Трябва ли да мием малините преди консумация

7 Юли, 2025 13:49 2 251 6

  • малини-
  • плод-
  • миене-
  • рискове за здравето

Защо въпросът за миенето на малините поражда съмнения?

Трябва ли да мием малините преди консумация - 1
Снимка: Shutterstock

Малината несъмнено е един от най-обичаните летни плодове – със своя нежен вкус, сочност и неповторим аромат тя привлича малки и големи. Но веднага щом донесете прясно набрани или купени малини у дома, възниква вечният въпрос: трябва ли да мием малините преди консумация?

Защо въпросът за миенето на малините поражда съмнения?

За разлика от ябълките или краставиците, малината има изключително деликатна, пореста структура. Нейните дребни семчици и тънка ципа бързо попиват вода, а при неправилно миене плодовете лесно се смачкват и губят сочността и аромата си. Именно затова много хора или изобщо не мият малините, или го правят набързо, за да не развалят този нежен плод.

Какви рискове се крият по повърхността на малините?

Колкото и апетитни да изглеждат, малините могат да съдържат редица нежелани „изненади“, които имат риск за здравето:

Остатъци от пестициди и химикали

Ако не сте отгледали сами малините в градината си без препарати, е възможно плодовете да са били третирани с пестициди за защита от вредители и болести. Тези вещества остават по повърхността и при консумация навлизат в организма, предизвиквайки алергични реакции, стомашно-чревни разстройства или дългосрочни негативни ефекти.

Бактерии и вируси

Особено когато са купени от пазара или растат на обществено място, малините лесно се замърсяват с почва, прах, вода или дори от ръцете на хората. Това повишава риска от заразяване с бактерии (като ешерихия коли, салмонела), вируси (норовируси) и дори яйца на паразити. Консумацията на немити плодове може да доведе до остри чревни инфекции, гадене, повръщане, диария и общо неразположение.

Малки насекоми и ларви

Малината е любим плод не само на хората, но и на редица дребни насекоми. Често в или върху плодовете се откриват малки бръмбарчета, ларви или дори паяжини. Макар повечето да не са опасни за здравето, присъствието им е неприятно, а някои ларви могат да предизвикат алергии.

Прах и мръсотия
Дори малините да изглеждат чисти, те може да са попаднали в контакт с прах, частици почва, пренасяни от вятъра, или да са се замърсили по време на транспортиране. Консумацията на немити плодове, дори и да са само леко замърсени, не е препоръчителна от хигиенна гледна точка.

Как правилно да измием малините, без да ги повредим?

Отговорът е ясен – малините трябва да се мият, но внимателно! Ето няколко сигурни и щадящи метода:

Бързо изплакване в гевгир

Най-често използваният и лесен начин. Изсипете малините внимателно в гевгир или сито. Дръжте гевгира под слаб поток студена вода (душ или кран). Не насочвайте силна струя директно към плодовете. Изплаквайте ги 30-60 секунди, като леко разклащате гевгира, за да попадне водата по цялата повърхност. След това оставете водата да се отцеди напълно, като може да поставите малините върху кухненска хартия за по-бързо подсушаване.

Потапяне в купа с вода

Този метод е подходящ, ако се притеснявате, че водната струя ще повреди плодовете. Напълнете дълбока купа със студена вода, поставете внимателно малините вътре и по желание добавете малко оцет (1-2 супени лъжици на литър вода) за по-ефективно отстраняване на бактерии и пестициди. Разклатете леко купата, оставете за 1-2 минути, след което внимателно извадете малините с решетъчна лъжица или отцедете в гевгир. Този метод позволява на дребния боклук и насекомите да потънат на дъното.

Макар малината да е изключително нежен плод, нейното правилно и внимателно измиване е от съществено значение за вашето здраве. Така ще можете напълно да се насладите на вкуса и свежестта ѝ, без рискове за организма.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако

    14 1 Отговор
    влезете в ресторантски кухни ще се шашнете от хигиена , особено на морето !
  • 2 изтръскайте торбата добре

    3 1 Отговор
    за да изпаднат мечетата. Иначе и на дърво да се покатерите, майка им вас ще тръска.
  • 3 Мити немити все тая...

    5 1 Отговор
    Най-добре е да си направите малиново вино...то като ферментиране нама кво да ви стане. Пил съм вино от диви къпини, е няма такъв друг еликсир!

    Коментиран от #6

  • 4 Да бе , да ! 🤔

    4 0 Отговор
    Що за глупости ? Да накисваш малини в сол и оцет ? С какъв вкус ще са после ?.Цяла минута под струята - може , ако ги искате на пихтия . 1 Накиснете ги във вода за 20-30 секунди , колкото да изплуват закрепили се насекоми .2 Препарати за растителна защита се ползват преди оформянето на плодчетата , като се спазва и карантинния срок ! . Ако ги пръскаш по-късно - с измиване не се маха препарат !
  • 5 Баат Сааали

    5 0 Отговор
    Сакън! Да не сте ги мили, ейй!
    Ягода, малина, къпина и ромка не се мият преди употреба, че си губят аромата, ейййй!
    Слушай кво ти говори старото, мъдро ром!!!
  • 6 хмм

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мити немити все тая...":

    Не съм виждала диви къпини от 10 години. Сушата ги унищожи. Когато бяхме деца, всяко лято си беряхме, а баба ми ги правеше на компот.