Last news in Fakti

26 Ноември, 2013 21:36 2 965 0

14-годишно българче продава органите си в eBay

  • обява-
  • 14-годишно българче-
  • органи

Обявата се оказа фалшива и цели да насочи вниманието към пациентите с мускулна дистрофия

14-годишно българче обяви днес органите си за продан в сайта за онлайн търговия eBay. Новината бързо обиколи интернет пространството и социалните мрежи.
По-късно се оказа, че обявата е фалшива. Тя е публикувана от Българската асоциация за невромускулни заболявания и цели да насочи вниманието към пациентите с мускулна дистрофия.
 
Причината обявата да бъде пусната е отчаянието, обясни бащата на момчето. Идеята е да се обърне внимание върху децата, които страдат от нелечимата болест.
 
"Продавам органите си, почти не са използвани, ще ги получите след смъртта ми. Казвам се Александър и страдам от мускулна дистрофия, тип Дюшен.
Най-вероятно няма да доживея до 25, затова бъди спокоен - няма да чакаш дълго за органите ми, съвсем скоро те ще бъдат твои."
 
И наддаването за органите на 14-годишното момче в eBay започва, но часове по-късно спира и зловещата обява изчезва. Асоциацията за невромускулни заболявания призна, че това е крайният й ход за една кампания без отлагане: държавата да започне да помага на децата с мускулна дистрофия, предаде БНТ 1.
 
Бащата се съгласява,макар идеята да е зловеща, но такова е и заболяването: мускулите атрофират прогресивно, понякога задушаването става внезапно и ако нямаш дихателен апарат, си обречен. А държавата трудно осигурява такъв, цената е 10 хиляди лева, болните деца са може би над 5000. Впрочем, никой не е направил официална статистика.
 
В специално видео Александър разказва за живота си и за мотивите да участва в инициативата на Асоциацията.
 
„Реших да участвам в тази кампания, защото искам хората да разберат за нас. Да разберат за заболяванията. И ние искаме да ходим на кино, да се срещаме с приятели, да се разхождаме например в парка. Като другите деца.”, споделя Александър във видеото.
 
До 18 годишна възраст децата като Сашко получават символична финансова подкрепа от държавата. Навършат ли пълнолетие обаче, всеки се спасява сам, допълниха от Асоциацията. 
 
Към кампанията е включено и така нареченото „Писмо за промяна". Всеки, който е съпричастен към съдбата на тези младежи, може да прати писмо към всички държавни институции на специално създаден от асоциацията сайт.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА