Last news in Fakti

11 Януари, 2015 11:00 12 789 59

Дългото сбогуване с НРБ

  • нрб-
  • тодор живков-
  • дългото-
  • сбогуване-
  • бкп-
  • дълг

През 2015 българските данъкоплатци ще погасят докрай натрупания от комунистическия режим в НРБ дълг за около 10 млрд. щ. долара. Николай Цеков от Дойче веле потърси мнения за цената на комунистическото управление и последвалия го преход

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Режимът на БКП оставя след себе си 10,3 млрд. долара външен дълг и близо 400 външнотърговски фирми, създадени с цел да го “усвояват”. През месец март 1990 г. правителството на Андрей Луканов налага мораториум върху изплащането му с тежки последици за финансите и икономиката на страната. През 1994 г. София сключва споразумение с частните кредитори на България от Лондонския клуб за намаляване и разсрочване на държавния дълг и той е заменен с Брейди облигации на стойност 5,1 млрд. долара. Десет години по-късно правителството на Симеон Сакскобургготски нарежда предсрочно изкупуване на част от облигациите и повторно обръщане на дълга в щатски долари.

Борчовете на комунизма

Икономистът Красен Станчев пресмята, че в крайна сметка външният дълг на комунистическа България ще бъде изплатен до края на 2015 година. „През последните две десетилетия изплащането на този дълг премина през трансформации и правене на нови дългове. Исторически погледнато обаче става дума точно за погасяването на задълженията в конвертируема валута, която режимът на Живков взе от западни банки в края на 70-те и през 80-те години на миналия век“, уточнява Станчев.

Експертът по стопанска история Румен Аврамов има отговор защо тези банки са отпускали заеми на нескопосаната и задъхваща се от провали „планова“ българска икономика. „Те са виждали зад пропадащата стопанска система на НРБ дългата сянка на СССР. Били са сигурни, че в случай на банкрут съветската страна щяла да поеме пасивите на своя сателит. През 70-те години режимът на Живков успява да убеди кредиторите си, че с помощта на СССР наистина може да избегне фалит. По време и след глобалната криза на пазара на течни горива и свързаното с нея шоково нарастване на цените им, НРБ прибира милиарди долари, като препродава част от внасяния уж за вътрешни нужди съветски петрол. Тази далавера спасява страната от втора поредна стопанска катастрофа след 1944 г.“, допълва Аврамов. „Гяволъкът“ обаче си има цена и тя е продължаващата десетилетия почти пълна енергийна зависимост от някогашния „Голям Брат“.

За какво са харчени валутните борчове?

Красен Станчев е убеден, че тежкият преход към пазарна икономика и трудното преориентиране към истинските пазари са цената, която българският народ е заплатил за стопанските авантюри на комунизма. Към сметката трябва да се прибавят щетите от стихийната и самоцелна индустриализация, от съпровождащите я колективизация на селското стопанство и панелна урбанизация. „България беше принудена да поддържа обречено на постоянни загуби присъствие по рафтовете на съветския лагер. Принципите на тогавашната „социалистическа“ търговия бяха също антипазарни и нанесоха огромни щети на НРБ “, твърди Станчев. За да поддържа наложената ѝ „специализация“ в рамките на СИВ, страната е трябвало да взема заеми и в твърда валута. Голяма част от заплатените с дългове пред Запада безумни градежи на „тежка“ индустрия, като например Заводът за тежко машиностроене в Радомир, са вещаели огромни загуби още преди да са се появили.

Професорката по история в Американския университет в Благоевград Евелина Келбечева напомня, че в края на 50-те години ЦК на БКП взема решение за изграждането на „Кремиковци“ с основен мотив „подобряване на класовия състав сред населението на столицата“. Този довод надделял над всички предупреждения, че комбинатът щял да замърси въздуха и да прахосва питейната вода на София. Пренебрегнат бил и фактът, че металургичното чудовище било отдалечено на стотици километри от пристанищата за внос на горива и щяло да използва най-лошокачествената желязна руда в света.

Лъжата за безплатните „грижи“

Според Красен Станчев, вакуумът в знанията и уменията за правене на истинска икономика и предприемачество е сред най-тежките наследства от времето на комунизма. Този вакуум прозира и в рекламираната понастоящем идея за “реиндустриализация на България”. Според известния икономист, крайната цел е да се използват парите на данъкоплатците за съживяване на пропаднали предприятия от времето на социализма, които след време трябва да се озоват в ръцете на “приятели”. „Но в страната постепенно се утвърждава и успешна предприемаческа култура. И няма как да е иначе, защото сега и най-големият „тъпанар“ в икономиката е по-успешен бизнесмен от който и да е стопански „деятел“ от обкръжението на Тато. Някои български производства, основани на местни ресурси, вече са конкурентоспособни на световните пазари“, твърди Станчев.

Професор Евелина Келбечева поставя мита за „безплатното“ образование и здравеопазване под номер едно в класацията за най-късогледите (“най-глупавите“, по нейните думи – б.а.) притчи за комунизма. „Този мит може да се сравни единствено с примитивната представа, че без комунизъм в България нямало да има телевизия. За жалост нашите анкети показват, че и досега много българи вярват в „безплатността“ на образованието и медицинските грижи в НРБ. Те не отчитат, че тези „екстри“ на соца са им били удържани от данъци и тегоби, като позорния „ергенски данък“ например. Сравненията между началото и края на диктатурата на БКП недвусмислено сочат, че за 4 десетилетия равнището на плащаните от обитателите на НРБ данъци е нараснало цели 8 пъти“, аргументира се професор Келбечева.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    1 3 Отговор
    Глупости на поразия.Ако погледнеш от друг ъгъл,ще видиш доста смисъл във всичко направено.

    Коментиран от #3

  • 2 prof dr Lubomir Andreew

    0 0 Отговор
    1985-86г програматаА9 засветовноикономичеси сравнения
    ръководена от проф д-р Любомир Андреев с участието и на западниучении експерти даваше прецизни реални диагнози и терапии за икономикатана НРБ

    Коментиран от #4

  • 3 любител

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Не приятелю, не са никакви глупости :) Просто хора като теб никога не излизат от черупката си, поне да беше прочел цялата статия преди да пишеш!
  • 4 брей,брей

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "prof dr Lubomir Andreew":

    Ако ти си проф.д-р Любомир Андреев,само по правописа ти разбирам защо "икономиката" е била на тоя хал...
  • 5 гост

    0 4 Отговор
    Понеже ти си излезнал от черупката,сега си един гол охлюв.Както 90 процента от населението ,приятелю.

    Коментиран от #13

  • 6 Stefan Stefanov

    4 2 Отговор
    -Професори,експерти,икономисти...,срам ли ви е да кажете,пък колко е имала да взима омразната ви "НРБ" и колко от кредитите са произвели нови продукти и в машиностроенето и в химическата индустрия и в селското стопанство и в нови технологии и в туризма?
  • 7 ttt

    2 3 Отговор
    колко от кредитите са произвели нови продукти и в машиностроенето и в химическата индустрия и в селското стопанство и в нови технологии и в туризма?
  • 8 Иван

    5 0 Отговор
    Пропаганда в стила на социализма, но с обратен знак. Мнението на тези хора не е меродавно, понеже се влияе от тези, които им плащат.
  • 9 onq s konq

    1 4 Отговор
    Крайно време е да въэродим НРБ с помощта на мъдрото ръководство на БКП,решителните действия на ДС и МВР,както и да въэстановим братската и нерушима дружба със СССР...а що не и с един нов Соц. лагер с мощна икономика,унищожета от подлите американски империалисти!

    Коментиран от #10

  • 10 Монго

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    Ходи да си пасеш коня, жалкия ти опит за сарказъм е инфантилен...

    Коментиран от #11

  • 11 onq s konq

    1 2 Отговор

    До коментар #10 от "Монго":

    Раэбираемо е да ти се струва "саркаэъм",эащото си обеэверен тотално.Имам и конкретни иконом предложения,като най-важното е "ДА" на валутния борд,но обвърэване не със еврото,а с рублата!Въэстановяване на элатното покритие на бълг. лев чреэ отнемане лиценэа на "Дънди прешъс" на богатите ни элатни эалежи,иэграждане на телена ограда не само на южната ни граница,а около цялата страна и иэбиране на Малък Тошко эа преэидент,эащото само той носи гените на легендарния си дядо!Следва тотална националиэация на эемята,бум на военнопромишления сомплекс чреэ интенэивна продажба на оръжие на Ислямска държава и т.н и т.н....Мдааа!
  • 12 боко

    3 2 Отговор
    Малееее,какви лъжи и измислици точно тези 10,3 милярда ги взеха през 1989-91 г. изменниците който окрадоха България,и сегашни политици,а колко изтеглиха за последните години
  • 13 любител

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Радвам се, че завиждаш :) живей си жалкия животец някъде и се надявай да отворят отново ЧУДОТО Кремиковци, че да започнеш работа най-накрая и ти, да поработиш за общото благо на съюза , да произвеждате нови продукти :) абе въобще много хубаво ще е за теб :)

