4 Август, 2024 04:17 1 220 5

Сбъдната мечта: 90-годишен афроамериканец полетя в Космоса

  • блу ориджин-
  • космос-
  • полет-
  • ед дуайт

Частната американска компания "Блу ориджин" изпълни полет с шест пътници на борда

Ракетата с космическа капсула на частната американска компания "Блу ориджин" изпълни полет с шест пътници на борда, сред които френски предприемач и първият американски цветнокож кандидат за астронавт, предаде NOVA.

Френският предприемач Силвен Широн по този начин реализира мечтата на живота си, за да бъде за кратко в Космоса и да види Земята от друг ъгъл. Афроамериканецът Ед Дуайт, който е на 90 години, стана най-възрастният човек, който достигна Космоса.

Пътниците се намираха в малка капсула на ракетата "Ню Шепърд" на компанията "Блу ориджин", която е собственост на американския милиардер Джеф Безос. Полетът продължил около 10 минути. Ракетата с капсулата излетяла от полигон в Западен Тексас и после се приземила с помощта на парашут.

Ед Дуайт е бил пилот от американските военновъздушни сили, когато президентът на САЩ Джон Кенеди го препоръчал за кандидат за астронавт за зараждащия се астронавтски корпус на НАСА. Дуайт не бил избран за випуска през 1963 г., но сега - 60 години по-късно, той имаше удоволствието да прекара няколко минути в състояние на безтегловност заедно със спътниците си. Освен френския предприемач, на борда бяха пенсиониран счетоводител и трима американски предприемачи. Цената на билетите им за това пътешествие не се съобщава.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    1 1 Отговор
    Всичко в имото на Човека, всичко за благото на Човека!
  • 2 Петър

    6 0 Отговор
    Какво е това "афроамериканец"?

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Туй е

    12 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    Когато англичани отвлекат африканец от Африка, за да му работи безплатно на нивата в Америка, където англичанина си е откраднал земя от индианеца. С години са придобили статут на афроамериканец , а англичанина директно става американец , вместо да е англоамериканец. Но на колонизаторите всичко им се полага по рожденно право.

    Коментиран от #4

  • 4 Петър

    6 0 Отговор

    До коментар #3 от "Туй е":

    Благодаря за изчерпателният отговор, знаех си, че има нещо странно в думата "афроамериканец".
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.