Last news in Fakti

30 Юли, 2014 09:54 1 478 2

Светослав Малинов: За коалиции можем да говорим след изборите

  • светослав малинов-
  • коалиция-
  • реформаторски блок

Изглежда новият императив е: Никога не управлявай с ДПС

Светослав Малинов: За коалиции можем да говорим след изборите - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

В момента не трябва да се водят никакви разговори за коалиции. Никакви изтощавания със взаимни комбинации и трикове. Всеки отива на избори със своите избиратели и програма, след което започва разговорът. Това заяви в интервю за Факти.бг евродепутатът Светослав Малинов.

 

Възможна ли е коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок?

Този въпрос ми се задава непрекъснато през последните седем години. Преди беше за Синята коалиция, в кратък период за ДСБ, след което много категорично и за РБ още преди изборите за Европейски парламент. Аз съм човек, който заяви официално начина, по който трябва да се направи коалиция след изборите. Това е обратния път, самата противоположност на всичко, което се случи през последната година в България.

Първо се отива на избори и със своите политики партиите взимат определен брой гласове, след което се гледа резултата. Гледа се близостта на политиките и резултата, след което се изготвя коалиционно споразумение, което отчита най-близките политики и инициативи със съответните партии. Да, в момента най близките програми, инициативи и позиции през последните години са между ГЕРБ и РБ. Има много различия, но и много прилики.

Минават изборите, изготвят се приликите, разписват се, след което аз държа РБ да се обърне към своите избиратели. Ние нямаме много избиратели, надяваме се, че те се увеличават, но те трябва да бъдат максимално уважени и търсим от тях подкрепа за коалиция, след като сме им дали управленската програма, горе долу съгласувана с ГЕРБ. Едва тогава може да се върнем и да обявим, че сме готови за коалиция с ГЕРБ.  Защото иначе може да имаме коалиция, но да нямаме избиратели. Може да видите това, което става в момента с БСП. Може да се случи на всяка партия във всеки един момент – голяма, малка, стара и нова.

Това отговаря косвено на въпроса. Прекият отговор е, че в момента не трябва да се водят никакви разговори за коалиции. Никакви изтощавания със взаимни комбинации и трикове. Всеки отива на избори със своите избиратели и програма, след което започва разговорът.

Как ще коментирате избора на Михаил Миков за председател на БСП?

Аз не харесвам БСП и не искам да се произнасям по процесите, които стават там. Миков вероятно е добър избор за социалистите в България.

Виждате ли социалистите и АБВ заедно на тези избори?

Социалистите и АБВ нямат никакъв шанс да управляват. Това са си вътрешно партийни соц-проблеми. Възможно е и да се съберат след това. Това не е важно за България в момента.

Как ще се представи партията на Николай Бареков на парламентарните избори?

Мисля, че никой не знае, а и той също. Бареков влезна в непредсказуема зона. На нито една партия, на която й се случват толкова негативни неща за кратък период, не може да се предскаже как ще се представи.

На какво се дължи крахът на кабинета „Орешарски“?

Формалният отговор е че той нямаше парламентарно мнозинство, но неформалният е, че поради това, че нямаше парламентарно мнозинство, той стана арена на много тежки извънполитически битки. Винаги става така, когато нямаш естествена политическа логика, по която се прави правителство. Видя се, че в тези извънполитически машинации ДПС е много по-силна от БСП. Липсата на мнозинство породи множество разклонения, които предизвикаха не само падането на кабинета, но и неимоверно засилване на ДПС. Това е много нелогично. Правителството пада, едната партия губи половината от вота си, другата леко го увеличава. Ако трябва да си извлечем някакъв урок, първият е „Никога не управлявай ако нямаш стабилно политическо мнозинство зададено от изборите, а не плод на някакви вътрешни игри” и второ „Никога не управлявай с ДПС”, изглежда че това се оформя като императив за сега.

Според Вас колко партии ще има в следващия парламент?

Социолозите, ако си научиха урока на това публично унижение, което изпитаха и се научат как да правят честни прогнози, след което да бъдат и правдоподобни, те могат да кажат. Аз знам, че Реформаторският блок ще имат висок резултат и като брой гласове, и като процент, но няма да бъде достатъчен, за да заеме второто място на тези избори, което би променило структурата на работа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Каприз

    1 0 Отговор
    Който дочака избори, че нали това драпат сега за ББЦ да не стигат до избори драпат!
  • 2 Бай Иван

    1 0 Отговор
    И да чакаме , няма да дочакаме!Около нас са само м..умни д...ли!