10 Октомври, 2024 08:29 427 12

10 октомври - Световен ден срещу смъртното наказание

  • световен ден-
  • смъртно наказание

60% от световното население живее в държави, в които се изпълнява смъртно наказание

10 октомври - Световен ден срещу смъртното наказание - 1
Снимкa: Shutterstock

10 октомври е Световен ден срещу смъртното наказание. По този повод през 2003 г. Европейската комисия излиза с декларация, в която призовава да бъде прекратено прилагането на смъртното наказание „при всички обстоятелства” и във всички страни.

Смъртното наказание е налагането на смърт като наказание за дадено престъпление в резултат на съдебен процес. Някои юрисдикции, прилагащи смъртното наказание, ограничават прилагането му до малък брой тежки престъпления, най-вече измяна и убийство. Исторически, а в някои системи и днес, смъртното наказание е използвано и при по-широк кръг престъпления, включително кражба и грабеж.

Макар и в миналото смъртното наказание да е съществувало в практически всички общества, днес то използва активно само в 58 държави, като в 95 то е премахнато, а останалите не са го прилагали от началото на 21 век или го разрешават само при изключителни обстоятелства, като състояние на война. В много страни използването на смъртното наказание е предмет на остри спорове. Хартата на основните права на Европейския съюз забранява използването на смъртно наказание в държавите от съюза. В България то е премахнато от 10 декември 1998 година.

Все пак, 60% от световното население живее в държави, в които се изпълнява смъртно наказание, и това включва четирите страни с най-голямо население (Китай, Индия, Съединените американски щати и Индонезия). През 2008 година тези държави гласуват против препоръчителната резолюция на Общото събрание на Организацията на обединените нации за мораториум на прилагането на смъртно наказание, пише moreto.net.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разстрел чрез обесване

    10 0 Отговор
    Масовите убийци, професионалните килъри, служителите за мокри поръчки на мафията и убийците на пътя, имат права. Жертвите - не.
  • 2 Петрич

    14 0 Отговор
    Предлагам,да има смъртно наказание за всеки политик който краде от народа.И да видим тогава колко ще са кандидатите за власт.
  • 3 Студопор

    9 0 Отговор
    Върнете смъртното наказание в България, да видите как ще се оправи страната!!

    Коментиран от #4

  • 4 Хммммм

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Студопор":

    И да го въведат, то пак ще е по нашенски. Вариантът за справедливост е да си внесем прокурори и съдии от Китай.
  • 5 Мдаааа

    0 0 Отговор
    ЗА ЖАЛОСТ НИЕ НЕ СМЕ В ТЕЗИ 60%
  • 6 факуса

    2 0 Отговор
    ами явно има за какво да се изпълнява,кат изчезне причината да се изпълнява ще си остане само закон,а го има и в стожера на демокрацията фащ,що ли никой демократ не го прави на въпрос
  • 7 при нас няма

    1 0 Отговор
    но е едно и също . масови убийци , психопати , социопати . Ами тези убиици са болни . Доказано . Наказанията са за показност та да знаят и да се уплашват хората които мислят да извършат нещо . и тук логиката е за извършителя който не осъзнава какво е извършил , защото не е взел лекарство или е мръднал . кога ли би се възпитал подобен индивид . никога . профил на убиец : нисък коефициент на интелигентност , сила , хитрост , жестокост , параноя, фикции и налудност . За такъв къде е спасението . В психиятрия до живот . Да . без да избиват убиици и други там тежки убийци само ги хранят до тяхната смърт . е, и ги лекуват .
  • 8 123456

    5 0 Отговор
    Смятам , че трябва да има смъртно наказание - за изнасилвачи, убийци на деца, копумпирани политици и магистрати ... това е . след 5-6 присъди всичко ще се оправи ....

    Коментиран от #9

  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "123456":

    Кой ще дава смъртните присъди? Тези, дето сами са си за тях - корумпираните съдии. Това няма да доведе до справедливост, а точно обратното - ще могат лесно да се отървават от неудобни политици и граждани! ДП - държавното предприятие ще работи с пълна сила.
  • 10 доотглеждането на убиици с тежките

    1 0 Отговор
    и непростими убийства и грижите за тях , само товари бюджета . навремето майка си сварила детето и я осъдиха на смърт чрез разстрел . а тук сега момата убил 7 човека и им скрил главите, та да не го осъдят и да не ги идентифицират . отглеждаха го , хранеха го , интервюта даваше , със следователи се гъбарка , акъл даваше , а накрая умря от старост и от инфаркт и естествена смърт . да празнят сега . Отмяна на екзекуции и гледане на такива по цял ден : Трактора, Луканов, Павлов, а съмнение има и в съда . защо някой станал милионер за ден и доказан ментарджия не е съден, а е екзекутиран . Да .
  • 11 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Както в САЩ така и в ЕС смъртното наказание трябва да бъде възстановено. То трябва да се дава при извършени изключително тежки престъпления, но да съществува като психологична спирачка на идиотите престъпници а за терористите мюсюлмани -задължително.
  • 12 Роза

    0 0 Отговор
    Единственият сериозен аргумент против смъртното наказание е това ,че понякога се случват съдебни грешки и се екзекутират невинни хора.Другият аргумент е това ,че в някои страни се екзекутират хора за шпионаж и държавна измяна,което лично аз не мога да приема за справедливо.Затова всяка страна решава дали да има в нея смъртно наказание-в зависимост от обществените отношения и нивото на престъпност в нея.