7 Октомври, 2024 14:47 1 194 12

7 неща, които не трябва да правите, когато сте ядосани

  • гняв-
  • ярост-
  • нерви-
  • съвети

Не бива да позволявате на гнева да оказва негативно влияние върху живота ви.

7 неща, които не трябва да правите, когато сте ядосани - 1
Снимка: Shutterstock

Сам по себе си гневът не е непременно лош и дори може да бъде ценно указание, че нещо не е наред. Така например напрежението в работата може да ни идва в повече или да усещаме, че към нас се отнасят несправедливо. Гневът често е свързан с чувството, че ни подценяват и не ни приемат на сериозно: било от страна на партньора, на шефа или на някое учреждение. Проблемът е начинът, по който боравим с него. Когато следващия път ви избие чивията, в никакъв случай не правете следните седем неща.

1. Да изпаднете в пристъп на ярост

Дълго време се смяташе, че е най-добре да излеете яда си, за да се освободите автоматично от него. Днес обаче психолозите са на мнение, че по този начин не се отърсвате от негативните емоции и освен това съществува опасност да се „пренавиете“, ако допуснете гневът ви да прерасне в неконтролируем изблик.

2. Да обвинявате отсрещния

Колкото и да сте вкиснати, няма да ви помогне, ако посочите другия с пръст и го обвините. Вместо това трябва да опаковате съдържанието, което искате да предадете, в т.нар. аз-послания, като например: „Имам чувството, че не ме приемаш сериозно.“

3. Да се напиете

Алкохолът също не е решение, когато става дума за гняв. Всъщност той дори е контрапродуктивен, защото замъглява способността ви за преценка и прикрива отрицателните емоции.

4. Пазаруване за утеха

Шопингът може да ви успокои за кратко, но има множество недостатъци: 1. Отразява се зле на финансите ви; 2. Купувате ненужни неща и 3. Не разрешава същинския проблем.

5. Да пишете коментари във фейсбук

Това, което преди беше агресивното писмо или ядосаното съобщение на телефонния секретар, днес е хейтърският коментар във фейсбук. Дори в първия момент да изпитате облекчение, като напишете всичко, от което искате да се отърсите, рано или късно ще съжалявате.

6. Да си придавате прекалена важност

Дори гневът да се асоциира с представата, че човекът е неспособен да се справи по друг начин с емоциите си, академиците също не са застраховани от гневни изблици. Но при тях рисков фактор е голямото им его. Който си придава прекалена важност и се отъждествява с професорската си титла, бързо добива усещането, че не му засвидетелстват достатъчно уважение.

7. Да таите гнева в себе си

Няма полза и да преглъщате яда си, макар тази стратегия да е широко разпространена, пише Обекти.бг. Опасно е да го изживявате, например, чрез емоционално ядене, пасивно-агресивно поведение или като го насочвате срещу себе си. Когато е постоянно потискан, стресът може не само да увеличи риска от сърдечни заболявания, но има опасност натрупаните негативни емоции години по-късно да се отприщят по най-незначителния повод и да прераснат в неконтролируем пристъп.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 приятелски съвет

    3 0 Отговор
    Не пишете ядосани съобщение на телефонния си секретар,защото и той може да ви изтелелефони телефонно нещо ядосано.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дам

    3 2 Отговор
    А кекс да правим ли, Стоянова 😺

    Коментиран от #10

  • 4 Ядосахте ме

    3 0 Отговор
    с тази статия😡
  • 5 Грета

    1 2 Отговор
    О, скъпи ти защо си писал на оная, че имам малки сиси и е трябвало да си ги отрежа...!? Ще се напия и ще те пребия от мъка и без това не ме опрашваш вече...

    Коментиран от #6

  • 6 Гретиния

    2 2 Отговор

    До коментар #5 от "Грета":

    Скъпа , реших се да ти призная ! Сестра ти прави такъв вакуум , че за две седмици ми увеличи размера със 7 сантиметра !
  • 7 Име

    0 0 Отговор
    Отивате в Търново?
  • 8 Грета

    0 0 Отговор
    Знам, знам, че пред любовниците си се опитваш да се докажеш, че са велик в секса, а пред мене си само велик философ и нищо повече...тцтц

    Коментиран от #11

  • 9 хмм

    1 0 Отговор
    Храня троловете. На тях им харесва.
  • 10 разбира се

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Дам":

    Защото като станете на 65г., само ще си говорите за това...
  • 11 Гретиния

    5 0 Отговор

    До коментар #8 от "Грета":

    Ако не ме удряше толкова силно с тигана за да се възползваш от мен , щеше да разбереш че имам и красива душа , а не съм само един К. !
  • 12 ядосаните моми и каки

    3 0 Отговор
    да не чакат а да дръпнат синджира и да му скрият топката на човечеца осмелил се да спори