Днес е световният ден на дюнера

11 Юли, 2025 10:31 1 802 23

  • дюнер-
  • световен ден на дюнера-
  • храна-
  • поръчка-
  • поръчка на храна

Българите поръчват близо 380 тона дюнери годишно

Днес е световният ден на дюнера - 1
Снимка: Glovo

На 11 юли светът отбелязва Международния ден на дюнера, но изглежда, че в България имаме повод да го празнуваме всекидневно. Оказва се, че страната ни е сред топ любителите на сочния арабски сандвич, според данни за доставките чрез Glovo през изминалите 12 месеца.

Годишно у нас изяждаме 377 тона дюнери, които се равняват на теглото на 75 африкански слона или 250 леки автомобила. Това са близо един милион дюнери годишно или по-точно 944 000 сандвича. Щяхме да достигнем заветния милион, ако годината имаше още 21 дни, тъй като на ден поръчваме около 2600 арабски сандвича със скорост от 107 дюнера в час.

Съвсем естествено, най-високата консумация чрез поръчки в последните 12 месеца е била в София, като градовете на второ и трето място са Варна и Стара Загора. Именно в морския град се намира и най-големият почитател на дюнерите. За една година варненец е заявил 211 поръчки, съдържащи дюнери, чрез приложението на Glovo.

Открай време българите са затвърдили обичта си към популярния арабски сандвич, като в последните месеци, тенденцията да го поръчват до желан адрес нараства. Страната ни се нарежда на шесто място в света по най-много доставени дюнери, като общата бройка е скочила с почти една трета спрямо предходната година. Най-много поръчки, съдържащи арабския сандвич се заявяват през март, а предпочитания момент от седмицата е петък вечер, според данни на компанията.

Съществуват спорове дали дюнерът е бърза храна и колко калории печелим от прекомерната му консумация. Отговорът изцяло зависи от съставките и начина на приготвяне. Според повечето оригинални арабски рецепти, в сандвича не се слагат пържени картофи или тежки майонезени сосове. Така комбинацията от плосък хляб с добре овкусено месо и различни свежи зеленчуци, би могъл да се счита за здравословен вариант. У нас най-популярната рецепта за дюнер включва пилешко месо, кисели краставички, домати, зеле, лук, пържени картофи и сосове.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Подобни новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От Германия

    4 16 Отговор
    Не яжте дюнери. Усетят ли че не сте християни, всичките Мехмед дето ги правят, плюят вътре.

    Коментиран от #4, #8

  • 2 Браво

    16 3 Отговор
    На арабите ! Бръкнаха в джигера на разни Макдоналдси и подобни краварски гнусотии !

    Коментиран от #6

  • 3 От Германия

    3 14 Отговор
    Грешка, щом надушат че сте християни, храчат в дюнера.
  • 4 Абе

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "От Германия":

    В Германия сте балъци, тук ни ги правят пред очите.

    Коментиран от #5

  • 5 От Германия

    0 8 Отговор

    До коментар #4 от "Абе":

    Как бе? Вкарахте си турци ли?

    Коментиран от #19

  • 6 Българин

    9 7 Отговор

    До коментар #2 от "Браво":

    Ха ха ха. Не си особено умен, щом си мислиш, че дюнерите са по-полезни и здравословни.

    Коментиран от #12

  • 7 неяжте повече от 2 големи дюнера

    6 1 Отговор
    наведнъж . и да не е по топъл от 45 градуса . иначе се изпърля устата . с бира най-върви . но леко се издува горемът . идат и повече газове . но това е приемливо . и цената в софето е добра . за голям дюнер даваш 8 лева . или 4 евро . е който има . на морето е леко по скъпо . 1 дюнер е 29 лева . не си струва . ако сам го правиш : хлебче , свинско на тиган , домат , краставица , картоф опържен , кетчуп и майонеза , настъргана лимонена кора , около 10 лева . вкусно .
  • 8 българин в Германия

    11 3 Отговор

    До коментар #1 от "От Германия":

    Да ти кажа, само на теб плюят в дюнера. Явно нещо не ги кефиш.

