Last news in Fakti

22 Декември, 2023 16:45 1 252 11

Експерти: Не давайте храна от празничната трапеза на кучето си

  • домашни любимци-
  • кучета-
  • храна-
  • празнична трапеза-
  • остатъци-
  • опасно

Според проучване една трета от стопаните на кучета ги хранят с остатъците от масата

Експерти: Не давайте храна от празничната трапеза на кучето си  - 1
Снимка: Shutterstock

По време на коледните и новогодишни празници трапезата винаги е пълна с вкусни ястия, но в края на деня често не знаете какво да правите с остатъците.

Може да изглежда като най-доброто решение да дадете на кучето си остатъци, но експертите предупреждават да не му позволявате да яде празнична храна по Коледа и Нова година.

Много собственици ще се изкушат да нахранят домашния си любимец с остатъци, но кучетата трябва да избягват шоколад, чесън, лук, праз лук, див лук, грозде или стафиди.

Според проучване една трета от стопаните на кучета ги хранят с остатъците от масата, а 45 процента дори им дават млечни продукти.

Въпреки че собствениците на куче смятат, че са щедри, с този жест те могат да изложат кучето си на риск.

Продуктите без захар може да изглеждат примамливи за контролиране на нашите килограми, но същото не винаги може да се каже за домашните любимци. Предлагани на пазара като здравословна алтернатива, производителите са склонни да маскират изкуствения подсладител в нашата храна, причинявайки инсулинов скок, който дори може да бъде смъртоносен за кучетата.

Ако кучето консумира голямо количество изкуствен подсладител, рискът от чернодробна недостатъчност се увеличава.

Кучетата също трябва да избягват ядките, тъй като те могат да причинят слабост, повръщане, тремор и дори депресия.

Въпреки че нежеланите реакции обикновено отшумяват в рамките на 12 часа, винаги е най-добре да предотвратите това да се случи на първо място.

Авокадото може да изглежда странно да бъде включено в списъка на забранените храни, но точно като варените кости, представлява опасност от задавяне за кучетата, пише iwoman.bg.

Също така твърде много сол и мазнини от преяждане с храни като бекон може да причинят панкреатит на домашния ви любимец.

Ако вашето куче случайно изяде някоя от тези храни, експертите казват, че трябва незабавно да се свържете с вашия ветеринарен лекар.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куча

    4 3 Отговор
    Моето куче е вегатарианец - пред месото ще предпочете червена чушка, домат, ябълка. Настървява се на картофи и батати, в чудо съм се видяла.

    Коментиран от #3

  • 2 Е какво от това

    5 2 Отговор
    Един живот ще живее кучето, кучешки ли да му правим живота? Квото му иска душата, ще си хапне от софрата, а от 2-ри януари, крос със мен в гората. Аз ще съм с колелото, а то с език изплезен. До края на януари, празника ще разтовари.
  • 3 Кучкара

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "куча":

    Моето яде само кубчета лед. Евтинийка ми е.

    Коментиран от #9

  • 4 Сила

    11 2 Отговор
    и ВНИМАНИЕ : Кучето НЕ Е част от празничната трапеза.....
  • 5 Гост

    9 0 Отговор
    Кучето ми само си бере грозде от лозите и само си намира орехи, чупи ги, почиства ги и си ги яде. Варените тръбни кости(птичи, заешки) са опасни, защото когато се сварят и след това разчупят, стават остри. Варените телешки или свински не са опасни и кучето изяжда каквото може. Дори е препоръчително какъвто и да е свински продукт да се вари, заради бактерия, към която кучетата са чувствителни. Приемът на мазнини и протеини се определя от енергийният разход на кучето. Ако кучето се движи много - повече мазнини и протеини, ако се движи малко - по-малко. Не се дава храна от масата, защото кучето се научава на вредни навици и след това е три път по-трудно да се отучи.
  • 6 смолата

    6 1 Отговор
    Баче ви да обобщи:
    Не давайте каквото ств напазарували за себе си семейството си на кучето, защото са такива боклуци, че е напълно реалистично да пукне горкото. А ако е някой външен Шаро - надробете му попарка с останалото мазно да почувства празника. Нищо му няма.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Яяяяяя

    0 0 Отговор
    Кучетата не могат да ядат отровна храна
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.