8 Септември, 2024 09:10 3 539 8

Хванаха огромен паламуд на далян "Русалка"

  • паламуд-
  • рибари-
  • далян русалка

Рибата тежи близо 4 килограма

Огромен паламуд бе уловен от професионални рибари в Черно море, пише "България днес".

Рибата гигант тежи почти 4 килограма. За това съобщи Марияна Христова във фейсбук "Морски Риболов - Маниаци". Трофейният екземпляр е уловен в района на плаж Русалка край Каварна. Рибарите наричат риби, като тази, които са с дължина над 60 сантиметра, с наименованието турук.

"Само да се похваля. От тази сутрин уловен на далян "Русалка" - скромните 3,810 кг", споделя Христова и показва снимка с паламуда.

Тази година се очертава като доста благодатна за този вид риби по нашето море. Още в края на юли към нашите брегове навлязоха големи пасажи с дребни паламуди, наричани циганки. Тук те се хранят лакомо, като основната им плячка са сафридите.

Затова и наддават изключително бързо и до края на есента вече са с големи размери, мазни и тлъсти. Затова са и толкова предпочитани за улов. Типичната рецепта е да се направят веяни, но са подходящи също така за скара, както и за консервиране.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    1 1 Отговор
    Милене, а риболовецът, който хвана паламуда, да не се е казвал Камен? Че Πέτρος е сроден с думата ἰχθύς (риба на старогръцки). Ще попитаме колегите му, па после ще кажем как стоят нещата около тази новина.
  • 2 Гост

    3 0 Отговор
    Ти да видиш, на следващите избори какви риби ще се ловят

    Коментиран от #3

  • 3 Българин

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Дано да не псуват много в парламента, че Рая Назар Назарян ще се умори да им прави забележки.
  • 4 Мдааааа...

    2 0 Отговор
    Кеф ти риба, кеф ти паламуд...
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Далян "Русалка"

    3 0 Отговор
    Аз пък си мислех, че "далян" е риболовно съоръжение, което се спуска вертикално във водата, пък то да било друго. Днес е Международен ден на грамотността. Ние за пореден път пак сме го пропуснали.
  • 7 Дупничанин

    2 0 Отговор
    Ми 4 кила си е скромно. Като знам кви шарани по над 50-60 кила има по избори...
  • 8 Булдог

    0 0 Отговор
    Къде го хванаха? У мъжката баня?