Всяко семейство има собствена рецепта за приготвяне на домашно изсушен суджук, като основните разлики са във вида и пропорциите на продуктите, които се използват за приготвянето му.
Независимо от вида на вложените продукти, общото между всички суджуци е, че се подчиняват на едни и същи правила при сушенето.
Процесите на зреене и сушене са не по-малко важни от качеството на месото и подправките, от които се приготвя суджукът. За да бъде вкусен и качествен, важно е да знаете правилата и тънкостите, свързани с въпроса как се суши суджук.
От ключово значение е при пълненето на червата да не остане никакъв въздух. Мястото, на което се оставят суджуците, за да узреят, трябва да е хладно, а температурата там - относително постоянна. Важно е и да е проветриво.
В началото - първите 4-5 дни - суджукът изисква да му отделите време и внимание - необходимо е да го заглаждате, за да запазите първоначално придадената форма на подкова, както и за да гарантирате, че няма да остане въздух в червата.
Последната стъпка е притискане на суджуците за около ден, за да се сплескат, последвано от окачването им на хладно и проветриво място, където да изсъхнат.
Проявете търпение. Средно месец ви е нужен - от 20 до 40 дни, което зависи от избора на месото, за да е готов суджукът ви за консумация. Поднесете с домашно червено вино - златна класика, която ще превърне дома ви в притегателно място за роднини и приятели, пише actualno.com.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Най бързо е като
12:30 30.11.2024
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 БРАВО
12:46 30.11.2024
5 Смешки
12:48 30.11.2024
6 Факт
Коментиран от #16
12:48 30.11.2024
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 пий кислол
До коментар #8 от "Защо":
да са упокоиш13:14 30.11.2024
10 Бански старец
14:14 30.11.2024
11 Този коментар е премахнат от модератор.
12 Този коментар е премахнат от модератор.
13 Идиот
14:49 30.11.2024
14 Механик
Всичките ви статии са такива. Заглавието няма нищо общо със съдържанието.
Суджукът, както и всички сурово-сушени продукти НЕ БИВА да се сушат бързо. При бързото сушене, изсъхва само външно, а вътре се запечатва и не съхне. Това ще доведе т. нар. "колбасарски пръстен" и вероятноста да ви се развали мезето е почти 90%.
Не, не е вярно, че трябва да е хладно. Важното е да няма мухи. Ако искате месото да узрее, както е по технология, то температурните режими са:
първа едмица- 14-20 градуса, влажност около 74% и движение на въздуха 0.01-0.03 метра в минута. (това е когато един тънък конец се полюшва едва забележимо).
Движението на въздуха е НАЙ-ВАЖНО, за да не ви мухляса или развали месото.
Втората и трета седмица темературата се поонижава на 5-8 градуса, влажността се сваля на 60-70%
Ако забележите, че деликатеса съхне много бързо външно, тогава до прибирайте в полиетиленов плик и го дръжте в хладилника за денонощие. А като го извадите го поставете под преса (затиснете го някак)
Това ще помогне влагата да се разпредели в продукта.
изобщо, колбасарството е дълга история, а материали из нета има колкото си искаш. Технологията е важна.
п.п.
А, и относно температурата и изискването да е хладно- аз дори лятно време на 40 градуса си суша и се получва безотказно. Само дето тогава много бързо съхне и няма време да зрее. А и трябва по-често да се прави номера с
14:58 30.11.2024
15 Този коментар е премахнат от модератор.
16 ганю
До коментар #6 от "Факт":
като изсъхне вакумираш и във фризерапосле вадиш размаразяваш бавно за 8 часа,
ръбаш и фиркаш на корем
05:08 01.12.2024
17 ганю
До коментар #15 от "БгТопИдиот🇧🇬":
окачвате ги Срещу външното тяло на климатиказадължително извън терасата за да могат гларусите
добре да им повеят с крила за да изсъхнат
по -бързичко.след което ще останеш
много приятно изненадан от резултата
05:15 01.12.2024