11 Април, 2014 17:28 2 879 0

Нирвана и Кис бяха въведени в Залата на славата на рокендрола

  • нирвана-
  • кис-
  • залата на славата

Други въведени бяха кралицата на кънтрито Линда Рощад и групата на Брус Спрингстийн E Street Band

Легендарните рок групи Нирвана и Кис бяха въведени в Залата на славата на рокендрола, съобщава Би Би Си.

Групата Нирвана е основана от покойния вокалист Кърт Кобейн, считайки се за родоначалник на гръндж стила. Кис пък завладяха света през 70-те години на миналия век, смесвайки рок и поп музика, впечатлявайки феновете с екстравагантна визия и пищен грим.

Нирвана бяха въведени в Залата на славата от вокалиста на групата R.E.M Майкъл Стайп. В речта си по време на церемонията той заяви:

„Нирвана се опълчиха срещу мейнстрийма. Те говориха истината и много хора ги слушаха.“

Гръндж групата беше на върха на славата си в началото на 90-те години на миналия век, но съществуването й бе прекратено след внезапното самоубийство на Кърт Кобейн през 1994 г. Неговата съпруга Кортни Лав присъства на церемонията, заедно с останалите членове на бандата Дейв Грол и Крис Новоселич. Легендарната Джоан Джет излезе на сцената, за да замести Кобейн при изпълнението на най-големия хит на групата Smells Like Teen Spirit. Младата музикална сензация Lorde  пя при изпълнението на All Apologies.

Церемонията по въвеждането на Кис пък бе съпроводена с множество спорове и разногласия.

Оригиналният състав на бандата не свири на живо, тъй като досегашните нейни членове Пол Стенли и Джийн Симънс имат непоправими разногласия с напусналите я  Питър Крис и Ейс Фрели. Преди самата церемония Стенли и Симънс многократно изразиха недоволство заради факта, че включилите се в последствие музиканти  Ерик Сингър и Томи Тайър няма да бъдат почетени. Кис бяха въведени в Залата на славата от китариста на Аудиослейв Том Морело.

Другите въведени в Залата на славата на рокендрола бяха кралицата на кънтрито  Линда Рощад и групата на Бурс Спрингистийн E Street Band. Рощад не присъства на церемонията заради заболяване от Паркинсон, което прекрати и преждевременно нейната кариера.  E Street Band пък бяха удостоени с честта, 15 години след като техният вокалист Спрингстийн бе въведен самостоятелно в Залата на славата.

Церемонията се проведе в залата „Барклис“ в Ню Йорк.  Честта по въвеждане се оказва на артисти с големи заслуги в музиката като цяло, които са издали първия си запис преди поне 25 години.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА