Last news in Fakti

3 Декември, 2013 17:00 1 364 0

Орешарски обеща цялостна политика за интегриране на хората с увреждания

  • хасан адемов-
  • пламен орешарски-
  • хората с увреждания-
  • интегриране-
  • потребности

В бюджета за следващата година за това са отделени 170 млн. лева - с 12 млн. повече от сега

Орешарски обеща цялостна политика за интегриране на хората с увреждания - 1
Снимка: БГНЕС

Критерият за хуманност и солидарност в едно общество е основно това - как то се отнася към най-уязвимите си социални групи. Ние се фокусираме именно върху тях. Нашите усилия са насочени към подпомагане на пенсионери, непълнолетни и хората с увреждания. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски по време на срещата си с Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, на която присъства и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов.

Премиерът отбеляза, че за съжаление държавата не е в състояние да води такава социална политика, че напълно да заличи разграничението в доходите и да подпомогне всички социално слаби. „Даваме си сметка, че различните видове интеграционни добавки и други помощи могат малко да смекчават въпросите, но в никакъв случай не ги решават. Затова ще се опитваме да направим цялостна политика, която да е насочена към интегрирането на хората с увреждания в обществото“, подчерта министър-председателят.

Министър Адемов каза, че в бюджета за следващата година парите, които се отделят за политики за интеграция на хората с увреждания, са 170 милиона лева, което е с 12 милиона повече. Той добави, че големият проблем не е свързан само с финансовите средства.

Министърът изтъкна колко е важна интеграцията на хората с увреждания в обществото, осигуряването на равен достъп до образование и медицинска помощ и възможността те да бъдат полезни с труда, който полагат. „В центъра на вниманието на обществено не бива да бъде поставено увреждането като такова, а личността и индивидуалните способности и потребности на хората трябва да доминират пред вида и степента на увреждането“, посочи Адемов.

Министърът изтъкна, че МТСП и Националният съвет за интеграция на хората с увреждания ще организират системни срещи, на които ще се търси решение на всички поставени проблеми, за да може хората с увреждания да се чувстват пълноправни граждани в обществото.

Основните проблеми, които бяха поставени по време на срещата, бяха свързани с достъпната архитектурна среда, обществените поръчки за социалните предприятия, заетостта на хората с увреждания и подкрепа за семействата на деца с увреждания или такива, които се грижат за деца и лица с увреждания.

Представителите на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания изразиха удовлетворение от първите стъпки за подпомагане на малки и средни предприятия и споделиха с премиера, че  разчитат на спешно приемане на ЗОП, адаптиране на европейските проекти за специфичните нужди на специализираните предприятия и кооперации за хора с увреждания и създаване на гаранционен фонд за подпомагане на тези предприятия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА