Last news in Fakti

9 Октомври, 2023 13:30 3 456 8

Дафиновият лист - магията на древен Рим и Византия

  • дафинов лист-
  • стави-
  • лечебни свойства-

Премахва болките в ставите и костите! Предотвратява артрит, остеопороза и остеоартрит. Гони лошата енергия от дома ви! Предпазва от магии. Пази както тялото, така и душата! В Римската империя растението, познато ни като дафинов лист, се е смятало за свещено и е било символ на величието, мъдростта и защитата

Дафиновият лист - магията на древен Рим и Византия - 1
Снимка: Shutterstock

Мното от нас с безразличие подминават една подправка, наречена - дафинов лист!

Какво всъщност представляма това чудо, наречено дафинов лист?

В Римската империя растението, познато ни като дафинов лист, се е смятало за свещено и е било символ на величието, мъдростта и защитата.

Древните гърци засаждали дафиновите дръвчета край храмовете на Аполон – богът, покровителстващ медицината, поезията и музиката, който също така е изобразяван с лавров венец. Той е бил наричан „Дафний“, тоест „Лавровий“, което се превежда като „обичащ лавровото дърво“.

В Елада лавровите венци са били присъждани на първенците в атлетическите състезания от древните Олимпийски игри, като символ на победата.


Какво представлява дафиновият лист?

Дафиновият лист e известен най-вече като добавка към много ястия, но освен за незаменима подправка в кулинарията, придаваща специфичен аромат на гозбите, дафиновият лист е прочут и със своите лечебни свойства.

Познатите ни ароматни листа са от няколко вида на семейство Лаврови (Lauraceae), като дръвчетата обикновено достигат височина 12 метра. Характеризират се с цъфтеж през края на пролетта, жълти цветчета със звездовидна форма, а листата са тъмнозелени, месести и заострени към върха.

Растението вирее на глинести почви, силна слънчева светлина и достатъчно топлина, макар и да издържа на застудявания.


Произход и хранителни свойства

За негова родина се смята Средиземноморският район. Днес обаче, поради широката си употреба, ареалът на лавровите дръвчета се е разширил значително и те могат да бъдат срещнати на доста места.

Подправката, позната като дафинов лист, предлага много хранителни вещества, като в 100 грама от нея се съдържат:

Калории – 313 kCal
Мазнини – 8,3 г
Протеини – 7,6 г
Фибри – 26,3 г
Въглехидрати – 74,9 г

В дафиновите листа се открива високо количество важни макро- и микроелементи.

Как да си изсушим дафинови листа в домашни условия?

За целта е нужно да следвате няколко стъпки :

Събирането на листата започва в началото на есента.
Преди изсушаването, листата се изплакват обилно с вода.
Помещението, което ще се използва за сушенето, е необходимо да бъде изолирано от миризми и слънчевата светлина да не пада директно върху листата.
Листата се поставят върху мрежа, без да се допират едно до друго.
Оставят се в помещението около две седмици, като през това време трябва да се обърнат един път, за да се изпари влагата равномерно и от двете страни.


Видове дафинов лист

Има няколко известни разновидности на дафинов лист.

Използват се пресни или сушени в кулинарията, както и в много рецепти от народната медицина:

Средиземноморски дафинов лист (Laururs nobilis)
Калифорнийски дафинов лист (Umbellularia californica)
Мексикански дафинов лист (Litsea glaucescens)
Индонезийски дафинов лист (Syzygium polyanthum)
Индийски дафинов лист (Cinnamomum tamala)


Ползи и лечебни свойства

Лечебните свойства в чудните дафинови листа са прилагани още от древността.

Противовъзпалителният ефект на маслото е бил познат от векове, като то е използвано за лечението на рани, но освен това тази билка има и благоприятно действие върху голям спектър от неразположения и заболявания.

Нека разгледаме 8 от най-известните ползи на дафиновия лист за организма.


1. Подобрява храносмилателните процеси

Неслучайно можем да го срещнем в множество ястия, като, освен че им придава невероятен аромат и вкус, има и изключително благотворно влияние върху стомашно-чревната флора.

Дафиновият лист облекчава коремните болки, действа благоприятно при констипация или диария и намалява дискомфорта при подуване на корема.

Допринася за по-пълното усвояване на хранителните вещества, а маслото от дафинов лист може да бъде полезно при храносмилателни проблеми.


2. Грижи се за здравето на бъбреците

Дафиновият лист е полезен за бъбреците, тъй като има диуретично действие, стимулира отделителната система и предотвратява образуването на камъни в бъбреците.

3. Действа благоприятно на сърдечно-съдовата система

В листата на това растение се съдържат две органични съединения – рутин и кафеена киселина, които подобряват състоянието на сърцето. Рутинът действа укрепващо на капилярните стени, а кафеената киселина редуцира LDL-холестерола и предотвратява стесняването на артериалните съдове.


4. Помага при болки в ставите

Наистина тези чудодейни листа премахват болките в ставите и костите! Предотвратява артрит, остеопороза и остеоартрит

Ето една лесна рецепта с доказан ефект:

Съставки:

Дафинов лист – 7 бр
Пресен розмарин – 2 клонки
Зехтин – 200 мл
Начин на приготвяне

Наливаме в буркан зехтина и добавяме розмарина. Натрошаваме дафиновите листа, доколкото можем с помощта на ръцете си. Варим на водна баня за 30 минути на слаб котлон.

След 30 минути оставяме маслото в буркана да престои, докато изстине, след което го прецеждаме в друг буркан с капак, който трябва да пазим от слънчева светлина.
Начин на приложение

Масажираме няколко капки във всяко засегнато място и това ще премахне отока. Бори се с главоболието и дори болката, причинена от менструация. Можете да нанесете няколко капки от това масло върху косата си, когато се къпете, за да регенерирате и заздравите косата си.

Това масло няма противопоказания и можете да прилагате малки количества дневно, ако не сте алергични към някоя от съставките. След 7 дни употреба на тази рецепта ще забележите доброто действие на тялото си.

Комбинирането на тези 3 съставки ще ви даде една от най-полезните и ползотворни рецепти за здравето на вашите кости и стави. Неговите свойства ще изпълнят тялото ви с подвижност.

Листата от дафинов лист облекчават дори ревматични болки и болни стави. Отварата от тази билка може да се използва за намаляване на неприятните болки и възпаления.

И още:

Дафиновият лист - отличното болкоуспокояващо!

Тази мощна билка е отлично болкоуспокояващо. Излекувайте увреждането на вашите стави и предотвратявайте голям брой хронични заболявания като артрит, остеопороза или остеоартрит, като прилагате неговото масло. Това растение има толкова много предимства, че маслото му може да се използва за облекчаване на навяхвания, лечение на натъртвания, отпускане на тялото, предотвратяване на косопад и дори лечение на акне.

Розмарин

Розмаринът ще намали възпалението в мускулите ви и ще облекчи контрактурите. Специално е за лечение на подутини и натъртвания, защото реактивира циркулацията в кожата, когато използвате маслото му за масаж на нараненото място.

Зехтин

Зехтинът има мощен противовъзпалителен ефект е в състояние да работи дори по-добре от лекарства като ибупрофен за лечение на болки в ставите по естествен и здравословен начин.


5. Притежава антиоксидантни свойства

Поради съдържанието на аскорбинова киселина, каротеноиди и фитохимикали, дафиновият лист може да бъде полезен и при предотвратявяне на оксидативния стрес.


6. Помага при регулирането на нивата на кръвната захар

Фитохимикалите, открити в дафиновия лист, подобряват функцията на инсулиновите рецептори, което го прави подходящ при диабет и завишени нива на кръвната захар.


7. Понижава телесната температура

Притежава и антипиретични свойства и може да се използва срещу висока температура.


8. Притежава антитуморни свойства

Според някои клинични проучвания, дафиновите листа инхибират растежа и развитието на туморни клетки при рак на гърдата.


Рецепта за отвара от дафинов лист за болки в ставите

За облекчаване на болките в ставите и при ревматизъм билката има благоприятно действие :

Необходими са ви около 20-30 листенца изсушен дафинов лист.
Кипнете 1 литър вода и залейте листата в съд, който се затваря, като за целта най-добре използвайте термос.
След около два часа водата ще е извлякла полезните вещества на билката и отварата е готова за консумация.
Приема се по една кафена чаша, 3 пъти дневно преди хранене.


Чай от дафинов лист

Можете да се насладите на ползите от билката и с чаша топъл и ароматен чай.

Ето и как да си го приготвите:

Необходими са изсушени листа от дафиновия лист, като две са достатъчни.
Заливат се с 400 милилитра вода, като се сваряват и кипват за 5 минути.
Отстранете от котлона, похлупете съда и оставете напитката да се запарва в продължение на 1 час.
Пие се 4 пъти дневно, преди хранене, по половин чаена чаша.


Съдържание на хранителни вещества

Лечебните свойства на това растение са много, поради богатото си съдържание на полезни и хранителни вещества.
Витамин С

Аскорбиновата киселина е сред най-силните антиоксиданти и участва в множество важни биохимични функции. Витамин С предпазва клетките от вредните окислителни процеси, повишава имунните сили на организма, подобрява усвояването на желязо и също така допринася за по-добра обмяната на веществата.
Витамин А

Витамин А участва във възстановителните процеси и клетъчната регенерация, като е необходим за здравето на очите, кожата, косата и костната система. Също така той повишава антиоксидантните сили на организма и подобрява обмяната на веществата.
Витамини от група В

Дафиновите листа са растителен източник и на витамини от група В, сред които ниацин, рибофлавин, пиридоксин и пантотенова киселина. Те са необходими за нормалното функциониране на нервната система.
Фолиева киселина

Фолиевата киселина или витамин В9 е сред най-важните съединения за вътреутробното развитие, като тя е необходима за изграждането на костния мозък и плацентата. В зрелия организъм участва в жизненоважни биохимични процеси като синтеза на белтъците и ДНК.
Макро- и микроелементи

В дафиновите листа се открива и високо съдържание на важни минерали, сред които калций, калий, магнезий, цинк, желязо, фосфор, манган, мед и селен.


Етерични масла

В него се съдържат лимонен, линалол, евгенол, геранил ацетат, алфа-пинен, бета-пинен и цинеол. Тези вещества притежават антисептични и антиоксидантни свойства.

Дафиновият лист още почиства въздуха, премахва лошата миризма, действа като репелент против насекоми и може да помогне при ухапвания и ужилвания.

Облекчава симптомите на депресията и помага при безсъние. Приема се преди лягане, като действа седативно и насърчава редовния сън.

Ползите от употребата на природните лекове винаги са много. Освен всичко, изброено дотук, дафиновият лист намалява стреса и тревожността, като е популярен и в ароматерапията.

Но освен всичко изброено до тук, дафиновият лист има наистина магически свойства, според Actualno.com

Отрицателна енергия в дома ви не е нещо, което бихте искали да изпитате. Домът е свещено място, където може да намерите спокойна атмосфера, но негативната енергия, понякога може да влезе в дома ви и да причини множество проблеми, които да повлияят на живота ви във всеки сегмент. За щастие, има много лесни начини, които ще ви помогнат да се отървете от лошите вибрации. Ритуалът, който ще ви представим днес, може да открие отрицателната енергия в дома ви и да я изгони. Методът е много лесен за прилагане и ще ви помогне да възстановите мира и хармонията в дома си. Ето как да разберете кой уред харчи най-много ток в дома ви

Ето какво трябва да направите:

Съставки: 7 скилидки чесън 7 дафинови листа 1 литър минерална вода 1 фуния 1 бутилка с капачка Получаване: Добавете минералната вода с помощта на фуния в бутилката, а след това добавете чесъна, дафиновите листа и добре затворете бутилката. Скрийте бутилката в някой ъгъл на вашия дом, където никой няма да може да я види и сами ще се уверите, че бързо ще изчезнат лошите вибрации. Този метод е бил използван за справяне с негативните енергии. Той е съвсем естествен и защитава вашето психическо и физическо здраве. Просто го опитайте, ако подозирате, че имате негативни енергии в дома си, и ще бъдете изумени от резултатите!

Ето какво ще се случи, ако държите дафинов лист в дома си

Сигурни сме, че всяка домакиня има вкъщи от това растение, но малцина знаят за какво може да се използва то. Освен че придава на храната един приятен, специфичен аромат, дафиновият лист е ефективно оръжие за защита от неприятности и тъмни сили.

Всъщност листата от дафинов лист могат да бъдат отличен талисман за дома. Ако искате да защитите дома си от зли сили, неприятности и болести, сложите дафинов лист над входната врата или на вратата на вашата кухня.

В миналото дафинови листа са се прикрепвали към леглата на малките деца, защото се е вярвало, че така те ще бъдат защитени от уроки и болести.

Ако посадите дафиново дърво в двора на дома си , то дървото ще носи щастие и благополучие на целият ви род.

Още нещо полезно - дафиновият лист може да се използва за изчистване на дома от негативна енергия.

Ето какво трябва да направите:

Запалете дафинов лист и опушете с него целия си дом. Ароматът на дафиновия лист ще премахне отрицателна енергия, болестите и лошо настроение в дома ви. Освен това вие ще се почувствате много отпуснати и ще забравите за стреса. Добрата новина е, че миризмата е приятна и не е вредна нито за вас, нито за вашите деца.

С една дума - дафиновият лист е не само ароматна подправка, но изключително полезен природен дар за нашето тяло и душевно равновесие!

Не напразно е наричан магията на древен Рим и Византия!

Оля Ал-Ахмед


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хе-Хе

    9 0 Отговор
    Браво бе Олга! Едно листо струва повече от 5 аптеки! Браво! Изчерпателно и полезно!
  • 2 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 0 Отговор
    Вече никакви лекари-шарлатани и разни илачи! Почвам да хрупам само дафинови листа, ура :|)
  • 3 Роза

    4 0 Отговор
    Правила съм си чай от дафинов лист-приятен е на вкус!Правила съм опушване на дома-има хубав аромат!Но не трябва да се преувеличават чудодейните му свойства-това е билка като всяка друга и не трябва да се прекалява с нея!Не отричам,че Оля е много сладкодумен разказвач,но моя девиз е :"Отнасяй се към всичко критично и никога не позволявай да те манипулират!"
  • 4 Идън

    3 0 Отговор
    Ароматът на дафинов лист се използва като парфюмна нотка в някои мъжки парфюми и по- бегло в дамски-

    Коментиран от #5

  • 5 Идън

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Идън":

    Ароматът на дафиновия лист е тежък и не допада на всеки. Чела съм легенда, че Дафне е била влюбена в Аполон и баща и я превръща в дърво за да я предпази от тази любов

    Коментиран от #6

  • 6 един от стадото

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Идън":

    и защо. По добре Аполон и Дафне в едно легло, отколкото Аполон и Орфей под ръка

    Коментиран от #7

  • 7 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "един от стадото":

    1. Защото вероятно е била малка и палава2. защото според други легенди Аполон е бащата на Орфей.. майка е Полихимния... егати и името.

    Коментиран от #8

  • 8 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Идън":

    за политехника знам, във Атина е такъв един от ВУЗовете им, ама до тази не съм стигал. Пък хората направиха история и пари с Митове и легенди, а ние тепърва се мъчим да пишем истинската си история. Айде извикай Бакхус да налей по едно, че емен мръква