3 Януари, 2014 08:35 9 592 0

10 предимства на ябълковия оцет, за които не знаете

  • оцет-
  • ябълков оцет-
  • съвети-
  • предимства

Несъмнено ябълковият оцет отдавна присъства във всекидневието ни

Имате ли ябълков оцет във вашата кухня и използвате ли го когато готвите? А знаете ли, че той има множество приложения и ползи извън добре познатото му приложение – да овкуси салатата ви Знаете ли, че ябълковият оцет е едно от най-широко използваните средства за лекуване?

Предлагаме ви 10 начина да използвате оцетът от ябълки.

1. За допълнителен блясък в косата

За повече обем и блясък на косата ви, използвайте ябълков оцет при изплакване.

Разредете една супена лъжица оцет в чаша топла вода и изплакнете косата си с него след шампоана и балсама. Вероятно се чудите дали ще миришете на оцет за останалата част от деня. Не се притеснявайте, миризмата ще се разсее скоро.

2. За лечение на пърхот

Ябълковият оцет помага при баланса на рН, това помага за намаляване на пърхота.

Смесете една част ябълков оцет към една част топла вода. Масажирайте я в основата на скалпа си и изчакайте около 15-20 минути, преди да изплакнете. Можете да замените водата с розова вода, която също помага за намаляването на пърхота.

3. Като почистващо средство за лице

Ябълковият оцет е естествен антисептик и има антибактериални свойства. Както вече споменахме той помага за балансирането на рН на кожата.

Смесете една супена лъжица оцет с две супени лъжици вода. С помощта на памучен тампон, нанесете сместа върху лицето си след като вече сте го почистили и преди да нанесете крема. Ако имате чувствителна кожа, по-добре изплакнете лицето си с топла вода малко след като нанесете оцетния тоник.

4. За лечение на слънчево изгаряне

Намокрете кърпа за лицето с ябълков оцет и я положете  върху засегнатата област, за да  намалите червенината след като сте изгорели на слънце. Ако щипе прекалено много, махнете кърпата й разредете субстанцията с вода.

5. За да премахнете акнето

Ябълковият оцет може да помогне при лечението на белези от акне. Той също намалява възпалението и инфекцията и така намалява бъдещи огнища.

Смесете една част оцет с три части вода и с памучен тампон нанесете върху проблемните зони два до три пъти на ден.

6. За масажиране при болки в мускулите и болки в гърба

Тъй като ябълковият оцет съдържа оцетна киселина, тя прониква в кожата и затопля мускулите. Той също така носи временно облекчение за болки в гърба.

Смесете равни части ябълков оцет и вода. Втрийте в засегната област. Бъдете внимателни, все пак, ако имате порязвания или пукнатини в кожата най-вероятно ще щипе.

7. За отстраняване на синини

Потопете памучен тампон в чист неразреден ябълков оцет и прилагайте върху натъртеното място като компрес. Оцетът ще намали размера на синината. Колкото по-скоро приложите компреса, толкова по-добре ще подейства.

8. За по-добро храносмилане или стомашни болки

Ябълковият оцет може да помогне за вашето храносмилане.

Разбъркайте 1-2 супени лъжици ябълков оцет с чаша топла вода, добавете 1-2 супени лъжици мед. Пийте бавно.

9. Като енергийна напитка

Много хора твърдят, че 1-2 супени лъжици ябълков оцет, смесен с равни количества мед и разтворен в чаша вода е ефективен енергиен стимулатор.

Това би могло да бъде вярно, защото ябълковият оцет е много кисел и спомага за усвояването на минералите от храната.

10. За Отслабване

Това не е научно доказано, но много хора се кълнат, че пиенето на 1-2 супени лъжици ябълков оцет, разтворени в една чаша вода помага при отслабнете. Можете да пиете тази смес през целия ден, или да го пиете преди хранене.

Това вероятно работи, защото ябълковият оцет е с високо съдържание на оцетна киселина, която помага за забавянето на разграждане на въглехидратите в захарите. По този начин се  предотвратява увеличаването на нивата на захар. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА