Last news in Fakti

2 Май, 2015 15:16 3 246 1

Балканите - мюсюлманската люлка на Европа

  • балканите-
  • мюсюлмани-
  • европа

Босна и Косово се превръщат в основен път на екстремисти към Сирия и Ирак

Балканите - мюсюлманската люлка на Европа - 1
Снимка: БТА/Xinhua
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпросът за разрастващото се влияние на ислямския фундаментализъм в Европа и по-специално в Балканските страни става все по-обсъждана тема в международните медии. За това и Джонатан Ландей от mcclatchydc.com излиза с обширен анализ за ислямисткото влияние в Косово и Босна.

В един ден на ранния февруари черното знаме на Ислямска държава бе издигнато на покрива на къща в босненското село  Горна Маоча.

Знамето беше свалено преди полицията да нахлуе в къщата. Така и не стана ясно кой е развял флага. Този епизод обаче вдигна тревога сред властите в Босна и Херцеговина и чуждестранното разузнаване.Селото, което е населявано основно с последователи на пуританското ислямско движение, известно като уахабизъм, населението му е свързано със същата мрежа, чрез която стотици мюсюлмани от Балканите са заминали да се бият в Ирак и Сирия.

Представител на западното разузнаване заявява: „ Страхувам се да кажа, че Горна Маоча е най-големият екстремистки център в Босна и Херцеговина.“

Новината идва от анонимен източник, който не е оторизиран да дава подобна информация пред журналисти. Според него има опасения, че в Босна скоро може да има атентат, подобен на този над редакцията на френския вестник „Шарли ебдо“.

Повечето от мъжете, които напускат Балканите, за да се бият в Сирия и Ирак тръгват от Босна и Косово. Близо половината от 3.8-милионното население в Босна се състои от мюсюлмани. В същото време поне 95% от населението в Косово е съставено от мюсюлмани. Това е може би и най-проамериканската държава в Европа. В столицата Прищина има улици, кръстени на президентите Бил Клинтън и Джордж Буш.

След края на войните в Югославия, САЩ и техните европейски партньори похарчиха милиарди долари и прекараха години в дипломация, за да изградят стабилна демокрация в двете държави. Все още обаче и двете държави са затънали в дисфункционално управление, всепроникваща корупция, етническо разделение и бедност. Това състояние поражда все повече вопли за следването на по-твърда ислямска линия, чиито основи по ирония на съдбата са поставени от едни от най-близките арабски съюзници на САЩ.

Все повече фундаменталисти се опитват да подкопаят либералната версия на исляма, която е еволюирала на Балканите през последните векове. Това засилва притесненията, че фундаменталния ислям би могъл да се разраства все повече и да превърне Босна и Косово в пътища към Западна Европа за дълбоко радикализирани джихадисти.

Рамадан Илази – заместник министър на Косово по въпросите за европейската интеграция заявява, че първата цел на тези джихадисти е да привлекат мюсюлманското население в страната.
 

В понеделник в Босна предполагаем ислямист загина по време на атака срещу полицейско управление, което уби полицай с босненско сръбски произход. През ноември две американски, служещи като мормонски милиционери, бяха нападнати от заподозрени екстремисти, двама от които бяха обвинени като част от група, която е подготвяла терористичен атентат.

Репортери, които разследват разрастващия се фундаментализъм в региона, са получавали смъртни заплахи.

„Всеки, който не е като тях, се счита за невярващ“, заявява Алма Лама, която е депутат в парламента в Косово и  постоянно иска полицейска закрила, заради огромният брой заплахи за живота, които е получила заради своята дейност, която отрича фундаментализма и ограничаването на правата на жените.

„Тези хора подклаждат омраза между религиозните групи и половете.“

Все пак броят на фундаменталистите и в двете страни е сравнително ограничен, но според местните власти дори тези, които заминават да се бият в Близкия Изток са твърде много.

И двете държави засилиха мерките срещу местните екстремисти. Те се коридинират с американските и европейските разузнавателни агенции, за да спрат потока от хора към Сирия и Ирак. Счита се , че около 160 босненци и 300 косовари, някои от които със своите семейства, се бият в Близкия Изток. Няколко от тях са се присъединили към сирийското крило на Ал Кайда, но повечето са в редиците на Ислямска държава.

