Last news in Fakti

26 Януари, 2014 09:31 2 169 0

Румънеца и Енчев: Kак сивото да стане розово

  • румънеца и енчев-
  • хит-
  • грег банис-
  • hot chocolate

Волен Сидеров носи всички симптоми на една истинска Златка

За тях може да се каже, че са едни от динозаврите на българската хип-хоп култура. Освен шоубизнеса, в който творят и се забавляват като дует, тях ги свързва и дългогодишно приятелство. Тези момчета имат повече от 16 години опит в българското медийно пространство, съвместни хитове със звезди от световен ранг, като Turbo B, Coolio, Haddaway и не веднъж са попадали в класации на MTV.

В едно интервю за Факти.бг., Румънеца и Енчев разкриха тайни за новото си парче, за българските и световни изпълнители, та чак и за „Златките”, и някои от най-нашумелите в последно време издънки на политическите лидери.

До броени дни се очаква да излезе новото ви парче, разкажете нещо повече за него?

Румънеца: То е съвместно с Greg Bannis, вокала на небезизвестната група Hot Chocolate, която е започнала творчество още от 80-те години. С него се запознахме след като го поканихме на участие. Направи ни страхотно впечатление. Това е единственият човек, който съм виждал да пее два часа без да спре. Не мога да се сетя за подобна българска група, да не говорим за сам човек, който подскача и танцува на сцената в продължение на няколко часа. Има толкова много енергия в него, а ние може само да се учим от такива хора.

Енчев: Много се кефим на ретро групите. Една от причините е, че те символизират времето, когато музиката наистина имаше значение. Време, в което тя беше страшно мелодична и приятна за слушане.

Обикновено това са групи с огромен опит и хиляди концерти зад гърба си. Същевременно са много земни, за разлика от други, които нашумяват в последните години с един, два хита и после не може да се говори с тях. Изпълнители, които са в пъти по-известни, се държат по-земно и е адски приятно да общуваш и твориш с тях. Грег е чудесен пример за такъв тип артисти.

Румънеца: Музиката, която е била през 80-те и 90-те, е музиката, която съдържа най-много мелодия. Днес песните са такива, че слушаш някакви звуци и не можеш да разбереш какво се случва. Ретро музиката е тази, която е оставила златни хитове.

Енчев: Опитахме се да вземем усещането от това поколение, от тази епоха и да го миксираме със съвременните модерни бийтове и вкусове. Новото ни парче е модерно, защото е правено сега, а от друга страна носи лек нюанс на ретро мелодичността.

Клипът заснет ли е вече?

Енчев: Част от клипа е заснет, но не искаме да издаваме повече засега.

Във вашите клипове взимат участие едни от най-красивите българки. Същата линия ли сте спазили и тук и коя красавица да очакваме да видим?

Румънеца: Още не сме решили какво ще се до снима и дали изобщо ще влизат жени в този клип. Всичките ни клипове са предимно с жени. Има и други неща, които да се покажат на хората.

Енчев: Към момента не снимаме жени, а пеем за тях. Това е песен, в която се пее за красива и много секси мацка, без да се акцентира. Тъй като Грег е чернокож мисля, че най-много ще му отива Черната Златка. (смеят се)

Румънеца: Е, аз, като съм рус, на мен Русата Златка ли ще ми отива?

Енчев: Аз Волен Сидеров съм го кръстил Бялата Златка!

Защо си го кръстил така, обясни?

Енчев: Защото носи всички симптоми на една истинска „Златка” и е с бял цвят на косата. Това се превърна в страшен лаф, дори мисля, че Любен Дилов го беше използвал някъде. Не знам всъщност дали той е наясно, че аз съм измислил този фундаментален лаф.

В какъв момент точно ти хрумна този фундаментален лаф?

Енчев: В момента, в който тръгна да бие един журналист. Започна да блъска и полицаи, ако си спомняте, още през първите дни на новото правителство. Това е скандално и унизително поведение за депутат. Изобщо не се вписва в моите представи за човек, който искам да ме представлява и да дава дух на нацията.

Той се отказа от имунитета си, как ще го коментираш?

Енчев: Това стана пак по унизителен начин. Трябваше да се случи още на първият ден след скандала във Варна. Говори грозно за позицията, която заема и непрекъснато се забърква във всякакви нелепи ситуации. Според мен трябва да се държи по-достойно за депутат.

Ваши парчета са влизали в класациите на MTV, има ли формула за успех?

Румънеца: Ако имаше такава формула всяко следващо парче щеше да е в MTV. Страшна магия е това да ти се случат нещата и най-сетне, някоя българска група да излезе навън, както го правят румънците.

