Last news in Fakti

15 Февруари, 2024 10:05 8 997 2

Рецепта на деня: Базлама - вкусни турски питки

  • базлама-
  • турски хляб-
  • турска кухня-
  • тестени изделия-
  • какво да сготвя

Един многото видове турски хляб

Рецепта на деня: Базлама - вкусни турски питки - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • 1 ¼ чаши топла вода;
  • 2 ¼ чаени лъжички активна суха мая;
  • 1 супена лъжица захар;
  • ¾ чаша кисело мляко;
  • 2 супени лъжици екстра върджин зехтин;
  • 2 супени лъжици сол;
  • 3 ¾ чаши универсално брашно;
  • ¼ чаша ситно нарязан магданоз.

Начин на приготвяне:

Смесете маята, захарта и водата в средно голяма купа и разбъркайте добре. Оставете да престои на топло място за 5-10 минути, за да се активира маята. Сместа ще бъде пенлива и мехурчеста, когато се активира.

Разбийте в киселото мляко зехтин и сол. Добавете брашното и магданоза и разбъркайте с дървена лъжица или здрава шпатула, докато тестото се събере.

Извадете тестото върху добре набрашнен плот. Месете 3-4 минути или докато тестото престане да лепне.

Разделете тестото на 10 равни парчета, поръсете леко с брашно, след което покрийте с чиста кухненска кърпа. Оставете да почине за 15 минути.

Предварително загрейте тиган на средно ниска температура. Докато тиганът се нагрява, разточете една от частите тесто в размера на тигана. Намажете леко горната повърхност със зехтин екстра върджин.

Когато тиганът е горещ, вземете първото кръгче с ръка и го поставете в тавата с намаслената страна надолу. Намажете леко горната повърхност с масло. Оставете хляба да се пече за около 1 до 1 ½ минути, докато горната му повърхност се покрие с мехурчета, а долната стане златиста по краищата и на петна. Обърнете на другата страна и печете още 60-90 секунди, докато се появят малки златисти петна. Не препичайте от втората страна.

Повторете разточването, намасляването и печенето с останалите части тесто.

Поръсете хлебчетата с още малко наситнен магданоз, когато сте готови, ако желаете. Подредете хлебчетата в чиста кухненска кърпа след готвене, за да се запарят малко и да запазят мекотата си. Когато изстинат, съхранявайте ги в торбичка, пише thecafesucrefarine.com.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    3 1 Отговор
    На мен ми приличат на нашенски пърленки.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.