14 Юли, 2024 12:58 980 2

Финалът на Евро 2024 е тук: Учените обясняват как реагира тялото на запалянкото на важното събитие

  • евро 2024-
  • европейско първенство-
  • футбол-
  • реакция-
  • емоции-
  • хормони-
  • мач-
  • финал

Силните емоции причиняват любопитни физиологични симптоми, казват учените

Финалът на Евро 2024 е тук: Учените обясняват как реагира тялото на запалянкото на важното събитие - 1
Снимки: Shutterstock

Футболните фенове ще изпитат повишена „когнитивна тревожност“, което ще доведе до различни „физиологични симптоми“, според учените от университета в Дарби, цитирани от „Дейли мейл“.

По време на финала на Евро 2024, когато Англия и Испания се изправят един срещу друг, футболните фенове ще изпитат буря от емоции и физически промени, които не могат да контролират. От потни длани до учестен пулс и прилив с хормони – ето какво се случва в човешкото тяло по време на мача.

Стрес

Когато гледат футболен мач, феновете изпитват стрес. В този момент надбъбречните жлези освобождават кортизол, известен като хормон на стреса. Това е физиологична реакция, при която тялото се подготвя за опасна или стресираща ситуация, освобождавайки хормони. Кортизолът осигурява енергия за реакция на опасност, увеличава бодростта, но прекомерните му нива могат да потиснат имунната система, да увеличат теглото и да повишат кръвното налягане, създавайки риск от сърдечни проблеми.

Финалът на Евро 2024 е тук: Учените обясняват как реагира тялото на запалянкото на важното събитие

Предишни изследвания показват, че в дни с решаващи мачове, феновете са подложени на риск от инфаркт поради опасни нива на стрес. Според проучване от 2020 г. на Оксфордския университет, преданите фенове освобождават още повече кортизол, когато гледат мачовете на живо.

Друг хормон на стреса, който се освобождава в такива ситуации, е адреналинът. По време на стресиращ футболен мач, нивото му се увеличава, което ускорява сърдечния ритъм. В клетките на основните органи, включително сърцето, има бета-рецептори, които реагират на адреналина, увеличавайки сърдечната честота.

Хормони

„Тази реакция не е насочена към подобряване на преноса на кислород, а по-скоро към отделяните хормони“, казва Марк Фаги, професор по клинични изследвания в университета в Дарби.

Кръвното налягане също се повишава, тъй като хормоните свиват кръвоносните съдове, макар и временно.

„Сърдечният ритъм може да се повиши при стрес или тревога, като например при гледане на важен футболен мач“, казва д-р Анди Хутън, специалист по спорт и физически упражнения в университета в Дарби.

Феновете ще имат потни длани, поради активността на ендокринните потни жлези по ръцете, челото и стъпалата, контролирани от нервната система. Когато температурата на тялото се повиши в резултат на хормоналната реакция на стреса, сърдечната честота се ускорява и тялото се поти за охлаждане.

Финалът на Евро 2024 е тук: Учените обясняват как реагира тялото на запалянкото на важното събитие
Снимки: Shutterstock

„Знаем, че по ръцете и краката има повече потни жлези, активирани от хормоните на стреса, което води до изпотяване на ръцете“, казва Мел Линдли, ръководител на училището по здравни и социални грижи в университета в Дарби.

Цялата тази допълнителна работа за тялото означава, че човек трябва да диша по-дълбоко и по-бързо, за да получи повече кислород. Дишането по този начин насърчава пълния кислороден обмен, размяната на кислород с въглероден диоксид. Експертите от Дарби препоръчват дълбоко дишане по време на напрегнатите моменти от мача.

Щастие

Не всичко обаче е негативно – когато отборът на феновете вкара гол или спечели, тялото освобождава „хормони на щастието“ като допамин, окситоцин, адреналин, ендорфини и вазопресин.

„Тези естествени химикали ни карат да се чувстваме чудесно и имат положително въздействие върху здравето“, казва професор Фаги. „Радостта, предизвикана от невротрансмитери, подобрява имунната система, бори стреса и болката и подпомага дълголетието.“


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 наоми

    0 0 Отговор
    Пак учени обясняват...Имало едно време...
  • 2 А50

    0 0 Отговор
    Учените няма как да разберът как действа спортно състезание на запалянковците, защото немогат да изпитат такива емоции, докато анализират