Американският изследовател Дан Бютнер откри, че три сходни храни често се появяват в диетата на столетниците. Пред Daily Mail той споделя, че най-често консумираните храни от дълголетниците са боб, леща и грах.
Може да ви изненада, че не само зеленолистните зеленчуци като зеле, спанак, маруля и т.н. са в основата на добрите диети за дълголетие.
Бобовите растения,
казва Бютнер, са една от тайните на дълголетието. Бобовите растения като боб, леща и грах са едновременно лесни за готвене и евтини. Освен това, те осигуряват основни хранителни вещества, тъй като са пълни с фибри и протеини.
„Крайъгълният камък на всяка диета за дълголетие в света е бобът“, каза г-н Бютнер пред подкаста на ZOE Science and Nutrition. „Яденето на чаша боб на ден е свързано с около четири допълнителни години продължителност на живота в сравнение с по-малко здравословни източници на протеини“, казва специалистът.
Той предполага, че истинската храна, която помага на хората да живеят дълъг и здравословен живот са евтините неща, които всеки може да си позволи.
"В много африкански страни ядат боб и ориз, латиноамериканците готвят често боб и ядат царевична тортила, а италианците правят паста fagioli, в която също има боб. Всички тези ястия съдържат фибри, сложни въглехидрати и аминокиселини", обяснява проф. Бютнер.
Професор Тим Спектър, известен диетолог и съосновател на ZOE, обяснява, че бобът и варивата могат да подобрят здравето на червата и на свой ред да подсилят имунната система. Храните, богати на фибри, хранят микробите в червата ни, както и полифенолите, растително съединение с антиоксидантни свойства. Тези полифеноли подобряват здравето на червата ни, което е жизненоважно за здравата имунна система, каза професор Спектър в подкаста.
„Ако имате здрава имунна система, тогава тази имунна система възстановява тялото ви непрекъснато, бори се с раковите клетки, възстановява клетките, гарантира, че ще доживеете до старост, като открива проблемите рано“, казва професор Спектър.
"Разнообразието е ключова част от диетите за хората, живеещи в райони с най-много столетници. Не спагетите и макароните хранят тези здрави нации, а подправките, билките и зеленчуците, които се добавят към тях", казва професор Спектор.
Например в Япония има стотици разновидности на гъби и лук, боб, кисели краставички и други ферментирали храни, които добавят разнообразие към храната. Смесването на тази гама от съставки в богати супи и гювечи е обичайно в регионите на т. нар. синя зона - областите, населени с най-много столетници.
"Яденето на разнообразни храни означава, че е по-вероятно да получите различните витамини, минерали и хранителни вещества, от които се нуждаете", споделят експертите.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ГМО
13:19 26.02.2024
2 Маг
13:21 26.02.2024
3 Другото може
Но това, нема как да стане.
Коментиран от #4
13:52 26.02.2024
4 Маг
До коментар #3 от "Другото може":
Не четете внимателно ! Пише максимално , а не напълно , защото напълно не може да бъдат избегнати !14:35 26.02.2024