Енчев: Има и по-големи успехи от това да ти завъртят песента по MTV. Това не е гаранция за нищо, освен някакво удовлетворение в личен план. Истинската ни мечта е българска песен да стане европейски и световен хит. Това става по-много труден и мъчителен начин, но ние правим опити. Вече имаме втора песен, която се върти в 41 държави.

Първата беше английският вариант на „Пак на море” с Turbo B от Snap, а вторият ни пробив е с песента “Miss you”, която е с Coolio и Haddaway. Продаваме песните си дигитално в цял свят. Може да се похвалим с ротации в почти всички европейски държави. Това за нас е голям успех и знак, че не всичко е обречено, и всичко е възможно. Иска ми да заразим повече хора с нашия хъс, борбеност и оптимизъм.

В света на световната музиката, пет пари не дават за България. Трябва сам да се пребориш. Казвам го с болка, защото ние сме точно такава група.

Българският хип-хоп в момента е в своя подем, на какво се дължи това?

Енчев: Продукцията стана доста добра. Запази се ритъм на постоянство. Преди време медиите нямаха никаква квота за българска музика и специално за хип-хоп. Сега почти всеки втори, който има компютър е хип-хоп изпълнител. Това от една страна е добре, но от друга не толкова. Като цяло има продукция, конкуренцията ражда все по-добри продукти, появиха се групи, които се стараят. Нивото обаче е ниско. Темите, за които се пее, се ограничават до „пълната ми чаша” и „черният ми дроб”. Ако тенденцията да се пее за наркотици се запази, това ще е началото на края. Съветът ми към българските изпълнители е да демонстрират някакво въображение и да не се ограничават само с тези три теми.

Румънеца: Трябва да има някаква цедка, някакви зъби, които да задържат този език. Много непълнолетни, слушат такава музика. Нека не забравяме, че музиката провокира и възпитава.

Енчев: Ние също сме ценители на красивите жени и удоволствията, но имаме усещане за мяра. Аз не бих възпявал тези теми. Но да, има подем и се радвам за всички тези групи. Те са добър повод и ние да се постегнем, защото ни беше много самотно от много дълго време.

Днешните млади изпълнители облагодетелствани ли са по някакъв начин?

Енчев: Вече много по-лесно се прави музика. Когато започвахме ние, имаше само касетки, нямаше мобилни телефони, нямаше такива компютри и социални мрежи. Сега е много по-лесно, ако си талантлив и искаш да го покажеш, да достигнеш до феновете. Не знам обаче дали те си дават сметка, че реално погледнато сега е тяхното време. Трябва да му се насладят и да го използват умно.

Ако не бяхте Румънеца и Енчев, такива каквито ви познаваме днес, какви щяхте да бъдете?

Румънеца: И двамата имаме висши образования. Сигурно той щеше да е икономист, а аз юрист, знам ли.

Енчев Тъй като аз съм от земеделско семейство, вероятно щях да обработвам десет хиляди декара земя. Щях да имам голям джип, целия в кал, ботуши до коленете и календар с голи жени в офиса. Не, че сега нямам. (смеят се)

Освен по нашите проекти, ние работим като продуценти и мениджъри. С гордост мога да заявя, че в музикалната ни компания имаме български групи, изпълнители от Русия, Кипър, Африка. Продаваме световни имена като Snap, Coolio, Haddaway, Craig David, диджеи и т.н. Фиксидеята ни е да докажем, че българска песен може да бъде хит и извън България.

Пожелайте нещо на нашите читатели....

Енчев: Пожелаваме им да не им спират тока тази година, да могат да си плащат сметките. Жената им да ги слуша, ако са женени, а ако не са, да си намерят красива жена, която да ги слуша.

Румънеца: Аз след това хубаво, „сиво” пожелание ще кажа... Никой на никого да не обяснява колко е сиво, обяснете как да стане розово. Говоря за ежедневието.

Енчев: А и само искам накрая да помоля нещо Кобрата. Моля те, недей да биеш Кличко, че ще вземе да стане президент на Украйна, ще ни спрат газта и тогава ще стане страшно.

 

Вокалът на Hot Chocolate - Грег Банис пристига на 26 януари (неделя). Самолетът му каца в 13 часа на терминал 1 на летище „София”. В България е за премиерата на съвместното парче с Румънеца и Енчев и за заснемането на клипа към него. Част от снимките вече са направени в Дубай, където Румънеца и Енчев посрещнаха новата година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА