Last news in Fakti

25 Септември, 2023 13:32 5 529 8

Името на значим за историята ни град произлиза от думата "кал"

  • българия-
  • история-
  • география-
  • кал-
  • произход-
  • име-
  • град-
  • батак

Османците наричали местността край езерото на града "батак", защото било покрито с кал и много хора потъвали там

Името на значим за историята ни град произлиза от думата "кал" - 1
Снимки: БГНЕС

Историята на името на един важен за историята ни български град е доста интересна. Градчето е свързано в нашето съзнание най-вече с драматичните събития разиграли се там по време на Априлското въстание. Въпреки това, той има много по-древна история и наименование с интересен произход. Днес ще говорим за историята на град Батак.

Околностите на града са обитавани от най-дълбока древност. Има запазени останки от времето на траките, римляните, българи и византийци. Смята се, че старото име на селището е било Батево, пише Poznanieto.bg. Неговият произход е доста спорен, но се смята, че там са се преселили бежанци от османските орди, които са започнали масово помохамеданчване в Родопите и най-вече в Чепинската котловина.

Въпреки това, селището бива присъединено към Османската империя. Тъй като се приема, че Батево е трудно за произнасяне и съответно за записване в регистрите на Османската империя, там е запазено името “Батак”. За този факт свидетелстват както османските регистри, така и запазен надпис върху чешма в Кричимския манастри от края на XVI век. Самото име Батак също е с доста спорен произход.

"Кал"

Коренът на думата Батак от турски е свързана с думата кал. Смята се, че причината за това е езерото, което се намира в северозападната част на града. Българите го наричали с думата блато, а османците “батак”, тъй като е било покрито с кал и много хора потъвали в тази местност.

Батак се превръща в селище, което съхранява българските си корени в рамките на империята. В това населено място се развива сериозен дърводобив, който е в основата на строежа на много кораби за нуждите на империята. По този начин, баташките търговци се превръщат във фактор и това спомага за съхраняването на българското население в региона. Тези процеси се усилват по време на Възраждането и Батак се свързва с лица като:

Йосиф Строителя – един от най-дългогодишните игумени на Рилския манастир, който успява да го съхрани в сегашния му вид.

Георги Бусилин – автор на един от първите български буквари. Най-известен е, разбира се, букварът на Петър Берон (Рибният буквар). Георги Бусилин е известен с факта и че е първият български персонален стипендиант на руски император.

Още като ученик в Гърция, той заедно с Иларион Макариополски основа “Славянобългарско дружество”, което подпомага формирането на българско самосъзнание чрез просвещение. През 1844 издава “Българският буквар”, като целта му е да замести старите буквари, които са ползвали децата. Издаден е в повече от 3000 бройки и добива широка популярност.

Баташкото клане

За съжаление, събитието с което се свързва най-често Батак, е Баташкото клане от 1876 година. Тук обаче няма да обърнем внимание на ужасяващите детайли от него. По-скоро е важно да разгледаме неговата роля. То се превръща в един от символите на Априлското въстание. Бива представено на европейската публика – както на Изток, така и на Запад от нас.

За него говори най-вече журналистът Макгахън, но то бива споменато в изказвания на личности от ранга на Виктор Юго, Джузепе Гарибалди, Чарлз Дарвин, Фьодор Достоевски, Лев Толстой, Димитрий Менделеев и много други. По този начин служи като символ на отношението на Османската империя към българското население. Превръща се в една от основните причини за започналата Освободителна война.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    11 3 Отговор
    Трябваше да кръстят Кал тази джунгла София. Зимата блато, лятото прашно, сухо корито.
  • 2 цербер

    2 0 Отговор
    През 1844-та година издава “Българският буквар”,
  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 1 Отговор
    Баташката долина е без изход на Юг към Беломорието, затапена е, тя е БАТАК...

    Коментиран от #4

  • 4 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Как ще е без изход на юг, като се стига свободно до Доспат, а Барутанлията е нахлул чак от Барутин? Знаеш ли, колко места има в него район, където можеш да стигнеш до Беломорието?

    Коментиран от #8

  • 5 Гост

    3 0 Отговор
    И не само Батак: - "И Панагюрище, и Перущица.... И всичко е пепел!"
  • 6 Гост

    9 2 Отговор
    Докладът на Макган е покъртителен. Има го в нета. Много са онези, които искат да се потулят думите му, че и днес дори. Подробно описва какви опити е правила 0сманската управа, за да му попречи да стигне до опожареният Батак. Описал е и как 0смансите са се опитвали да прикрият труповете на избитите бата4ани, но не са успяли. Всичко е описал, Макган. Истината изтънява, но не изчезва!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    Да, пътища през планината има, става въпрос, че Баташката ДОЛИНА е затворена от Юг....