Last news in Fakti

4 Ноември, 2014 12:03 4 247 2

ГЕРБ и Реформатори с кабинет на спасението до изборите

  • герб-
  • реформатори-
  • кабинет-
  • спасението-
  • изборите

Лидерите на старата десница се редят в правителството на Бойко Борисов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Готви се кабинет до местните избори. Около тази идея са се обединили ГЕРБ и Реформаторския блок, така и от БСП и ДПС.

Елегантният начин е тогава премиерът Бойко Борисов да поиска мандат за проведените реформи. Допълнителен коз в кампанията на герберите е, че тя може да се покрие с успешни техни мандати в ключови градове.

Идеята се ползва с негласната подкрепа и от БСП.

Те не искат да дават повече време на АБВ да гради местни структури. Формацията на бившия президент Георги Първанов влезе в 43-ия парламент благодарение на ниската избирателна активност и желанието на част от левите избиратели да накажат БСП за подкрепа на правителство, което се „командваше“ от ДПС.

Реформаторите пък смятат, че участието им в кабинета само ще им помогне за успешна кампания. По тази причина те настояват да имат до 5 или 6 министерски кресла. Уговорката е да получат постове и във втория ешалон на властта. Препъни камъка тук е желанието на герберите

някои служебни министри да запазят постовете си.

Служебният външен министър Даниел Митов също е почти сигурен титуляр. ЕС и САЩ са дали ясен сигнал, че в тежките месеци, които предстоят пред България е добре да се гарантира приемственост във важен сектор като външната политика. Със запазването на външния министър Бойко Борисов има коз да парира претенциите на Реформаторския блок за повече места в кабинета. Даниел Митов е тясно свързан с Демократи за силна България (ДСБ).

Меглена Кунева се е навила да влезе в изпълнителната власт, за да отговаря за евроинтеграция или усвояване на средствата от ЕС.

Атанас Атанасов се натискал да се върне в ДАНС.

До този вариант се стигнало след като Бойко Борисов ясно посочил, че сегашният премиер Йордан Бакалов ще запази поста си.

Реформатори продължават да настояват да получат социалното министерство или поне на новосъздаденото министерство на електронното правителство. За последното се спряга името на Гроздан Караджов от ДСБ. При първия служебен кабинет на Росен Плевнелиев имаше нарочен министър. С възраждането на поста Бойко Борисов посочвал, че ще има реформа в администрацията. Тя ще се изразява със закриването на Министерството на инвестиционното проектиране и размествания в структурата на МВР.

Евдокия Манева е смятана все още за титуляр за екологията. Една от знаковите фигури на ДСБ

Петър Москов е поел ясен ангажимент да извърши реформите в здравеопазването.

Божидар Лукарски искал също да стане министър, дори и на социалните дейности.

Корман Исмаилов засега остава в парламента. Той ще получи председателството на някоя от ключовите парламентарни комисии.

С Аню Ангелов е разговаряно да се върне отново в министерството на отбраната и по този начин пресича амбициите на Божидар Лукарски да поеме министерството.

Аню Ангелов ще трябва да подготви и проведе сделката за нови изтребители, които да заменят руските самолети и да се скъсат зависимостите с оръжейния комплекс на Кремъл.

Мегаминистерството на икономиката се разделя на три отделни ведомства.

До края на седмицата Бойко Борисов чакал от туристическия бранш да излъчи кандидат за министър. Ако това не станело лидерът на ГЕРБ бил готов в традиционния си стил да възложи на Стефан Шарлопов да оглави ведомството. Последният му писа писмо с искане за създаване на самостоятелно министерство.

В икономиката се връща Делян Добрев, а в министерството на енергетиката се чака номинация от АБВ.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че е готов за премиер. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също е ясно, че е готов за премиер. Ще си стиснат ли ръцете и кой ще е бъдещия премиер на България отговорът очакваме да стане ясен до дни.

 


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сскю

    0 0 Отговор
    няма да гласувам за ГЕРБ, от първия ден нагли полицейски акции и самозапалвания
    от първия ден !!!
  • 2 ададжа

    0 0 Отговор
    Какво ще спасявят?