Last news in Fakti

31 Март, 2015 14:30 30 091 16

Светът е голям и проституция дебне отвсякъде

  • светът-
  • голям-
  • проституция-
  • дебне-
  • отвсякъде

В 14 часа, ние българите, търсим, предлагаме или мислим за секс най-много

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тези дни стана ясно, че във Франция е подновена дискусията за това, как да бъде нанесен удар на „най-древната професия“ – проституцията. Френските сенатори ще дебатират дали да бъдат наказвани проститутките или техните клиенти, предаде „Франс прес“.

Плащането или приемането на заплащане за секс във Франция в момента не е наказуемо. Съблазняването, сводничеството (включително и управляването на публични домове) и предлагането на секс от непълнолетни обаче е забранено.

Предложеният сега законопроект ревизира свой предшественик, одобрен от долната камара на парламента през 2013 г., който така и не влезе в сила. Ако той бъде одобрен, ще отмени закон от 2003 г., според който предлагането на секс услуги е криминализирано. Законопроекта предвижда да бъде заплащана глоба от тези, които са потърсили горещи ласки. Старият такъв пък, който не беше приет, предвиждаше глоба за клиентите от максимум 1500 лв. Според преработения текст на проектозакона проститутките ще ги грози глоба в максимален размер от 3 750 евро, а предишната мярка срещу клиентите ще бъде отменена.

И двете версии на законопроекта обаче предизвикаха бурни протести от страна на секс труженичките. Според тях този закон просто ще тласне проституцията към още по-голяма нелегалност и ще направи самите проститутки още по-уязвими.

На скоро у нас също се прокраднаха подобни идеи. Бившият депутат от Коалиция „България без цензура“ Стефан Кенов предложи проституцията да се вкара в правна и данъчна рамка със Закон за проституцията. Според Кенов, вече е крайно време публичните домове да влязат в лицензиран режим, да имат изискуем минимум служители и да плащат патент на база броя момичета, които работят в тях. Той предложи да се взима и 10 % ДОД на жриците и на останалите граждани. Освен това Кенов предложи проститутките да се осигуряват на максималния таван, за което и те били съгласни, но не съобщи на каква база са подчинени изчисленията му. Идеята му, за легализиране на проституцията, която е реализирана в много западни държави, пък била мотивирана от това, че ей така ще се направи опит да се ограничи сводническият бизнес. Както всяко друго чудо у нас обаче и за това се шумя само три дни.

В малка европейска държава каквато е България, относно проституцита има както много въпросителни, така и много удивителни. Всеобщо известно е, че през последното десетилетие, та дори и повече, страната ни запази своите челни позиции по сексуална експлоатация в Европейския съюз. България дори зае водещи места в сравнение със страни, чието население е в пъти по-голямо от нашето.

В тази връзка и водени от любопитството да разберем, какво място заема тя в модерния свят, от Факти.бг потърсихме съдействие от най-големият в страната сайт за обяви от подобно естество. От предоставената ни статистика, изготвена на базата на информация публикувана в сайта, сериозно впечатление ни направи едно нещо. Ако си мислите, че пикът на секс нагона е в по-късните часове на денонощието, сериозно се лъжете. За това може да съдим по часа, в който се отчита най-голяма активност в сайта. Оказва се, че в 14 часа, ние българите, търсим, предлагаме или мислим за секс най-много. Като втора вълна се забелязва 23 ч. Часовият диапазон от 19 ч. до 20 ч. пък се характеризира с ниска посещаемост в сайта, а най-малко активен е в 5 ч.

Сайтът съдържа 10 391 обяви от цяла България. Най-посещаваната от тях е видяна 392 170 пъти. Има и мобилна версия. Услугите, които се предлагат чрез обяви са по-“многоцветни“ и от дъгата. Варират от стандартен секс до анален секс, писинг, фистинг, страп он, BDSM и всичко друго, което може да ви дойде на ум. Най-предлаган обаче си остава стандартният секс, както и френската любов с и без презерватив.

Оказва се, че в секса, както във всяка друга сфера на живота, също има мода. От сайта посочват, че особено актуален в момента бил масажа с екстри, като средната цена за тази услуга била 42 лв. За стандартните секс услуги пък е засечена средна цена от 64 лв. От там обаче подчертават, че цените можели да лавират, тъй като някои от предлагащите любов срещу заплащане са посочили цени за половин час, един или не са посочили конкретно време.

Според предоставената ни статистиката, 80 % от хората пуснали обяви в сайта работят денонощно. Има такива обаче, които го правят само през деня.

В него има достъп до 4 731 обяви за жени, които търсят мъже, като средната възраст на жените е 28 години. Най-възрастната от тях е на 50 г. Обявите за мъже, които търсят жени са 2 916, за мъже, които търсят мъже – 854. 619 на брой са обявите пуснати от хора, които предлагат масажи, а 384 са тези, които са готови на групови забавления. Най-малко обяви има публикувани от жени, които търсят жени – 101 на брой.

Столицата държи челно място по брой обяви – 6 240. Следвана е от Пловдив – 893, Варна – 730, Русе – 466, Бургас – 364 и Стара Загора – 231.

От сайта уточняват и дебело подчертават, че статистиката е изготвена на базата на информация публикувана в него, която може да не е достоверна на 100 % поради естеството на обявите.

Какво остава да направим като заключение от всичко казано до тук? В малката ни страна, която е в състояние на демографска криза, приблизително 10 391 души са заявили, че предлагат сексуалните си услуги в замяна на пари. Ако мога така да се изразя, цял един град е пуснал обяви за това, как и за каква сума е готов да задоволи секс желанията ви.

Интернет революцията безспорно транформира всичко. Оказва се, че и „най-древната професия“ също не е имунизирана. Напротив, тя се възползва от това като вирус, който има за цел да достигне до най-интимните ви места и да извлече облага от тях, за да продължи да съществува. Голяма част от хората, предлагащи секс услуги, вече не са на улиците. Те са в крак с времето и рекламират дейността си в интернет. Това е една успешна индустрия и винаги ще бъде. Със или без закон, тя никога няма да умре, защото има ли търсене ще има и предлагане.

Проституцията обаче стана не само социална, но и политическа, културна, икономическа и прочие. Отношението на хората към нея сякаш се промени. Утвърдиха се нови ценности и поведенчески стратегии, които допуснаха проституирането да се превърне в начин на живот, който да осигури по-висок жизнен стандарт и статус. Докъде още ще ни доведе всичко това и как ще свърши е трудно да се прогнозира. Вариантите са много. Едно е сигурно обаче, че светът е голям и проституцията ни дебне отвсякъде.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Vasik Atanasova

    7 2 Отговор
    НАШАТА ДЪРЖАВА Е ЕДНА ПРОСТИТУТКА

    Коментиран от #7, #8, #16

  • 2 Адам и Ева

    1 4 Отговор
    Adamieva.info
  • 3 Бл Благов

    4 4 Отговор
    Проституцията в БГ трябва да се легализира с ъс закон ,но едвали това ще стане ,защото тя е сива хранилка на ,като се започне от обикновеното ченге и се стигне до съдии,прокурори,адвокати -една много голяма група ,която няма да допусне тя да излезне на светло!
  • 4 Бай Ганьо

    1 4 Отговор
    и марихуаната....
  • 5 Бхд БхД

    1 6 Отговор
    Проституцията е най-доходоносната за България професия .Добре ,че имаме проститутки които работят в чужбина и вкарват пари в Бг които се харчат тука иначе доста хора щяха да се оглеждат без работа.
  • 6 Златко Пердашиян

    1 5 Отговор
    az obicham jenata isam veren
  • 7 айде де

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Vasik Atanasova":

    НЕМА ТАКОВА НЕЩО-ПРОНСТИТУТКАТА ВЗИМА ПАРИ КАТО Я ОПРАВЯТ- А НИЕ ПЛАЩАМЕ ЗЕ ДА НИ “ОПРАВЯТ“

    Коментиран от #11

  • 8 ани

    1 5 Отговор

    До коментар #1 от "Vasik Atanasova":

    Доста се колебах дали да ти отговоря на коментара , но .....така могат да я наричат само особи със съмнителен морал .
    НЕ СЧИТАМ ,ЧЕ РОДИНАТА МИ БЪЛГАРИЯ Е ПРОСТИТУТКА !

    Коментиран от #9

  • 9 Петър Кимонов

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "ани ":

    Ани, от изказването ти си вадя два основни извода:
    1. Не знаеш какво е държава. Всичко друго, но не и родина. Мога да ти дам едно определение, барем го разбереш: Политическа организация на икономически господстващата класа.
    2. За теб проститутка е обидно понятие... Много назадничево, нискообразовано, ориенталско мислене.
    3. Статията засяга важни теми, замисли се за тях.
    4. К'во мислиш за предните 3?
  • 10 Иракли Иракли

    2 3 Отговор
    До стария византийски град ESCUS,е открита керамична плочка на чист славянски език:"Кака Ришка свири на пишка"..............няма смисъл да пишем за проституцията!
  • 11 Vasik Atanasova

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "айде де":

    СЕГА И АЗ ЩЕ ТИ ОТГОВОРЯ
    ПЪРВО ПРОСТИТУТКАТА НЕ Е ОПРАВЯТ
    А ТЯ ТЕ ОПРАВЯ И ТИ ВЗЕМА ПАРИТЕ
    ВТОРО КОЙ ТЕ Е ОПРАВИЛ
    БОЙКО БОРИСОВ ЛИ НИКОГА ЗАБРАВИ
    ТОЙ СЕБЕ СИ ЩЕ ОПРАВИ НО НЕ И ТЕБ
    ТРЕТО КАКТО ТИ ОТГОВОРИ
    ПЕТЪР КИМОНОВ
    ИМА ГОЛЯМА РАЗЛИКА МЕЖДУ РОДИНА И ДЪРЖАВА
    ЧОВЕК ТРЯБВА ДА Е БЕЗРАСЪДЕН АКО ТВЪРДИ
    ЧЕ ТУК ИМА ДЪРЖАВА
    ДЪРЖАВАТА МИСЛИ ЗА ХОРАТА СИ
    ЗА ДА ЖИВЕЯТ ТЕ ДОБРЕ
    ИМА СОЦИАЛНО МИСЛЕНЕ
    ПОМАГА НА ИНВАЛИДИТЕ
    МИСЛИ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ
    ЗА ДЕЦАТА
    ЗА ТЕЖКО БОЛНИ
    А ТУК НЯМА ДЪРЖАВА
    НЯМА КОЙ ДА ТИ ПОМОГНЕ
    ОСВЕН АКО ИМАШ ЖИВИ РОДИТЕЛИ
    БРАТ ИЛИ СЕСТРА
    ДАЖЕ И ПРИЯТЕЛИТЕ ТИ КАТО ТЕ ВИДЯТ ЧЕ СИ БЕДЕН И БОЛЕН ЩЕ КЛОНЯТ ОТ ТЕБ
    ЗА ДЪРЖАВАТА ТИ СИ НИКОЙ ЩЕ ТИ ВЗЕМЕ ПАРИТЕ И СИ ЧАО
    ДНЕС ПЛАТИХ 550 ЛВ ДАНЪЦИ С 5% ОТСТЪПКА

    Коментиран от #13

  • 12 Дядо Поп

    3 1 Отговор
    Да направят така,че цените да са синхронизирани с
    минималната работна заплата у нас защото камара
    народ изнемогват през ден през два по 80 лв по 100лв
    на месец отиват от 800 до 1000лв,това не се издържа.
    Но явно някой има интерес нещата да останат такива
    каквито са,сетете се от три пъти,кой,и за кви пари
    става дума.
  • 13 измъчен

    0 4 Отговор

    До коментар #11 от "Vasik Atanasova":

    Много си неграмотен бе брато, страшна мъка е да те чете човек.

    Коментиран от #15

  • 14 999

    0 0 Отговор
    Честита демокрация.
  • 15 диан

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "измъчен":

    това не значи че бърка някъде:)
    бедата е че е прав или права
  • 16 BENZ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Vasik Atanasova":

    mi nikoi nete zadarja tuk