни роли, защото просто са класи над него, но нищо не казват. Винаги най-некадърните са най-кресливи.

    Коментиран от #8

  • 4 Кой ли

    37 1 Отговор
    Кои ли щеше да е чувал за Ивайло Захариев, ако не беше БНТ да финансира сериала, в който той игра посредствено /дървено, и може би най-зле от всички. Декламатор
  • 5 Член на Филмаутор

    12 0 Отговор
    От 15 и повече години БНТ не е повишила и със стотинка авторските възнаграждения на автори-сценаристи, оператори и режисьори.
    Защо?

    Коментиран от #7

  • 6 Българинът си е неблагодарник

    7 0 Отговор
    Сектавтът станал много алчен, заряза жената, и децата, а не му стигат парите с новата "дружка".
  • 7 филми с калпави сценарии

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Член на Филмаутор":

    Защото и парите, които им дава са много за некадърната им работа. Толкова много филми имат, че нямат какво да продадат или заменят бартер. Бнт не се гледа, съществуват, защото са на държавна издръжка, затова некадърници взимат заплати там.
  • 8 Кози

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "пери":

    Щото те си бачкат и кинтите си вървят, а не са като тоя дет брои всеки месец какво е постъпило в сметката
  • 9 Много

    2 1 Отговор
    е гнусен и грозен.
  • 10 Гост

    0 1 Отговор
    Прецакват актьорите