Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 12:15 1 845 6

Защо не трябва да давате шоколад на деца под три години

  • шоколад-
  • деца-
  • здраве-
  • алергии

Този продукт може да предизвика алергии при малчуганите

Защо не трябва да давате шоколад на деца под три години - 1
Снимка: Shutterstock

На деца под 3-годишна възраст не трябва да се дава шоколад.

Този продукт, подобно на морските дарове, цитрусовите плодове, кафето и какаото, може да предизвика алергии при малчуганите, предупреди детският гастроентеролог Екатерина Яблокова, доцент в катедрата по детски болести в Клиничния институт по детско здраве "Сеченов", предаде "Дарик".

Яблокова отбелязва също така, че подходите към алергиите при децата се променят. Ако по-рано алергените се изключваха от диетата на най-малките, сега се родителите опитват да ги дават по малко наведнъж, така че тялото да свикне с тях.

Гастроентерологът одобрява този подход, тъй като смята, че недобре захранените в миналото деца развиват множество алергии, в резултат на които качеството им на живот като зрели хора се понижава - те постоянно се страхуват да не изядат нещо нередно на масата, което дори може да доведе до пристъпи на паника.

Затова лекарите препоръчват да привикнете детето си като му давате по-малко от тези храни и наблюдавате реакцията на организма. В резултат на това трябва да се развие правилна имунна адаптация.

И все пак не трябва да давате всичко на детето си от раждането. Редица храни под тригодишна възраст обикновено са забранени, тъй като могат да провокират алергии. Експериментирането и даването на храна на бебето от общата трапеза също не е добра идея, добавя детският гастроентеролог.

По правило допълнителното хранене започва със зеленчуци и зърнени храни. По-добре е да въвеждате нов продукт сутрин или следобед, за да наблюдавате реакцията на бебето. Ако изпражненията са ненормални, поведението на детето се е променило и нещо не е наред с кожата, не продължавате да давате продукта.

Освен това е важно да запомните, че алергиите са не само сърбеж по кожата, но и опасност за развитие на анафилактичен шок.

* Новинарските материали не могат да бъдат приравнени с лекарско предписание. Преди да вземете решение за вашето здраве или за здравето на детето си, консултирайте се със специалист.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 МНЕНИЕ

    7 3 Отговор
    ЩОТО той един шоколааад,... да ти умре мерака
  • 3 цербер

    0 2 Отговор
    детската гастроентероложка Екатерина Яблокова- доцентка в катедрата по детски болести
  • 4 инж технолог по хранене

    5 3 Отговор
    Не трябва да се дава на бебоци,защото хранително-вкусовата им система е недоразвита,ензимната система в стомахчето и в чревцата-също. Преработката на какаото и захарите няма да може да се осъществи напълно и усвояемостта им от детския организъм ще е частична. Затова не давайте на малките дечица шоколад!

    Коментиран от #5

  • 5 лиготии на мах

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "инж технолог по хранене":

    Муал съм шоколад на 3 и още го правя. Алергия нямам, нито пък наднормено тегло.
  • 6 ганю

    0 0 Отговор
    защото вреди и ядат като прасета
    ами толкова му е акъла още на пикльото