Last news in Fakti

1 Декември, 2023 12:45 3 664 12

5 признака, че ще доживеете до дълбока старост

  • дълголетие-
  • дълъг живот-
  • здраве-
  • стареене

Дълголетието до голяма степен зависи от гените, но начинът на живот е не по-малко влиятелен фактор

5 признака, че ще доживеете до дълбока старост - 1
Снимка: Shutterstock

Всеки се надява да има дълъг, щастлив и най-вече качествен живот. Иска ни се да доживеем дълбоки старини, но да сме здрави и да се радваме на всеки ден. Дълголетието до голяма степен зависи от гените, но начинът на живот е не по-малко влиятелен фактор.

Има някои признаци, че вероятността да доживеете дълбока старост е голяма.

Наднорменото тегло скъсява продължителността на живота. Колкото по-дълго сте имали наднормено тегло и колкото по-рано се е появило то, толкова по-малка е вероятността да живеете дълго.

Ако сте имали наднормено тегло в детските и тийнейджърските си години, може да не доживеете до 100. И обратното – колкото по-стабилно е теглото ви през целия ви живот, толкова по-малък е рискът от хронични и ракови заболявания, скъсяващи продължителността на живота.

Нямате коремни тлъстини

Коремните мазнини са най-коварните. Те, за разлика от мазнините по всяка друга част на тялото, имат огромно негативно влияние върху здравето.

Могат да скъсят продължителността на живота заради влошен метаболизъм, омазняване на вътрешните органи, хронични заболявания, диабет, хормонални смущения. Ако не сте имали коремни тлъстини и дори след менопаузата коремът ви е все така плосък, имате шанс да доживеете дълголетие.

Овесените ядки и плодовете са редовна част от менюто ви

Ако се храните с пълнозърнести храни, съдържащи изобилие от полезни хранителни вещества и ги комбинирате с пресни плодове, може би ще доживеете до 100 години. Тази прекрасна комбинация носи много здраве и подобрява всички процеси в организма.

Редовно пиете чай

Зеленият и черният чай са един от най-здравословните избори, които можете да направите. Ако те присъстват редовно на трапезата ви, тялото ви е изпълнено с антиоксиданти, флавоноиди и полифеноли, които се борят с възпаленията, дегенерациите, стареенето на клетките.

Движите се много всеки ден

Движението е здраве. Тази сентенция съвсем не е измислица, а е самата истина, пише az-jenata.bg. Ако отделяте време за спорт, движение, упражнения или дори просто ходене пеша, всичко това допринася за подобряване на здравето и намалява риска от здравни проблеми.

Избягвате захарта

Захарта причинява не само наднормено тегло и диабет. Тя е предпоставка за скрити възпаления във всяка клетка и тъкан, които причиняват хронични, дегенеративни, възпалителни и ракови заболявания, свързани с намалено качество и продължителност на живота. Ако избягвате захарта във всичките ѝ форми, ще имате по-добри шансове да доживеете дълголетие.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мигът, когато ний помръкнем...

    12 2 Отговор
    Цял живот гладен и мъки до 100, ако това е обещание за вечно щастие, мерси!
  • 2 Баш Батка

    18 3 Отговор
    1. Не живеете в България.

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Сила

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "Баш Батка":

    Тука оцеляват само дебелаци с анцузи и селяндури алкохолици......
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бацо

    10 3 Отговор
    Това не е така..........Дедо доживя 95г.и беше 135кг.пиеше и пушеше всеки ден.

    Коментиран от #6

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Махара Бадугчо

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Баш Батка":

    И немате никакви ядове (от гадове).
  • 9 Тоя па

    3 6 Отговор

    До коментар #6 от "Гладко избръснат":

    Няма вегански или вегитариански кретен , който да изкара до 60 години. Най дълго живеят съвсем леко пълничките хора. Гърчавите - никога !

    Коментиран от #11

  • 10 Каквото ти е писано

    5 0 Отговор
    Както казваше свекърва ми: "на болната жена мъжът умря". Тя със сърдечни проблеми от 30-годишна, операции на какво ли,вкл. и онкологична - на 86 години.А мъжът й уж по-здравият доста преди нея.

    Коментиран от #12

  • 11 хмм

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Тоя па":

    Физиогномиката отчита един определен белег, свързан с устойчивост на жизнената енергия. Знаете ли кой е той?
  • 12 ганю

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Каквото ти е писано":

    ами усойница болна и пак умори мъжа си проклетницата