Last news in Fakti

28 Август, 2023 16:30 2 530 4

Time: Турнето на Тейлър Суифт "The Eras Tour" e най-голямото турне на всички времена

  • тейлър суифт-
  • турне-
  • концерти-
  • the eras tour-
  • феномен

До този момент никой изпълнител или група не са провеждали толкова мащабна концертна обиколка, констатира сп. Time и изчислява рекордните печалби, които екипът на певицата ще прибере

Time: Турнето на Тейлър Суифт "The Eras Tour" e най-голямото турне на всички времена - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Макар че има какво да се каже за музиката, костюмите и продукцията, въздействието на турнето Eras Tour може да се види най-ярко в цифрите: прогнозираната брутна сума от 2,2 милиарда долара само от продажбата на билети в Северна Америка и стотици милиони слушания в стрийминг платформите, които достигат почти 80% ръст в слушателите на музикалния каталог на певицата в седмиците след началото на турнето. Това показват отчетите за успеха на Тейлър Суифт през тази година, пише списание Time.

Турнето на Суифт няма аналог, дори сред легендарни групи като Rolling Stones, които правят турнета от десетилетия, други големи съвременни изпълнители като Хари Стайлс, Бионсе и Адел с разпродадени концерти в Лас Вегас, тъй като певицата и авторка на песни пренася мегатурнето си директно при преданите си фенове в различни градове, като в някои се задържа по няколко вечери.

Публикация, споделена от TIME (@time)

Анализаторите изчисляват, че турнето Eras Tour вероятно ще надхвърли границата от 1 млрд. долара през март следващата година, когато Суифт ще изнесе концертите на международната сцена. Ако тази прогноза се оправдае, тя ще достигне етапната цел на най-голямото турне в историята на музиката, надминавайки многогодишното прощално турне на Елтън Джон, което приключи по-рано това лято и държи настоящия рекорд от 939 млн. долара. След това турнето Eras ще продължи още седем месеца, преди да приключи окончателно през ноември 2024 г. в Торонто - и то ако не се сбъднат слуховете, че Суифт ще добави още дати и локации.

Но парите са много повече от нетните печалби. Предвижда се турнето Eras Tour да генерира близо 5 милиарда долара потребителски разходи само в Съединените щати.

"Ако Тейлър Суифт беше икономика, тя щеше да е по-голяма от тази на 50 държави", казва Дан Флийтууд, президент на QuestionPro Research and Insights, в материал за GlobalNewsWire.

В нощта на откриването в Глендейл, Аризона, концертът донесе повече приходи на местния бизнес, отколкото Super Bowl LVII, който се проведе през февруари на същия стадион. За да използваме това събитие като сравнение, Суифт изнасяше концерти, еквивалентни на две-три Супербоул срещи всеки уикенд през последните пет месеца (и шест от седемте вечери по време на последния си цикъл концерти в Лос Анджелис).

Обикновено всеки 100 долара, похарчени за представления на живо, генерират около 300 долара допълнителни разходи на местно ниво за неща като хотели, храна и транспорт. Но по време на турнето Eras Tour Суифт преминава на следващо ниво, като отделя около 1300-1500 долара за тоалети и костюми, стоки, храна и пътувания, което стимулира местната икономика със стотици милиони долари за един уикенд.

Концертната обиколка не носи само икономически облаги, но се е превърнала и в културен феномен. Всеки град, който Суифт е посетила по време на турнето досега, е направил всичко възможно за нея: Минеаполис беше преименуван на "Суифт-аполис"; Санта Клара, Калифорния, я направи почетен кмет; губернаторът на Ню Джърси нарече на нейно име щатския сандвич в Ню Джърси.

Сега световни лидери като чилийския президент, кмета на Будапеща и канадския министър-председател Джъстин Трюдо я молят да пренесе турнето в техните страни. През юли ФБР публикува в Туитър игра на думи - шега, свързана с Тейлър Суифт.

С още много спирки на турнето, които предстоят и още три албума за преиздаване, Суифт няма намерение да забавя темпото скоро. Музикалната сензация дори е надминала собствените си очаквания. В последната вечер от първата част на турнето в САЩ Суифт каза на публиката: "Помислих си, че ще е забавно, но не знаех, че ще е така".

Хардинг казва, че това не е само рецепта за финансов успех, но и за грандиозно кариерно дълголетие. "Тейлър Суифт има капацитета да бъде наоколо цял живот", казва той. "Мисля, че големият въпрос, който си задавам, е: къде ще отиде оттук нататък?"


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ккк

    7 2 Отговор
    Ако и знам и една песен на тази пък на ..

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Съдията Дред

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ккк":

    Ужас, и аз не мога да посоча нейна песен. Със сигурност съм чувал, ама не връзвам образ и подобие.
  • 3 Некой си

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ккк":

    По-важно е да знаеш песни на Лили и Веско Маринов.
  • 4 Помак

    3 0 Отговор
    ... За тас, S klase важи максимата докато има будали ште има и тарикати да живеят на техния гръп... Фен сам на всяка хубаа музика.. Опитвал съм 2-3 пъти да слушам и тейлър.. И.. Ништо не ми прави фпчатление... Явно съм ниска топка