Last news in Fakti

13 Юни, 2024 16:28 2 097 17

6 предупредителни знака, че кучето се готви да нападне

  • знаци-
  • признаци-
  • куче-
  • хапе-
  • нападение-
  • захапа-
  • ухапване

Специалист посочва какво прави едно куче, преди да нападне и да ухапе

6 предупредителни знака, че кучето се готви да нападне  - 1
Снимка: Shutterstock

Кучетата обикновено проявяват враждебност много преди да ухапят. Някои от тези предупредителни сигнали са ръмжене, скимтене, проблясващи зъби и нахвърляне. Въпреки че едно добре социализирано куче обикновено не напада, то може да стане агресивно, ако се чувства безпомощно и уплашено. Това може да е резултат от възприемана заплаха, пред която е изправено в момента, или просто от дискомфорт от предишно преживяване.

Когато едно куче стане враждебно, това може да бъде много неприятно както за собственика, така и за общността. Кучетата могат да използват езика на тялото, за да ни подскажат дали ще ухапят, независимо от причината за агресията им. Познаването на признаците може да помогне за предотвратяване на ухапвания от кучета.

6 признака, че кучето ви може да ухапе

Рене Роудс, специалист по поведението на кучетата, сподели шест предупредителни знака, които кучето ви може да прояви, преди да ухапе, в неотдавнашната си публикация в Instagram.

1. Завъртане на главата
Кучетата се опитват да понижат напрежението помежду си, като обръщат главите си. Ако кучето обърне глава, докато се приближавате към него, е малко вероятно да иска да взаимодейства.

2. Приклякане
Кучето може бавно да се отдалечи от вас, за да ви каже: " Дай ми пространство", преди или по време на взаимодействие. Кучетата могат да се привеждат, да се крият под нещо или да извиват тялото си, за да избегнат докосването ви. В такъв случай е по-добре да отстъпите.

3. Китово око
Китово око е, когато се вижда склерата (бялото) на кучето. Това създава полумесец в окото на кучето. Ако кучето ви наблюдава по този начин, дайте му повече пространство и наблюдавайте какво казва останалата част от тялото му.

4. Близане
Въпреки че смятаме, че облизването на кучето е положително, бързото облизване на муцуната на кучето, докато гледа към вас, може да е знак, че кучето ви настоява взаимодействието да спре.

5. Замръзване
Много кучета избягват силните прегръдки, особено с непознати или непредсказуеми хора. Въпреки че кучето не се съпротивлява на докосването ви, но то може да почувства, че правото му на избор е отнето, и да нападне изведнъж, за да се защити.

6. Ридание
Кучетата издават звуци с уста като ръмжене и мрънкане, за да изразят умора, дискомфорт, вълнение, стрес или глад. Ако кучето ви започне да ръмжи по време на общуване, това е добър момент да спрете и да се уверите, че то е добре.

"Не забравяйте да погледнете голямата картина! Не съдим само по една част от тялото на кучето, за да разберем какво ни съобщава кучето. Не забравяйте да разгледате цялото тяло на кучето и контекста на ситуацията", казва Рене.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бацо Гацов

    16 0 Отговор
    Дрън дрън - ярина.. най-сигурния признак , че кучето( а и коня също) имат намерение да ви ухапят е, че свиват ушите...това е 100% сигурен признак за неприятности..

    Коментиран от #3

  • 2 Гласове от зайчарника в Банкя

    8 2 Отговор
    Шишо, кога ще нападне Бацо в това е въпроса?
  • 3 Сила

    3 8 Отговор

    До коментар #1 от "Бацо Гацов":

    И котката..... И Волгин също!
  • 4 Асдф

    5 5 Отговор
    Кучетата хяпят само лишите хора.
  • 5 Едър калибър

    10 4 Отговор
    Градската среда и парковете, не са подходящо място за кучета. Кучкарите да отидат да си ги гледат на село. Всяка втора кифла е помъкнала някакво дребно, злобно, дрисливо кученце.

    Коментиран от #7

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 само

    3 0 Отговор
    шефовете на Спецов знаят кога ще ви нап адне.
  • 10 Справка

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Сила":

    Отвръщам на агресия с лопата, и то образно казано. Аз не съм те нападнал ,за да ме биеш с лопата. Може би според теб трябва да се оставя на кучето да ме хапе или да му стана роб на настроенията, а и да го храня. Аз затова нямам куче, за да не го строявам. Куче не може да ми се качи на главата, както и човек, просто защото не е справедливо. Някой ако реши да ме хапе или бие е хубаво да бъде възпрян. Както аз не си позволявам да нападам когото и да било,камо ли куче.
  • 11 Справка

    2 3 Отговор

    До коментар #8 от "Сила":

    Между другото показваш изключително ниска култура, агресия и невъзможност да четеш между редовете на написаното и есенцията на написаното. Може би не съм го написал достатъчно разбираемо, което е моя грешка.

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Сила

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Справка":

    Есенцията на написаното е миризмата на оборски тор и потни цървули..... И трябва да оплевиш троскота между редовете с пипера...... За по разбираемо !!!

    Коментиран от #14

  • 14 Човек

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Сила":

    Да се чуди кой е с по малко мозък - ти, или кучетата ти ! Дръж печено, засега печелиш!

    Коментиран от #15

  • 15 Сила

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Човек":

    Продължавай да се чудиш...... Докато клечиш в дъсчената барака в края на буренясалия двор с парче вестник в ръка..... И не се напъвай, там няма норма като в ТКЗС то......
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.