Last news in Fakti

14 Юни, 2014 11:00 894 3

Започва обучение по първа помощ за таксиметрови шифьори

  • таксиметрови шифьори-
  • активна грижа

Обучението е част от проекта - Активна грижа

Днес започва първият курс на обучение на таксиметрови шофьори по проекта „Активна грижа”.

Първият курс започва с 15 души, подбрани от Браншовата камара на таксиметровите водачи и превозвачи. Изискванията към тях са да имат средно или висше образование, да имат валидни документи за правоспособност, както и медицинско свидетелство.

По време на курса шофьорите ще бъдат обучени как да оказват помощ при пътнотранспортни произшествия и други инциденти. В курса са включени часове по теория и практика. След завършването им водачите ще умеят да реагират в ситуации, при които пострадалият има остри нарушения на дишането и кръвообращението, кръвотечение, травми на главата и опорно-двигателния апарат или е изпаднал в шок. В края на курса шофьорите ще имат знания и умения за оказване на първа помощ до пристигане на медицински екип.

Обучението ще се провежда в Училището за парамедици в Националния учебен център на Българския Червен кръст в с. Лозен. Преподавателите са висококвалифицирани български лекари.

В началото на юли в София ще се движат първите таксиметрови автомобили, чиито шофьори са положили изпити и ще могат да оказват първа помощ при възникнали инциденти. Същия курс на обучение ще преминат и таксиметрови шофьори от други региони на страната.

„Активна грижа” ще осигурява първа долекарска помощ и медицински асистънс по европейски модел при възникнали инциденти и злополуки при пътнотранспортни произшествия.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Светослав Дойков

    0 0 Отговор
    "таксиметрови шифьори"
  • 2 мария спасова

    0 0 Отговор
    Това е добра идея,тъкмо като ядат бой по пътищата да могат да си оказват първа помощ тези гяволи!
  • 3 мария спасова

    0 0 Отговор
    Това естествено не се отнася за всички бакшиши,защото повечето са коректни , но между тях има и големи тарикати които винаги има за какво да си го получат!