Last news in Fakti

3 Април, 2024 15:57 1 557 6

Предметите вкъщи, които трябва да почистваме всеки ден

  • почистване-
  • хигиена-
  • чистота-
  • ежедневно-
  • кухня-
  • баня

По много от предметите у дома се наслоява мръсотия, ако не се почистват всеки ден

Предметите вкъщи, които трябва да почистваме всеки ден - 1
Снимки: Shutterstock

Ако не сме от големите чистници, предпочитаме да не хващаме метлата и парцала всеки ден, а да оставим това за мащабните почиствания през уикенда. Това може да е ефективен подход за нас, но все пак има определени неща, които трябва да се почистват ежедневно, пише lifestyle.bg.

Всекидневното почистване на някои предмети от дома далеч не означава, че за целта са ни необходими някакви специални препарати или уреди, а единствено основните средства, които така или иначе имаме подръка. Така домът ни ще е не само по-спретнат и хигиената ще бъде по-добра, но и ще ни е по-лесно да го почистим по-основно, когато настъпи времето за това.

Бутилката за вода

Бутилката за вода за многократна употреба е едно от нещата, които са навсякъде с нас през целия ден и се нуждае от всекидневно почистване, за да не развие бактерии и мухъл. Ако материалът, от който е направена, го позволява, можем да я сложим с останалите съдове в миялната, или пък да я измием на ръка с топла вода и препарат.

Кафе машината

Въпреки че кафе машината не се нуждае от "пълно обслужване" ежедневно, е добре да почистваме някои компоненти всеки ден. Това са приставката за правенето на млечна пяна, в случай че си правим капучино, както и контейнера, в който се събира отпадъчното кафе, ако пък имаме кафе автомат.

Домакински съдове

Ако сме го развили, е добре да отвикнем от навика да трупаме мръсни чинии в мивката или пък в миялната. Съдовете трябва да почистваме всеки ден, в противен случай рискуваме по тях да засъхне мръсотия, която се почиства по-трудно, а в дома ни да се разнесе неприятна миризма.

Кухненска мивка
Тъй като лесно се замърсява и оцветява заради честата употреба, е добре да почистваме кухненската мивка всеки ден. За целта е нужно да я изплакнем след като сме измили чиниите и да я забършем с гъба и кърпа.

Кухненски плот

След всяко готвене, кухненските плотове и котлони обикновено са покрити с петна и пръски от мазнина. За да не се натрупва мръсотия по тях и да не се развият вредни бактерии, е нужно да ги почистваме винаги в края на деня или непосредствено след готвене.

Кухненски под

Тук не става дума за почистването на пода с кофата и парцала, което обикновено е част от по-основното чистене на дома. Въпреки това е добре измитането на кухненския под от трохите и попаднали други дребни боклуци след вечеря да се превърне в ежедневен навик.

Кухненската гъба

Тъй като ги използваме дори по няколко пъти на ден, за да измиваме съдовете, кухненските гъби също изискват хигиенна поддръжка. Можем да ги почистваме с препарат и след това да ги оставим да се изсушат.

Стъклените врати на душ кабината

Твърдата вода може да остави петна по стъклените врати на душ кабината, които да засъхнат и да бъдат по-трудни за почистване по-късно. За да предотвратим това, е добре да избърсваме стъклото всеки ден или след всяко ползване на душа.

Плота/шкафа в банята

Него също е препоръчително да почистваме ежедневно, след като сме използвали продукти като паста за зъби, грим и друга козметика. Те лесно могат да оставят петна по повърхностите в банята, които да засъхнат и да да станат по-трудни за премахване, докато дойде време за по-основното почистване, пише marthastewart.com.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маца

    5 3 Отговор
    Аз имам 14 вибратора ! Какво ще ме посъветвате , да ползвам миялна машина , или , на ръка ?!

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Българин

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Маца":

    Зависи колко са кални.
    Може и в пералнята.

    Коментиран от #3

  • 3 Маца

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Не са кални , а са мазни ! Но обезмаслителя поправя нещата!
  • 4 Рибарица

    1 3 Отговор
    Е, като се върнеш от работа в 6,30-7 и ако тръгнеш да ги чистиш всички тия неща, ще осъмнеш са парцала. Ми не, мерси. Що пишете глупости?! напишете нещо читаво, бе мисирки...а то била Мара. Е няма какво читаво да се очаква от нея.
  • 5 На ръка е по-отговорно!

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Маца":

    На ръка е по-отговорно! Всеки един един по-един! За Сигурност!

    Коментиран от #6

  • 6 Маца

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "На ръка е по-отговорно!":

    Може да е по отговорно , Ное нерентабилно! Понякога се заигравам , и...