Last news in Fakti

21 Март, 2024 14:38 809 1

21 март - отбелязваме световния ден на геодезистите

  • геодезисти-
  • геодезия-
  • световен ден

Тази професия съществува от хиляди години, за да улесни локализирането, изграждането и картографирането на данни за всичко

Валентин ЙОВЕВ

Геодезията има дълга история. Тази професия съществува от хиляди години, за да улесни локализирането, изграждането и картографирането на данни за всичко! От времето на древните египтяни до наши дни геодезистите проверяват, че нещата са разположени или построени там където трябва да бъдат.

През 2012 г. Съветът на европейските геодезисти - CLGE/Council of European Geodetic Surveyors/ стартира Европейския ден на геодезистите. Скоро след това CLGE започнаха да популяризират този Глобален ден на геодезистите, заедно със своите американски приятели от NSPS. Сега Световният ден на геодезистите (GSD/ Global Surveyors’ Day/) на всеки 21 март от годината е факт. Всичко това беше постигнато и с участие на представители от България през 2017г в Брюксел в дома на геодезиста, където се предложи и прие 21 март за Световен ден на Геодезистите – СДГ/GSD. Радваме се, че все повече хора го празнуват. Докато GSD е под егидата на FIG, координацията в света се извършва от Форума на регионалните органи. В момента APPAT ръководи форума и те организират онлайн сесиите за празнуване през 2024 и 2025 г.

Геопространствената информация променя парадигмата на живота и е движеща сила на икономиката днес. Приносът на българските геодезисти в това отношение не е малък, но не трябва да пропускаме и факта, че последните 2-3 години, развитието и обогатяването на тези дейности не е от приоритетните програми на правителствата, което се отразява и на всичко останало в страната.
Съвсем не е случайно, че трима от американските президенти, чиито бюстове са изсечени на скала в планината Ръшмор са геодезисти - Джopдж Baшингтoн, Томас Джеферсън и Ейбрахам Линкълн. Четвъртия бюст - паметник е на Теодор Рузвелт, който не е геодезист. Има и доста други още по-известни примери.

В същото време ролята на геодезическите дейности нараства в световен план, допринасяйки за развитието на стратегически за човечеството области, като енергетика, инфраструктура, енергийна ефективност, устройство на територията, развитие на т.н. „умни градове“
Целият наш свят е зависим от геодезията, за да си осигурим ред във физическото пространство около нас. Този ред е неразделна част от развитието на земята – пътища, градове, мостове, комунални услуги и всичко друго което се сетите. Геодезистите помагат за формиране на бъдещето. Геодезията може да ви отведе навсякъде по света, от долини до планински върхове и всяко място между тях.


ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ ГЕОДЕЗИСТИ!

FIG - Това е федерация на националните асоциации-членки и обхваща цялата гама от професионални области в рамките на глобалната геодезия, геоматика, геодезия и геоинформационна общност, кадастър, оценка, картографиране, хидрография, геопространствени и количествени данни. Той осигурява международен форум за дискусии и развитие с цел насърчаване на професионалната практика и стандарти. FIG е основана през 1878 г. и е призната от ООН и Световната банка неправителствена организация от национални асоциации-членове, кадастрални и картографски агенции и министерства, университети и корпорации от над 120 страни.

NSPS - Национално дружество на професионалните геодезисти в САЩ

APPAT - Панамериканската асоциация на специалистите по геодезия и топография


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Честито

    2 0 Отговор
    На всички геодезисти. Който е работил на терен знае колко е приятно.