Last news in Fakti

9 Януари, 2024 12:56 873 2

Изкуственият интелект вече може да посочи къде е направена снимка

  • изкуствен интелект-
  • университет-
  • станфордски университет-
  • разпознаване-
  • технология-
  • локация-
  • местоположение

Иновацията е създадена от студенти от Станфордския университет

Изкуственият интелект вече може да посочи къде е направена снимка - 1
Снимка: Shutterstock

Изкуственият интелект вече може да идентифицира къде е направена дадена снимка, каза футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

Проектът PIGEON (Predicting Image Geolocations) (букв. пр. ГЪЛЪБ) е разработен от трима студенти от Станфордския университет. Те са почитатели на популярната онлайн игра GeoGuessr, която предизвиква играчите да разпознаят дадена локация по снимка. Студентите използват технологичните си и геймърски умения за проследяване на геолокация на Google и изкуствения интелект и правят революционен пробив, обясни доц. Тодорова.

"Те решават да вкарат допълнителен изкуствен интелект в играта и да видят дали той е способен да победи някои от най-добрите играчи. Използват данни, които са събрали напълно безплатно – 500 000 снимки на географски точки от Google Street View. Обучили са изкуствения интелект чрез програмата CLIP за анализ на снимки и са постигнали невероятни резултати, защото в 95% от случаите изкуственият интелект успява да каже къде е даденото място“, разказа тя.

Така изкуственият интелект успява да победи дори и Тревър Рейнболт – абсолютния шампион в GeoGuessr.

Доц. Тодорова коментира и рисковете от това изкуственият интелект да има достъп и да обработва данните пътуванията и посещенията ни по света.

"Изкуственият интелект може да изработи някакъв механизъм за контрол, да види някаква логика на нашите пътувания. Със сигурност ще бъдат извлечени много икономически данни, защото туристическата активност е показателна за нашето благосъстояние. Но това би могло да се ползва и от терористи, например. Знаем, че хората от Израел са мишена априори и те винаги са много предпазливи. Така много ясно се идентифицират техните предпочитани дестинации и те стават доста опасни“, предупреди футурологът, цитиран от агенция Фокус.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    1 2 Отговор
    Всеки руснак на фронта със селфи. Всеки руски танк със снимка.
  • 2 бай Даньо

    0 0 Отговор
    голямата НОВИНА,...дали ще познае снимка от Северния или Южен полюс, или пясъците от пустинята