    Коментиран от #11

  • 9 Ивелин Михайлов

    13 1 Отговор
    А защо няма ден на баницата???
  • 10 българин в Германия

    7 4 Отговор
    Анадолците сега ще надигнат вой, защото претендират, че дюнера е техен, а не арабски. Междудругото, на това което ние казваме дюнер в Германия му казват дюрюм. А на джоб-а казват дюнер.
  • 11 От Германия

    3 7 Отговор

    До коментар #8 от "българин в Германия":

    Не ям дюнери. Но познавам наше циганче дето работи там, той ме научи. Работил е в доста дюнерджийници, и каза че издебнат ли те плюят.
  • 12 Нищо

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Българин":

    Не разбра ! Радвам се , че дюнерите подбиха бизнеса на краварите , не коментирам хранителни качества ! Но бих могъл да те заведа при едни ливанци , където дюнера няма нищо освен телешко месо и салата , и е много вкусен. Няма нищо вредно в месо и салата !

    Коментиран от #13

  • 13 А бе ,ти май си...

    3 6 Отговор

    До коментар #12 от "Нищо":

    ...Рекламен агент на Ливански дюнери?!
    Я си признай...😉!

    Коментиран от #17

  • 14 На кое да вярвам?!

    4 0 Отговор
    А другаде пише,че днес било...-
    ,,Световният ден на...Човечеството...!"...?!
  • 15 надарена кака

    4 4 Отговор
    Не харесвам и не се храня с такива продукти.

    Коментиран от #16

  • 16 Благодаря за изключително важното инфо!

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "надарена кака":

    Местя...!
  • 17 Ами не !

    7 1 Отговор

    До коментар #13 от "А бе ,ти май си...":

    Не съм лигав с яденето ! Когато бързам и съм гладен , изяждам първото което ми попадне , било дюнери или скари , само от Макдоналдс бягам. А и когато се лигавя по кръчмите , пак хапвам само салати и месни специалитети. Не пипам риби , миди , октоподи и подобни , защото не ги харесвам.
  • 18 От ЮАР

    8 0 Отговор
    До Редакцията и незнаещите : Дюнерът НЕ Е Арабски и няма нищо общо с Арабите. Дюнерът е ТУРСКИ както по произход в миналото, така и като патент в днешно време. Безспорно най-добрият Take Away - в Германия е на първо място няколко години. Пълноценна храна с месо, хляб и зеленчуци. Арабите го наричат Swarma от Чеверме - Турска дума, значи Въртяно, вьртящо. На Гръцки е Gyros, което значи същото. Журналистите първо да проучват нещата, преди да пишат за да не подават лъжлива иформация. От Римляните знаем - Qui scribit, bis legit, сиреч - Който пише, трябва два пъти повече да чете
  • 19 От ЮАР

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "От Германия":

    Ако беше от Германия, нямаше да пишеш откровени лъжи в коментарите тук.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 А БЕ МИС..РКЕ СЪБИНА

    6 1 Отговор
    ДЮНЕР Е ТУРСКА ДУМА И ОЗНАЧАВА ВЪРТЯ СЕ НА АРАБСКИ ТАКАВА ДУМА НЯМА НАЙ ГОЛЕМИЯ ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ДЮНЕРИ Е ТУРЦИЯ И ПЪРВИЯТ ДЮНЕР В СВЕТА Е ПРОИЗВЕДЕН ПРЕДИ 100 ГОДИНИ В ТУРЦИЯ
  • 22 А БЕ МИ.СИРКЕ СЪБИНА

    5 1 Отговор
    ДА ТЕ Ш...БАМ В ГЪ..ЗИНА
  • 23 малък мук

    3 3 Отговор
    В България най-масово предлаганите кебапи по улици и пазари са гадни, с побългарена ромлянска рецепта и от некачествени продукти. Друго кощунство е побългарената рецепта за мусака със свинско. Най-гадната мусака в света и най-гадната улична храна в Европа е тук.