    Коментиран от #16

  • 14 wulkan

    6 0 Отговор
    Само дето не се казва, защо България натрупа и остана с такъв дълг. Никой не казва, България й се отпускаха милиардите, защо имаше авторитет на страна, която си връща заемите. И кога станахме неплатежоспособни? Когато др.Горбачов смени силово цяла политическа система. Оставо 500млн. хора в безпътица и изтрещяха икономиките на държавите ни. Особено на такава като българската изцяло зависима от тази на СССР. После дълги години се учихме в движение, провали след провали, сега малко може да се каже, че сме започнали да се учим, НО въпросът е и в отношението към хората. Не е само въпрос на пари. Отношението към народа е точно социалистическо: работиш, неработиш дават там по някой лев на границата на мизерията и толкова. Резултата: липсата на развитие, поради липсата на свободни средства в джоба на хората, съответно намалена покупателна способност и влошени резултати за българските фирми на вътрешния пазар. Второ - това отношение към работната ръка(трудещите се хора) се отрази и демографски. Хората, които имат самочувствието, че нещо могат и искат изява изчезват, за да намерят първо достойно заплащане и второ - дори нормални условия на труд. Важното е, че бягат дори и тези, които са готови на не толкова престижна работа, но там намират все пак препитание, докато у нас няма хляб. По тези причини изтекоха и изтичат милиони на запад, млади хора, които там създават семейства и раждат децата си там. Тук не. Важното е след 25 години да се осъзнае, ако има кой да го на
  • 15 Десислава Димитрова

    3 2 Отговор
    тва в статията не е нещо ново или неясно.да построиш металоргичен завод в софия с цел да промениш класовия характер на населението е страхотен ,мотив няма що.
    всъщнот българия е управляваха много прости и неуки хора в онзи период,лошото е че и сега я управляват такива и не мърдаме бързо в посоката дето трябва,но управляващите са функция на управляваните,а по коментарите лесно се вижда колко е акъла на един сериозен процент от народа ни.демек сами сме си виновни и за преди и за сега!

    Коментиран от #23

  • 16 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "любител":

    Слабо мислиш любителю.По добре в Кремиковци от колкото да работя за Пеевски,ЛИДЪЛ,БИЛА,ТЕХНОМАРКЕТ,ТЕХНОПОЛИС,И ОЩЕ 1000 ТАКИВА...Заради такива като теб ЛЮБИТЕЛИ, ДЕЦАТА НИ ,МАЙКИ И РОДНИНИ ГИ НЯМА В БЪЛГАРИЯ...ЕГОИЗЪМ ИМА В ТЕБ.ПРЕДАТЕЛ

    Коментиран от #20

  • 17 Киро

    3 4 Отговор
    Соц троловете как са, пак ли сте ги накарали да си запенят муцуните с неудобните истини?

    Браво!

    Коментиран от #18

  • 18 Цъцъцъ

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Киро":

    И к`о рече с`я?.
  • 19 все едно

    1 0 Отговор
    Проблемите не са в дългът. Сега бил изплатен - и какво? Имаме нов, който ще го изплатят и него след 25 години ... Това със този дълг си е игра с насторенията на мсите. По важното е да се запитате какво е направено с него и какво ще правят със сегашния!!! Да се дават пари за пенсии, коледни надбавки и други "проритети" си е загробване ...

    ---
    Колкото за социалистите и опонентите им в коментарите - това не е въпрос на идеологии. Тук имаме рабора с цифри и те са едни и същи за всички ни ...
  • 20 любител

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Ей това е истински КЛЕТ българин :), даже направо жив клетник!

    Не аз или някой друг ти е виновен, че майка ти и роднините ти са заминали за чужбина, САМИТЕ ТЕ СА СИ ВИНОВНИ!!

    Това че не правиш разлика между Кремиковци и Технополис говори достатъчно за теб :)

    А дано да има повече българи със его и със самочувствие а не като теб мрънкалници, къде все някой друг им е виновен!

    Не мислиш ли :)?

    П.С. Не се чувствай длъжен да ми отговаряш, че ставаш много смешен вече!

    Коментиран от #22

  • 21 Japoneze

    1 1 Отговор
    Деси-какъв е изхода според теб? "Сами сме си виновни" -дай да го променим-какво предлагаш?!Колко е акъла на народа -интересен въпрос-тъпанари си има във всяка нация,хайде стига с тия преценки за народа-сякаш не си българка!Колко ти е "акъла" е относително нещо.
  • 22 гост

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "любител":

    Моите роднини са в България,и мога да ти гарантирам ,че едва ли изкарваш повече от мен.Има хора който не могат да вържат 2та края и пак са Българи и ще умрат за родината си ,патриоти.Но ти не разбираш от Родина,не милееш за страната си.От теб промяна не може да се очаква ,защото си стигнал до едно положение и не те интересува за другите.Ти си типичната "циганка" в обществото.Важно е за теб да ти е пълен стомаха и си доволен,другите да му мислят.Е такива като теб продадоха БЪЛГАРИЯ. Ще ти кажа че разликата между Кремиковци и технополис е точно това което не виждаш слепецо.
  • 23 Десиславчо

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "Десислава Димитрова":

    България и сега се управлява от ужасно неуки хора, но страшното е, че наистина "мат'риала" е лош, особено като чета неграмотните ти коментари. Аз не виждам особена разлика от преди 10 ноември. Тогава подгъзувахме на СССР, а сега се подлагаме на американците и чакаме да ни наредят какво да правим. Ей затова сме си в калта ....

    Коментиран от #38

  • 24 Глупак

    0 0 Отговор

    Този който не греши е истински глупак!
  • 25 gospodinvie122013

    1 0 Отговор
    Ами как да се управлява България от кадърни хора,когато всички управници са с купено образование или придобито по нелоялен начин.Или пък нереализирани бизнесмени стават политици с цел да се докопат до някакво управление в държавата,а кадърните биват мачкани с данъци и др. или зарязват бизнеса си и отиват в чужбина именно поради това.Всички искат да живеят и работят честно и почтено,докато това не бъде разбрано и от управляващите ни,страната ще е в това положение.Време е управляващите страната ни,да тропнат по европейската и американската,че и руската маса и да кажат, искаме да не ни се месите как да управляваме страната си,така както ние не казваме вие как да управлявате Вашите.Трябва да се повикат кадърните хора на помощ на правителството,а не разни подставени некадърници да продължават с разрухата на страната и следващото правителство да казва за оправдание"ами това наследихме" -ВРЕМЕ Е ВЕЧЕ-народът на България няма вечно да чака
  • 26 Yafa

    1 0 Отговор
    Статията е силно преднамерена и логично е пълна и с глупости. От тези автори можехме да чуем нещо далеч по-умно. Сякаш слушам Николай Младенов.
  • 27 тошибиян

    0 3 Отговор
    бг е потънал кораб от десетилетия аз тук деца не бих създал само и единственно някъде другаде но тук не и не а от българка пък абсурд

    Коментиран от #28

  • 28 o&k

    2 0 Отговор

    До коментар #27 от "тошибиян":

    Тошибаааа,кат нещеш българка эеми циганка ве отворко!Па ако случиш на крадлива,отивате в Белгия или Холандия-тя ше чори,ти шси пийш кафето,и челяд ше се эавъди...!
  • 29 Али Бабата

    5 0 Отговор
    Я,тоя аФтор е пропуснал да каже,колко дължим на американски банки в момента.
    Пет пъти повече,отколкото преди 1989г. в същото време живеем и пет пъти по-бедно от тогава.
    Да живее демокрацията! Ура-а-а-а

    Коментиран от #54

  • 30 Драган

    0 1 Отговор
    Всъщност, доста отдавна са търсени контакти и със западни икономики, и с американци, и с ФРГ, и с Япония, и с Ю. Корея, и т.н. Лошото бе в тоталната зависимост на НРБ от съветските решения и планове - нито на Унгария бе разрешен капиталистически тип икономика, нито на Чехия, нито Югославия щеше да оцелее, ако бе по-малка и по-близка страна, затова и сърбите си пътуваха нормално по чужбина...Имаше проблеми с качеството на продукцията, въобще неконкурентоспособна на западните производства, но пък се правеха много сериозни усилия да се намерят такива решения на съществуващите проблеми, че спокойно да се предлагат на Световния пазар! Т. Живков няма как да не е знаел, че НРБ ще пострада жестоко, в случай, че въведе повече пазарност в плановата икономика, Политбюро също...Вероятно щяха да ни окупират незабавно "братята"😁

    Трябва да признаем, че НРБ беше много развита страна, една от индустриалните държави, имаше огромен потенциал, технологии, бе способна да акумулира сериозни капитали. Да, недомислици съществуваха, но ставаше дума за догонване стандарта на западните икономики и всичко, включително при полагането на основите за различните производства, всичко се правеше в условията на твърдо ембарго, външна за страната ни твърда валута и дефицит!

    Не, не бяха прости ръководителите на страната, макар и някои от тях неуки - та мнозина български специалисти учеха в същите западни държави. Днешната българска икономика макар и настигнала обемите на промишлено производство въобще не може да се сравнява с онова развитие, с онзи импорт на технологии, машини, ноу-хау, с подготовката на специалистите и т.н. Не можахме и това е жалко, да използваме изведнъж получената свобода, за да " преведем" плановата си икономическа система на чисто пазарен език...

    И последно, системата бе и си остава тоталитарна!
  • 31 Драган

    0 1 Отговор
    Всъщност, доста отдавна са търсени контакти и със западни икономики, и с американци, и с ФРГ, и с Япония, и с Ю. Корея, и т.н. Лошото бе в тоталната зависимост на НРБ от съветските решения и планове - нито на Унгария бе разрешен капиталистически тип икономика, нито на Чехия, нито Югославия щеше да оцелее, ако бе по-малка и по-близка страна, затова и сърбите си пътуваха нормално по чужбина...Имаше проблеми с качеството на продукцията, въобще неконкурентоспособна на западните производства, но пък се правеха много сериозни усилия да се намерят такива решения на съществуващите проблеми, че спокойно да се предлагат на Световния пазар! Т. Живков няма как да не е знаел, че НРБ ще пострада жестоко, в случай, че въведе повече пазарност в плановата икономика, Политбюро също...Вероятно щяха да ни окупират незабавно "братята"😁

    Трябва да признаем, че НРБ беше много развита страна, една от индустриалните държави, имаше огромен потенциал, технологии, бе способна да акумулира сериозни капитали. Да, недомислици съществуваха, но ставаше дума за догонване стандарта на западните икономики и всичко, включително при полагането на основите за различните производства, всичко се правеше в условията на твърдо ембарго, външна за страната ни твърда валута и дефицит!

    Не, не бяха прости ръководителите на страната, макар и някои от тях неуки - та мнозина български специалисти учеха в същите западни държави. Днешната българска икономика макар и настигнала обемите на промишлено производство въобще не може да се сравнява с онова развитие, с онзи импорт на технологии, машини, ноу-хау, с подготовката на специалистите и т.н. Не можахме и това е жалко, да използваме изведнъж получената свобода, за да " преведем" плановата си икономическа система на чисто пазарен език...

    И последно, системата бе и си остава тоталитарна!
  • 32 Драган

    0 0 Отговор
    Всъщност, доста отдавна са търсени контакти и със западни икономики, и с американци, и с ФРГ, и с Япония, и с Ю. Корея, и т.н. Лошото бе в тоталната зависимост на НРБ от съветските решения и планове - нито на Унгария бе разрешен капиталистически тип икономика, нито на Чехия, нито Югославия щеше да оцелее, ако бе по-малка и по-близка страна, затова и сърбите си пътуваха нормално по чужбина...Имаше проблеми с качеството на продукцията, въобще неконкурентоспособна на западните производства, но пък се правеха много сериозни усилия да се намерят такива решения на съществуващите проблеми, че спокойно да се предлагат на Световния пазар! Т. Живков няма как да не е знаел, че НРБ ще пострада жестоко, в случай, че въведе повече пазарност в плановата икономика, Политбюро също...Вероятно щяха да ни окупират незабавно "братята"😁

    Трябва да признаем, че НРБ беше много развита страна, една от индустриалните държави, имаше огромен потенциал, технологии, бе способна да акумулира сериозни капитали. Да, недомислици съществуваха, но ставаше дума за догонване стандарта на западните икономики и всичко, включително при полагането на основите за различните производства, всичко се правеше в условията на твърдо ембарго, външна за страната ни твърда валута и дефицит!

    Не, не бяха прости ръководителите на страната, макар и някои от тях неуки - та мнозина български специалисти учеха в същите западни държави. Днешната българска икономика макар и настигнала обемите на промишлено производство въобще не може да се сравнява с онова развитие, с онзи импорт на технологии, машини, ноу-хау, с подготовката на специалистите и т.н. Не можахме и това е жалко, да използваме изведнъж получената свобода, за да " преведем" плановата си икономическа система на чисто пазарен език...

    И последно, системата бе и си остава тоталитарна!
  • 33 Драган

    0 0 Отговор
    Всъщност, доста отдавна са търсени контакти и със западни икономики, и с американци, и с ФРГ, и с Япония, и с Ю. Корея, и т.н. Лошото бе в тоталната зависимост на НРБ от съветските решения и планове - нито на Унгария бе разрешен капиталистически тип икономика, нито на Чехия, нито Югославия щеше да оцелее, ако бе по-малка и по-близка страна, затова и сърбите си пътуваха нормално по чужбина...Имаше проблеми с качеството на продукцията, въобще неконкурентоспособна на западните производства, но пък се правеха много сериозни усилия да се намерят такива решения на съществуващите проблеми, че спокойно да се предлагат на Световния пазар! Т. Живков няма как да не е знаел, че НРБ ще пострада жестоко, в случай, че въведе повече пазарност в плановата икономика, Политбюро също...Вероятно щяха да ни окупират незабавно "братята"...

    Трябва да признаем, че НРБ беше много развита страна, една от индустриалните държави, имаше огромен потенциал, технологии, бе способна да акумулира сериозни капитали. Да, недомислици съществуваха, но ставаше дума за догонване стандарта на западните икономики и всичко, включително при полагането на основите за различните производства, всичко се правеше в условията на твърдо ембарго, външна за страната ни твърда валута и дефицит!

    Не, не бяха прости ръководителите на страната, макар и някои от тях неуки - та мнозина български специалисти учеха в същите западни държави. Днешната българска икономика макар и настигнала обемите на промишлено производство въобще не може да се сравнява с онова развитие, с онзи импорт на технологии, машини, ноу-хау, с подготовката на специалистите и т.н. Не можахме и това е жалко, да използваме изведнъж получената свобода, за да " преведем" плановата си икономическа система на чисто пазарен език...

    И последно, системата бе и си остава тоталитарна!
  • 34 Драган

    0 0 Отговор
    Извинете, предполагам се дължи на технически проблем, може би проблем в Интернет връзката! Отново се извинявам!
  • 35 ппп

    2 0 Отговор
    От комунизма до сега са ограбени десетки милиярди от мафиотската ни държава а все се оправдаваме с миналото,на КТБ пак Живков ли е виновен за изчезналите милиарди
  • 36 bat

    0 0 Отговор
    Да демокрацията не е за всеки народ.Нашият иска да си тъне в мизерия и господарите да му дават допълнителна пенсия или добавка към заплатата и вечер да се прибира с жигулката в панелката и милиционерите да го арестуват за виц срещу тато.
  • 37 Plovdiv

    1 0 Отговор
    Хората бяха спокойни и по-ведри, по-усмихнати, по-отзивчиви от сега... Не казвам че тогава беше по-добре или, че сега е по-добре, просто споменавам фактите... А там, където хората са нещастни, няма как да е добре. Просто всичко това е по-важно от цифрите и сметките, не мислите ли?...
  • 38 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #23 от "Десиславчо":

    аз пък не виждам прилики от преди 10 ноемнври .изключая фирмите на олигарсите които са остатъчен продукт,като хотелите на арабаджиев или заводите на ковачки примерно.те в нормална конкурентна среда трябва да фалират за година две,но тук остатъчните процеси си ги има.то само виж себе си и поне половината от коментиращите дето направо си плачете за онова време,когато било спокоино,вие по цял ден сте се размотавали на някаква службичка,после заплатката си е вървяла , партията е мислела за всичко,за това колко и от кого деца да имате,как да сте подстригани в кой град и на кой етаж да живеете и т.н. и т.н.,а сега трябва да се вземат самостоятелни решения,трябва да се живее в конкуренция,трябва да си свободен и да се развиваш на базата на собствените качества,все неприятни проблеми!
  • 39 Иванчо

    1 0 Отговор
    Красен Станчев и Евелина Келбечева tezi u4eni horica za6to razglejdat predi i sega ot absolutno ednoobrazna tqhna si nqkakwa gledna to4ka, za6to li predi v tezi mra4ni vremena jiveeh mnogo po dobre ot sega?? kolkoto i da mi se iska da obikna taq diva demokraciq ne moga da prenebregna faktite 4e mizerstvam stotici pati pove4e otkolkoto predi, a nai golqmata laja na uj PROFESOR Евелина Келбечева, mi obrazovanie i zdraweopazvane ne bilo bezplatno? Tova e talkuvane ne na profesor a na bezkraino negramotna jenica, Ama Gospojo "PROFESOR" bili sa vzemali danaci predi ot tam bilo obrazovanieto i zdraveopazvaneto, vie ste meko kazano prosta, a sega ne vzemat li otnovo danaci be??? i kade otivat te?? Ne razbirate li ostrata socialna funkciq na tezi izklu4itelni parvi4ni potrebnosti OBRAZOVANIE I ZDRAWEOPAZVANE, mi mnogo qsno 4e 6te idvat ot danacite na naroda i oba4e otivat otnovo za naroda s ostrata razlika ot sega 4e se oblagodetelstvat VSI4KI a ne samo opredelen krug ot ob6testvoto, eto tova e Socialno i 4Ove6ko, da dadem danacite si za zdraveopazvane za da se lekuvat i tezi koito nqmat pari isa bedni a ne da umirat ot nedostig na sredstva vb zdravnata kasa ili ot iztekli limiti na bolnicata, Vsi4ki zapadni strani ostro zavijdaha na jelqznata obrazovatelna sistema a VIE sega Gospojo "PROFESOR" se poqvihte da ni svetnete po vaprosa 4e ne e bilo taka?? Q si zakopaite diplomata nqkade i na nikoi ne kazvaite 4e imate obrazovanie pove4e ot osnovno, za6toto s tezi nebuivalici koito iztarsihte 6te vi pomislqt za tejko psihi4no razstroena? Mnogo gre6ki ima6e onzi rejim predi 89 g, No neka kogato sravnqvame da sme bezpristrastni da izrazim vseki plus i minus, Da si kajem istinata tova e...!!!

    Коментиран от #40

  • 40 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #39 от "Иванчо":

    иванчо ,ти си без икономическо образование,но реши да поучаваш експертите ,подобно на гледането на мач където сигурно поучаваш и треньорите дето вземат за тази работа по един вагон пари.няма безплатно образование нито безплатно здравеопазване ,макар че ти не си плащал като ходиш на лекар лично или на училище.наистина при соца те са по-достъпни ,щото е такава системата ,но не са безплатни.основното дето ти обясниха професорите е, че колкото и да ти е било хубаво е било мимолетно щото с онзи икономически модел не е било възможно да продължи.живков хитреца не е отчел ,че спонсора му с който влажно се целуваха по устата ще вземе да поумре,а следващия ссср лидер няма да е склонен да ни дава безплатен нефт с които ние да си оправяме бакиите и 3 години след смъртта на брежнев тук настана закъсвация.освен това по линия на сив българската икономика бе неправилно структурирана и от нас се очакваше да развиваме отрасли в които нямахме възможности ,което сговни ситуацията допълнително.
  • 41 Ивайло Николов

    0 0 Отговор
    Хора коментарите са ви смислени,но ето ви въпрос върху който може да по разсъждавате.Къде са милиардите долари от военни доставки?Като ако не се лъжа само Ирак ни дължеше около 2 милиарда преди 1990 година ами Виетнам и т.н. и т.н.
  • 42 Стефания Литова

    0 0 Отговор
    Айде стига хора незнаещи какво е било при бай Тошо ............можеше да беше трудно ,но имаше всичко .........например всички нези пътища и училища да не би са изградени сега ! Ми вземете например и 90% от жилищата в които живеете нали са построени през 70-80-те !!! Добре ,че е имало Ред ,Дисциплина ,Закони не е като сега . Сега нямаш Шанс дори да спукаш от работа да си купиш жилище ,ако случайно не ти остави мама , ТаТи и някоя баба Я имот ,земя или пък апартамент.... !!!
    Осъзнайте се малко добре ,че бяха Съветския съюз да ни купуват развалените домати и чушки ...СЕГА ЩЕ ЯДЕМ ГОЛЯМАТА ПАЛАМАРКА И ЩЕ СТИСКАМЕ КУМАТА ХЛЕБ ДО КАТ СВЯТ НИ СЕ ЗАВИЕ !!! Егати глуПавия народ сме .............НЕМА УПРАВИЯ ЩЕ ГО Д........МЕ ЗА СМЕТКА НА БОГАТИТЕ ТЪПИ АМЕРИКАНЦИ И като всички неподготвени !!!!

    Коментиран от #46

  • 43 бай тошо

    1 0 Отговор
    Нищо смислено за хората не е създадено и построено след 1944г.Комунистите окрадоха имотите на хората,откраднаха им къщите,откраднаха им нивите,откраднаха им животните,откраднаха им средствата за производство,откраднаха им заводите,откраднаха им магазините,работилниците,откраднаха им парите от банките,избиха ни лидерите,офицерите,бизнесмените,учителите,продадоха македония на коментерна,унищожиха църквата.И сега видете ли те много построили,,много били направили имало ред.Заради такива сволач като сме на това положение.Трибунал за тези военнопрестъпници
  • 44 цецо димитров

    0 0 Отговор
    taq platena da xodi da se zastrelq,sega kato ti otdarjat danaci i takci za vsi4ko za6to nqma bezplatno obrazovanie i zdraveopazvane kato togava

    Коментиран от #45

  • 45 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "цецо димитров":

    има пак иванчо до 12 клас е безплатно,за тези дето учат,дори е задължително основното,но пак не е безплатно ,щото на учителите макар и недостаъчно се плаща.и човека дето трябва да се застреля си ти иванчо.
  • 46 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #42 от "Стефания Литова":

    госпожо ,дали в държавите в европа дето е нямало соци ализъм са изградени пътища,жилища или училища?
    само че госпожо качеството на нашите пътища през соца и тези да речем в белгия по това време доста се различаваха ,както и панелките тук с жилищата там.тва бе повсеместно,а за свобода на слово,свобода на придвижване и т.н дори не си струва да коментираме,но чисто хипотетично дори и системата на соца да бе много положителна тя не би могла да съществува след смъртта на брежнев ,щото горбачов не искаше да плаща сметките ни ,а ние бяхме неспособни икономически да се справим със заемите дето имахме и със стандарта дето потдържахме!
    и не ви ли е малко неудобно да казвате, че положителна дейност е тва, че сме продавали развалени чушки на ссср,които пък насила ни вкараха в колективизацията и разрушиха българското общество ?сега госпожо паламарката ще ядът тези дето са мързеливи и си представят живота като нечесна игра ,за другите работливите и инициативните идва силното време ,дали тук дали в европа или сащ!

    Коментиран от #48

  • 47 onq s konq

    1 0 Отговор
    Нека не се эаблуждаваме че с честен труд може да се направят "чисти пари"-това просто си е смехотворно и няма ли си "мая" човек,дупе да му е яко.Попитали английски лорд-милионер как е постигнал богатството си и той отг,че е наследство от баща му,той пък от дядо му,дядо му-от прадядо му.А той пък откъде-не престанали да го питат...Тогава лорда с усмивка въэклилнал:"Оооо...эаписано е в семейната мемоарна книга,че прадядо ми с огън и меч е грабил наред в блиэки и далечни эеми!"
  • 48 Съвестта на Народа

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Десислава Димитрова":

    Г-ж/ца Димитрова ,
    Ето ви един линк на който ясно се вижда кога започва голямото задлъжняване(крадене) на България - след 2005 година :
    http://www.tradingeconomics.com/bulgaria/external-debt.
    Към момента външния ни дълг е : 38486.80 EUR Million = 45.4 Млрд $.
    Бърза равносметка: Бай Тошо и сие са направили за 45год.управление дълг (както пише в статията!) =10.3 Млрд.$
    Нащърбените ни алчни,направо низки същества "демократи",без никаква мисъл/чувство за дълг/любов към Отечество,народ са успели за 24 год. да натрупат 35.1 Млрд.$ дълг.
    Г-н Цеков(автора) на знам кой ви е поръчал тази безмислена статия,но както виждам ,браво ,има ефект -по-глупавите се гепиха !
    На мен и на останалите като мен такива статийки не ми ги пробутвайте.Истината я написах по горе,в цифрите няма грешка!
    Правителството на Сергей Станишев (2005-2009) -ето къде започва всичко,голямото папане-графиката не лъже!Тогава падна голямото строене !Явно ще го плащаме ние!

    Коментиран от #58

  • 49 димитър

    1 0 Отговор
    "правителството на Симеон Сакскобургготски нарежда предсрочно изкупуване на част от облигациите и повторно обръщане на дълга в щатски долари."
    Така е, но точно обратното: брейди облигациите бяха в долари, а Милен Велчев ги обърна в евро и точно тогава курсът му се повиши и от това България загуби около 2 милиарда долара от тази суапова сделка!
  • 50 Съвестта на Народа

    0 0 Отговор
    Към момента външния ни дълг е = 38676.70 EUR Million =45.6 Млрд.$,съжалявам за грешката. Според БНБ.

    http://www.tradingeconomics.com/bulgaria/external-debt
  • 51 Съвестта на Народа

    1 0 Отговор
    На всеки Българин се падат по 6600 $ грубо да "издължава" заради мекеретата които крадаха!Няма проблем- политическите "к.рви" ще го д.хат на всеки по(около 200 пъти) и ще им платим на сладкоустните!
  • 52 Джими

    1 0 Отговор
    Не пишете глупости! Да ергенски данък имаше , но беше 1лв а заплатите на хората бяха достатъчни да живеят без да се притесняват. Таксата за парно на месец беше 18лв при заплата 350лв.А сега е обратното. Като сипехме за 5лв бензин и карахме с него цяла седмица а сега? А колко е в момента националния ни дълг никой не знае.
  • 53 Дошо

    0 1 Отговор
    като се обвържем с рублата само от спада на цената на петрола ще изпукаме от глад.Не мога да повярвам, че има толкова промити кратуни все още
  • 54 Дошо

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Али Бабата":

    5 пъти по-бедно?Тоя комунизъм ти е изгладил кратуната яко
  • 55 gost1

    0 0 Отговор
    Koraba potana ,te zname shte tarsqt !
  • 56 kiril

    1 0 Отговор
    Пълна лъжа.Цинизма няма граница.Професор Келбечева Вие можете ли да дадете доказателства за това което твърдите?Колко пари Ви дадоха за да лъжете и работите против собствената си страна.Морала Ви е страхотен.Продължавайте в същия дух.
  • 57 бай тошо

    0 1 Отговор
    Най голямото си развитие България получава преди 1944г,всичко което ползваме и до днес е построено в царска България.Комунягите ползваха и още ползват построеното от тогава.Но идва времев което всичко що е билио бкп ще връща голямо ресто на държавата,ние няма да забравим че сте убиици,пишете си каквото искате но справедливост има
  • 58 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #48 от "Съвестта на Народа":

    пак повтарям тук не става въпрос кво е сега, що е така сега и дали е добре сега или зле.става въпрос за соц системата и икономическото и положение както и краха и.не е вярно че бай тошо е имал само 10 млрд .българия от 44 до 90 година фалира три пъти сметките все ссср ги изравняваше :). една икономика дето няма конкуренция ,дето няма зор на учстниците и няма новости ,няма как да съществува в благоденствие след спирането на субсидиите и.гърция е емблематичен пример за подобна икономика,югославия преди разпада и също!
  • 59 гост

    1 0 Отговор
    БАЙ ТОШОО АКО СТАНЕШ ДА ВИДИШ В БЪЛГАРИЯ КАКВА Е АНАРХИЯ И ЦИГАНИЯ ПАК ЩЕ УМРЕШ !