Last news in Fakti

26 Декември, 2023 09:27 1 404 6

Във втория ден на Рождество Христово: Отбелязваме Деня на бащата

  • рождество христово-
  • ден на бащата-
  • коледа

Като официален празник той е обявен на 10 декември 1991 г.

Във втория ден на Рождество Христово: Отбелязваме Деня на бащата - 1
Снимка: Shutterstock

На втория ден от рождественските празници – 26 декември, Православната църква празнува Събор на Пресвета Богородица. Също тогава се бележи памет на св. Йосиф Обручник; св. Яков, брат Господен, който бил и пръв епископ на Йерусалим; както и на св. цар Давид.

На този ден в България се празнува Ден на бащата. Като официален празник той е обявен на 10 декември 1991 г. от 36-то Народно събрание. Една неправителствена организация – съюзът „Ние, жените за достойнство и равенство“, на второто си общо събрание на 28. 03. 1997 г. решава на 26 декември да се празнува и светски празник - Ден на бащата, което честване се провежда за пръв път същата година. Това е аналог на Деня на майката, който в православната традиция е на Благовещение – 25 март.

Библията разказва как свети Йосиф, независимо, че е от рода на цар Давид, бил обикновен дърводелец. На 80 години, вече вдовец, поел свещената мисия да пази честта на младата Дева Мария, на която тепърва предстояло да роди Иисус Христос чрез непорочно зачатие. Двамата нямали плътска връзка и обикновен брак. Хората се подигравали на Йосиф, защото бил вече стар, а младата му жена родила, но той устоял с Божията подкрепа. Живял 110 години. Той бил грижовен и добър земен баща на Иисус – и такъв е също смисълът на Деня на бащата.

На този празник се акцентира върху бащинството и грижите на мъжете към техните деца и въобще към семейството като цяло. Тогава пък семейството се отблагодарява символично, като прави подаръци на бащата.

По традицията на католицизма денят на свети Йосиф е на 19 март – тогава се отбелязва и Ден на бащата. Съответно, тогава го празнуват в Испания, Португалия, Италия и повечето страни в Латинска Америка.

В САЩ за пръв път Ден на бащата е празнуван на 19 юни 1910 г. Там след това в 1966 г. президентът Джонсън го установява за третата неделя от юни, а през 1972 г. президентът Никсън го обявява за празник с национално значение.

Днес в Щатите се празнува все така - на третата неделя от юни. На този ден под американско влияние го честват и във Великобритания.

Много страни по света отбелязват Деня на бащата, но на различни дати: Австралия – първа неделя от септември, Южна Корея – 8 май (там това е Ден на родителите), Дания – на 5 май, Германия – на Възнесение Господне (това е 40-ият ден след Великден), Литва и Швейцария – първата неделя на юни, Русия – третата неделя на октомври, Белгия – втората неделя на юни, Бразилия – втора неделя от август, Полша – 23 юни, Люксембург – 3 октомври и т. н.

Любопитното е, че Денят на бащата е на четвърто място по изпращане на поздравителни картички – преди него са Коледа, Денят на влюбените и Денят на майката. В наши дни любопитното е, че най-често в Деня на бащата бива подарявана вратовръзка, пише actualno.com.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фикус

    2 3 Отговор
    И Кирчо канадският отбелязва деня на бащата,в Кенъдадата. У тях е женско царство.
  • 2 смок

    1 6 Отговор
    На 8-ми март-Деня на титките и тутките,доста титки за подарък получават силиконея пластмасика дупентика.
  • 3 Циник

    1 3 Отговор
    Егати подигравката с бащите празникът да се чества един ден след като жена им родила от друг. Традицията да не е започнала в ню-йоркския Харлем?
  • 4 Гост

    1 0 Отговор
    Сега разбирам за този празник .
  • 5 Мъдрият

    1 0 Отговор
    Честит празник, Честито Рождество Христово и честит ден на бащата на всички бащи - православни християни!

    На вторият ден от Рождество Христово – 26 декември, Православната църква празнува Събор на Пресвета Богородица. Също тогава се отбелязва памета на Св. Йосиф Обручник; Св. Яков, брат Господен, който бил и пръв епископ на Йерусалим; както и на Св. цар Давид.

    На този ден в България се празнува Ден на бащата. Като официален празник той е обявен на 10 декември 1991 г. от 36-то Народно събрание. Това е аналог на Деня на майката, който в православната традиция е на Благовещение – 25 март.

    Аз също, слава на Бога съм баща, и имам днес още един празник - и вече почерпих в храма)))

    Честито Рождество Христово!

    Пожелавам на всички православни християни - весело и изпълнено с духовна радост Рождество Христово и на всички светли християнски празници!
  • 6 Аман от “празници”

    1 1 Отговор
    Ден на п….. Маринкин