Last news in Fakti

11 Март, 2015 15:49, обновена 11 Март, 2015 18:38 2 233 1

Съпругът на шефката на кабинета на Кунева оглави КЗП

  • съпругът-
  • шефката-
  • кабинета-
  • кунева-
  • кзп-
  • веселин златев

Министерският съвет одобри Димитър Маргаритов Йотов за председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП). От поста председател на комисията бе освободен Веселин Златев, както още вчера Факти. бг първа писа. Като член на комисията е освободен и Александър Масларски.

Прогнозата на Факти.бг  за заместниците му също излезе вярна - това са Константин Арабаджиев и Константин Райков. 

Новият състав на КЗП бе утвърден без конкурс.

Димитър Маргаритов е бивш директор на Дирекция Управление на собствеността в Министерството на външните работи, а след това и директор на дирекция Обществени поръчки в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Преди да бъде назначен на работа в РВД, Маргаритов е бил член на комисията, оценявала офертите за изграждането на новата кула на държавната компания. Той е съпруг на началник кабинета на Меглена Кунева. Той е и бивш парламентарен секретар на вицепремиера и министър на образованието в Тройната коалиция Даниел Вълчев.

Константин Арабаджиев е завършил висше икономическо образование през 1996 г. в УНСС специалност „Международен туризъм”. Член на СДС от 1993 г. Кмет на район Студентски 1999- 2003 г.Член на Градски съвет и на ръководството на ПП СДС- София. През 2011г. Председател на Предизборен щаб град София на ПП СДС. От 2008 г. до 2012 г. Секретар на НКВИ. От 05 юни 2012 г. до 2013 г. Главен секретар на СДС. От ноември 2013г. е избран за Председател на Изборния щаб на СДС. Константин Райков е магистър по право в Бургаския свободен университет, член е на Адвокатската колегия в Хасково.

Константин Райков е магистър по право в Бургаския свободен университет, член е на Адвокатската колегия в Хасково.

Константин Райков е магистър по право в Бургаския свободен университет, член е на Адвокатската колегия в Хасково.

Адвокат Константин Райков е председател на СДС-Бургас. Която, докато оглавяваше СДС Мартин Иванов, определи като една от най-силните и можещите.

Двамата новоизбрани членове на КЗП е видно, че са от ръководството на СДС, чийто лидер е министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Именно Лукарски е вносител на предложението в МС за новия състав на Комисията за защита на потребителите.

Новите назначения стават без да е проведен конкурс. След скандала със смяната на шефа на фонда за гарантиране на влоговете в банките, вицепремиерът Кунева посочи, че трябва да има правила, по които да се излъчват кандидатурите за различни постове. Единствено конкурс бе проведен за  Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), след медийния шум, който се вдигна миналата есен, когато бившият съпартиец на Кунева и приятелка на министъра Божидар Лукарски – Ива Йорданова, бе принудена да подаде оставка след недоволство на българи по света от нейното назначаване.

Поводът за смяна на ръководството на КЗП е изтичане на мандата му през април, но твърде много се бърза. Запознати обаче коментират, че в случая апетитите са освен за власт и заради един вид бизнес. КЗП е единствената организация, която може да санкционира търговците на дребно на тютюн. Злите езици говорят, че в случая Реформаторския блок и така обсъждания КОЙ /бел. ред. Делян Пеевски/ са си стиснали ръцете за тази смяна.

Златев един от най-успешните ръководители на КЗП

Златев е един от най-успешните ръководители на КЗП. В рамките на неговия мандат реално заработи и се разви Дирекция Защита на потребителите в интернет (Понастоящем Дирекция Информационна сигурност и защита на потребителите при продажби от разстояние). След като не намери нужната подкрепа, той със собствени усилия и провеждайки лични срещи с ръководителите на търговските банки успя навсякъде да премахне неравноправните клаузи в общите условия за кредитиране. По индентичен начин той успя да промени и общите условия на мобилните оператори. Златев се намеси успешно и при две кризи с бедстващи български туристи. Под неговото председателстване КЗП израсна от контролиращ орган до институция предотвратяваща нарушаването на правата на потребителите чрез активна съвместна работа с търговците.

Любопитен факт е, и че Златев е бил не само един от СДС, но и един от учредителите на ГЕРБ.
Освен всичко останало той се доказа и се утвърди с работата си и се пребори с напъна да бъде свален по времето на правителството на Пламен Орешарски, когато бившият министър на икономиката Драгомир Стойнев се опитваше многократно да го катурне.

Вече бившият председател на КЗП Веселин Златев е бил кмет на Община Шумен и областен управител на региона; от 20.01.2000 г. – 02.11.2007 г. заема поста заместник председател на Националното сдружение на общините в България; от 2005 г. – 2007 г. е член на Смесения консултативен съвет на Комитета на регионите на Европейския съюз в Брюксел;от 01.01.2007 г. – 28.02.2008 г. е член на Комитета на регионите на Европейския съюз в Брюксел;  2002 г. – 2005 г. е член на Комитета по наблюдение на ИСПА; 2005 г. – 2007 г. е член на Съвета по децентрализация към МС на РБ.”

По-късно от Министерство на икономиката уточниха, че решението ще е считано от 27 март, когато изтича техния мандат и назначи ново ръководство. Съгласно  чл. 165, ал 2 от Закона за защита на потребителите състават на комисията се определял за срокт от 5 години с решение на Министерски съвет и се назначава от Министър-председателя. В закона не е предвидено конкурсно начало за заемане на тези длъжности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    0 0 Отговор
    Така наречената Мария Иванова Карабельова - Маргаритова, шефка на кабинета на Кунева, колкото и български имена да си залепи, е кадър на ДПС. По майчина линия е помакиня с корени от с.Вълкосел, Сатовча. Дядо й носи звучното българско име Азис, баба й е Бера и т.н.