Last news in Fakti

28 Декември, 2023 09:07 1 916 8

4 признака, че пред вас стои токсичен нарцисист

  • нарцисист-
  • токсичен човек-
  • признак

Най-важният признак на нарцисиста е гневът, причинен от здравословна критика

4 признака, че пред вас стои токсичен нарцисист - 1
Снимкa: Shutterstock

Нарцисистите са опасни, манипулативни хора, които могат да съсипят живота ви. Има няколко признака, които ясно показват, че общувате с такъв човек.

Погрешно тълкуване на критиката

Трансформирането на казаното от другите включва преувеличение. Например, ако започнете да критикувате манипулативен нарцисист, но го правите внимателно и без негативизъм, той може да обърне нещата и да каже, че представяте всичко в твърде негативна светлина. Нарцисистът веднага ще ви каже, че смятате, че той е злодей от универсален мащаб.

По този начин токсичният човек се опитва да покаже, че искате да го обвините за нещо, което не е направил. Това е чудесен начин от виновник да се превърне в жертва.

Смяна на полярността на диалога

Изобличавате лъжеца, манипулатора и нарцисиста, но вместо да се извини, той се опитва да започне да говори за чувствата си. Например, казвате на колега, че не е направил нещо навреме. Ако започне да се извинява и да говори колко му е било тежко през последните седмици заради болното му куче, ремонта или нещо друго, знайте, че това е истински манипулатор.

Ако човек се фокусира само върху собствените си чувства и изобщо не зачита емоциите на другите хора, определено е нарцисист. Не позволявайте на такива хора да водят разговора колко труден е животът им, колко са бедни и нещастни. Следвайте линията си докрай, без да позволявате да ви заблуждават.

Уж с добри намерения

Това е един вид допълнение към предишната точка. Ако забележите промяна в посоката на диалога, най-вероятно ще засечете опита на нарцисиста да говори какви са били неговите намерения. Той ще каже, че наистина е искал да свърши отлична работа, но всичко се е объркало.

Нарцисистите обичат да казват, че са имали най-добри намерения и чисти мисли. Не признават користните си мотиви. Това си е чиста манипулация.

Силен гняв

Последният и най-важен признак на нарцисиста е гневът, причинен от здравословна критика. Ако сте внимателни в думите си и не се опитвате да нараните човека, а въпреки това той започва да губи нерви и се опитва да ви заплашва, това означава, че си имате работа с типичен нарцисист. Отървете се незабавно от него!

Автор: Лора Костова, happy-woman.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сила

    8 1 Отговор
    Лицето Волгин........ син на провинциалния партиен поет Петър Волгин от град Кула
  • 2 хоминид

    10 0 Отговор
    Знам,знам,имам такива приятели,до болка ми е познато. Аз се опитвам да им казвам,какво правят и че не бива така,но те се сърдят и ме гледат накриво. Повишават ми тон. Но всичко си отминава,разказвам им виц и те се подхилкват.
  • 3 Хахаха

    10 4 Отговор
    Написаното е съвсем вярно , но се отнася за 95% от жените , а не за мъжете!
  • 4 Токсичен Маймунист

    5 0 Отговор
    Типичен пример е главния държавен здравен инспектор, още се опитва да пробута изветрелите ковид ваксини.
  • 5 Костова, Лора,

    0 3 Отговор
    Ти очевидно си мислиш, че така добре познаваш човешката природа, че да даваш съвети на другите, как да разчитат поведението на околните! Само, че си просто една куха лейка! С елементарните си обяснения и квалификации може да нанесеш непоправими щети на връзките между хората! Още повече, че очевидно преписваш от чужди автори! В български има дума нарцис и нарцистичен, но нарцисист няма, драга Моля те, въздържай се от изяви!
  • 6 Роза

    3 0 Отговор
    Доколкото си спомням ,в митологията Нарцис се казваше младежът,който толкова много се любувал на собствения си образ,че като се оглеждал в едно езеро,се навел много,паднал и се удавил.Твърде показателен и поучителен мит!Самолюбието води до изгубване на чувството за реалност и до фатални последици!

    Коментиран от #8

  • 7 Идън

    1 0 Отговор
    Само,,малкият,, човек е,,голям ,, в собствените си очи. Те се вживяват в ролята си на владетели на света. Но светът никога няма да се завърти около тях- защото точно те никога не могат да станат център.
  • 8 Идън

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Роза":

    Точно така е. Те не изпитват любов към другите - но по- лошото е, че те имат собственическо поведение спрямо другите и са груби с тях. Те са привидно интелигентни и имат повърхностен чар. Имат силно развито его - егоисти и потисници. Тяхното его е неподплатено със знания или умения. И ако имат някакви такива те ги преувеличават пред другите- така че да изпъкнат над тях с цел да омаловажат знанията и уменията на другите.