22 Септември, 2024 10:39 628 0

Ритуали и обичаи за есенното равноденствие

  • есенно равноденствие-
  • ритуали-
  • обичаи

Изхвърлете ненужното и направете място за новите неща в дома и живота ви

Ритуали и обичаи за есенното равноденствие - 1
Снимка: Shutterstock

На 22 септември в 15 часа и 43 минути настъпва есенното равноденствие. Този ден се свързва с изравняването на деня и нощта и символизира равновесието и мъдростта.

Равноденствието е нещо, което настъпва със смяната на сезоните. Без значение дали живеем в северното или южното полукълбо, всички ще усетим тази промяна, разбира се протичаща през собствения ни живот.

По време на есенното равноденствие се случва и жътвата – периодът, в който жънем плодовете на своя усилен труд през годината.

Природата изобилства от плодове и зърнени храни. Ние сме благодарни за изобилието в живота си и можем да го отбележим с няколко ритуала.

Ритуали и обичаи за есенното равноденствие:

Можем да украсим дома си с есенни цветя, листа, изсушени класове от пшеница, слънчогледи, снопове жито. Те символизират периода на жътва и събиране на реколтата, пише az-jenata.bg.

Можем да поставим свещници на няколко места в дома си, като ги украсим в цветовете на есента – жълто, кафяво, червено, златно, тъмнозелено.

На този ден не се работи и се пости. Може да приготвим постни ястия – ориз със зеленчуци, мусака без месо, огретен, печена тиква и други есенни рецепти.

Есенно равноденствие на 22 септември – истините ще бъдат разкрити

Можем да приготвим вкусна домашна зимнина – бърза туршия, кисели краставички, лютеница или пък сладко. Не е нужно да е много голямо количество, дори и буркан-два са достатъчни, за да почетем празника.

Денят е чудесен за прочистване на дома от излишни вещи и дрехи. Изхвърлете ненужното и направете място за новите неща в дома и живота ви.

Да си направим равносметка за изминалите месеци, какво добро сме постигнали, какви уроци научихме. Да начертаем планове за следващите месеци и да си поставим постижими цели.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА