Last news in Fakti

10 Март, 2015 18:31 11 270 7

Още договорки за висши държавни постове

  • веселин златев-
  • договорки-
  • висши-
  • държавни постове
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Договорките за назначения в държавата и извиването на ръце продължават. Амбициите за власт не свършват. При промяната на хора на определени постове има логика, при други смени човек се чуди и се мае.

Миналата и тази седмица освен за смяна при постовете по върховете във вътрешното ведомство и ДАНС се понесоха слухове и за подмяна на министъра на образованието Тодор Танев, който се оказа, че не знаел за подобно нещо, макар от самото му назначаване, да го „дъвчат” с някакви непрекъснати гафове.
Тази седмица се заговори неофициално и за подмяна на шефа на Комисията за защита на потребителите Веселин Златев. Кандидатите за ръководството на КЗП били Константин Арабаджиев, Константин Райков и Димитър Маргаритов.

Кое е странното? Първо, че Златев е един от най-успешните ръководители на КЗП. В рамките на неговия мандат реално заработи и се разви Дирекция Защита на потребителите в интернет (Понастоящем Дирекция Информационна сигурност и защита на потребителите при продажби от разстояние). След като не намери нужната подкрепа, той със собствени усилия и провеждайки лични срещи с ръководителите на търговските банки успя навсякъде да премахне неравноправните клаузи в общите условия за кредитиране. По индентичен начин той успя да промени и общите условия на мобилните оператори. Златев се намеси успешно и при две кризи с бедстващи български туристи. Под неговото председателстване КЗП израсна от контролиращ орган до институция предотвратяваща нарушаването на правата на потребителите чрез активна съвместна работа с търговците.

Любопитен факт е, и че Златев е бил не само един от СДС, но и един от учредителите на ГЕРБ.
Освен всичко останало той се доказа и се утвърди с работата си и се пребори с напъна да бъде свален по времето на правителството на Пламен Орешарски, когато бившият министър на икономиката Драгомир Стойнев се опитваше многократно да го катурне.

За богатия опит в биографията му е излишно да споменаваме но ето няколко изречения за това:
„Председателят на КЗП Веселин Златев е завършил право в СУ „Св. Климент Охридски”. Бил е кмет на Община Шумен и областен управител на региона; от 20.01.2000 г. – 02.11.2007 г. заема поста заместник председател на Националното сдружение на общините в България; от 2005 г. – 2007 г. е член на Смесения консултативен съвет на Комитета на регионите на Европейския съюз в Брюксел;
от 01.01.2007 г. – 28.02.2008 г. е член на Комитета на регионите на Европейския съюз в Брюксел;  2002 г. – 2005 г. е член на Комитета по наблюдение на ИСПА; 2005 г. – 2007 г. е член на Съвета по децентрализация към МС на РБ.”

Кои са готвените за ръководството на КЗП:

Константин Арабаджиев:
Завършил висше икономическо образование през 1996 г. в УНСС специалност „Международен туризъм”. Член на СДС от 1993 г. Кмет на район Студентски 1999- 2003 г.Член на Градски съвет и на ръководството на ПП СДС- София. През 2011г. Председател на Предизборен щаб град София на ПП СДС. От 2008 г. до 2012 г. Секретар на НКВИ. От 05 юни 2012 г. до 2013 г. Главен секретар на СДС. От ноември 2013г. е избран за Председател на Изборния щаб на СДС.

Адвокат Константин Райков е председател на СДС-Бургас. Която, докато оглавяваше СДС Мартин Иванов, определи като една от най-силните и можещите.

Димитър Маргаритов е бивш директор на Дирекция Управление на собствеността в Министерството на външните работи, а след това и директор на дирекция Обществени поръчки в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Преди да бъде назначен на работа в РВД, Маргаритов е бил член на комисията, оценявала офертите за изграждането на новата кула на държавната компания. Той е съпруг на началник кабинета на Меглена Кунева.

Т.е. апетите за постовете в комисията идват по-скоро от Реформаторите или иначе да кажем пак от „своите”.  Къде обаче е задкулисието. Запознати коментират, че в случая апетитите са освен за власт и заради един вид бизнес. КЗП е единствената организация, която може да санкционира търговците на дребно на тютюн. Злите езици говорят, че в случая Реформаторския блок и така обсъждания КОЙ /бел. ред. Делян Пеевски/ са си стиснали ръцете за тази смяна. Въпросът е защо и ГЕРБ са се съгласили „да рипат под звуците на тази свирка”?! Ако тази смяна стане факт,  въпросът е логичен, защото собствените ти другари вадят сатъра, а някак логиката убягва.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gospodinvie122013

    0 0 Отговор
    и сегашните за пореден път доказват,че професионалисти не им трябват,търсят само на човека пост,а не за поста човек
  • 2 жоро

    0 0 Отговор
    не се наядоха вече
  • 3 Petar Kimonov

    0 0 Отговор
    Честито на търговците! Ей сега като върнат Дамян Лазаров, ще видите бизнес през крив макарон...
  • 4 нато

    0 0 Отговор
    Ей, тия тулупи вече цяла година се занимават само с назначения, постове и уволнения, само далаверите ги интересуват. Кой ще ви плаща заплатите бе, хората имигрираха, докато се занимавате с държавната кльопачка.
    Военен режим само за вас, танковете и на стадиона!
  • 5 Хаха

    0 0 Отговор
    Много излеяния в защита на Веселин Златев, открито прозира някакси внушение, че адва ли не човека е егати корифея. Да не обясняваме как се справи с мандатите си на кмет в Шумен и кръга около себе си, който бе създал, да не обясняваме и личности, които го подкрепяха и вече не са между живите. Това какво е постигнал беше европейски директиви и трябваше да се съобразявт с тях търговските дружества. Така ,е че драги авторе- адвокат на Веселин Златев, продължавай ... ще ти връчат "Пулицър" за журналистика.
  • 6 БАЙ ГАН4О

    0 0 Отговор
    Много е просто и той , като Немцов ве4е е непотребен и го захвърлят
  • 7 111111111111111111

    0 0 Отговор
    Еми много ясно че ще искат постове! За какво са отишли в парламента да гласуват чинно? Аз ти давам гласа си да изтеглиш 16 милиарда и да загробиш народа, ти ми дай постове и власт и аз да открадна нещо от народа. Това е политиката и такива политически назначения са си редовна практика, цяло чудо е че тоя Златев, който е ГЕРБер е оцелял при предходното правителство на БСП. Всъщност той е боядисан ГЕРБер, преди това е бил от СДС, като сгънат ГЕРБ и се появи нова сила, и тоя ще го видим като член на новата партия.