Last news in Fakti

12 Септември, 2023 11:15 729 7

Румънец плува 48 дни по Рейн в подкрепа на интеграцията на страната в Шенген

  • румънец-
  • река рейн-
  • шенген-
  • интеграция

Аврам Янку вече е покорил с плуване Дунав и Ламанша

Румънецът Аврам Янку от град Петрошани, Западна Румъния, плува 48 дни по река Рейн, за да подкрепи интеграцията на страната в Шенген. Отдава се на предизвикателството всеки ден между 9 и 12 часа и отслабва 8 килограма.

Исках да изпратя послание до цяла Европа. Точно както реките пресичат свободно континента, без да вземат предвид границите, така и ние трябва да можем да пътуваме”, коментира Аврам Янку за румънската телевизия TVR1, предава БТА.

Мъжът работи в Общинската библиотека в Петрошани, открита през същата година, в която е роден. През 2013 г. попада на книга, която преобръща съдбата му. Нарича се „Плуване за разбиране на всички“.

“Тази книга беше в купчината, донесени от читатели. Прелистих я. В предговора описваше една абсолютно приказна история, която остави дълбоко впечатление у мен”, спомня си Янку. 10 години по-късно вече е покорил с плуване Дунав и Ламанша.

След като превзе и Рейн, Аврам Янку се подготвя за следващото приключение. Решен е да плува, докато е здрав.

Аврам Янку е първият румънец, плувал повече от 24 часа без прекъсване. Той е първият и единствен човек в света, преплувал река без неопренов костюм 89 дни (2017) без нито един ден почивка. Янку е и първият в света, плувал 18 ч. 30 мин. срещу течението в Дунав, изминавайки 26 км (2021 г.)


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 123456

    3 4 Отговор
    Аш па тоз абдал!
  • 2 Мамалигата

    3 2 Отговор
    прави чудеса с хората.
  • 3 Мутра-джендър

    2 1 Отговор
    Плувай, плувай, не е риба!
  • 4 Боруна Лом

    0 2 Отговор
    МИНИ И ПРЕЗ ЛОМ НА ,,ЧАЙКА,,
  • 5 завалията съвсем е сдухан

    4 2 Отговор
    Наистина ли тоя ще плува с такава идея?
    Да беше се самозапалил или обесил за направи впечатление.
    Това им доставя удоволствие на Урси и бандата мушмуроци!
    А нашенеца ще пие бира и яде кебапчета в кръчмата и ще чака ония чакали от Брюксел да се решат дали сме им нужни!
    Инак лапат от нас за яловото евро членство.
  • 6 Соваж бейби

    4 0 Отговор
    Човека е прав за границите ние хората сме си въвели закони с алчни диктатори и императори за власт ,религия и земя.Не само реките и всичко що е вода море,океан...птици,животни и ние хората всички пренадлежим на природата това което ни заобикаля не тя на нас .Проблема са мигрантите , зщото има реклами канят ги на гости за 10 години или войни ,тук трябва д се акцентират политиците да се оправят проблемите и край на войните.
  • 7 АЗ ПЪК БИХ СКОЧИЛ ЗАД ВЛАКА

    1 0 Отговор
    ЗАРАДИ ШЕНГЕН СГЛОБКАТА И ГАВРАЕЛ С УНИКАЛНИЯ ПУЕШКИ ВРАТ !