Все пак Косово си остава най-големият износител  на бойци за Ислямска държава на глава от населението. Според някои експерти двете правителства минимализират проблема, за да покрият по-ранните си провали и да избегнат отчуждението на консервативни религиозни групи.

„Имам информация, че между 150 и 200 души се бият , но според правителството те са само 10.“, заявява Вехби Каятази, който е журналист в най-големия независим вестник в Косово . „Правителството се опитва да покрие това, но няма как да го направи, защото проблемът е твърде голям.“

Фундаменталния ислям беше принесен на Балканите от стотици, предимно арабски чуждестранни  бойци, помогнали на мюсюлманското правителство в Босна да устои на войната, провела се между  1992 и 1995 г.

Чуждестранните бойци, повечето от които в последствие се вливат в Ал Кайда, са тракфирити, които приемат насилието и отхвърлят светските политика, култура и  религии.

Те бяха подкрепяни от фондове от Саудитска Арабия. В същото време ислямистки благотворителни организации предлагат пари за храна, образование и обучение. В последствие тези пари отидоха за реставрация на джамии и строежа на нови такива. В последствие тези организации започват да стават все по-настоятелни в своя подход за налагане на различна линия на исляма.

Въпреки, че през миналата година властите в  Босна и Косово блокираха дейността на десетки благотворителни организации, тяхното влияние продължава да е очевидно. Вече все повече мъже в местните села могат да бъдат видени с класически арабски дрехи и бради. Млади местни духовници пък са обучавани във фундаменталистки семинарии в Саудитска Арабия.

Според някои хора медиите обръщат твърде много внимание на това как някои ислямисти се обличат и на знамето на „Ислямска държава“, което беше окачено на покрива на къщата в Горна Маоча. Те дори подозират, че това може да е било детска шега.

Според босненски служители по сигурността обаче селото се свързва с екстремистки мрежи, които работят от Западна Европа през Балканите в Близкия Изток. Дузина мъже, за които се смята, че са отишли да се бият в Сирия и Ирак, са именно от това село. Един от тях – Емрах Фойница се взриви през миналия август, убивайки 23-ма души в Багдад.

Вече има предположения и за връзки с терористични мрежи в САЩ, след като през февруари съдът в Кентъки осъди шестима босненски емигранти по обвинения, че са изпращали военна екипировка на свои сънародници, които се бият в Ирак и Сирия.

Политическите анализатори, умерените духовници и други експерти в Босна и Косово обвиняват религиозните и политически лидери, за които твърдят, че са са пренебрегвали разширяващата се линия на екстремизма с години. Те бяха щастливи да приемат помощта на арабските организации за реконструкцията и строежа на джамии, както и помощта по образователни програми. С години малкото босненци, които са алармирали за заплахата са били определяни като „ислямофоби“.

Ведат Сахити, съветник на главния ислямски духовник в Косово – Наим Тернава отрича ислямската общност да се е поддала на ислямистко влияние и заяви, че тя не приема външна помощ.

„Ние не получаваме пари от Близкия изток“, заяви Сахити, малко преди да стане ясно, че новите седалища на организацията са построени с пари от саудитското и катарското правителства. 

Критици отбелязват, че 15 духовници, включително и главният мюфтия на главната джамия в Прищина, са били сред 55-те  души задържани от властите през август и септември по предполагаеми обвинения, че са насърчавали екстремизма и са набирали бойци за Сирия и Ирак.

Шпенд Курсани, старши следовател в косовския Център за изследване на сигурността заявява, че репресиите през миналата година са забавили полетите на млади мъже към Сирия и Ирак, но и че сега може да се забележи как цели семейства отлитат натам. Той е интервюирал млади мъже, които са се връщали от Близкия Изток.  Един от тях е имал магистърска степен по Международни отношения, докато 37% са имали полицейски досиета преди да прегърнат екстремизма. Всички те обаче са споделяли надеждата за едно по-добро бъдеще и горчиво разочарование от корупцията, която заразява всички нива на политическата система в Косово.  Дори мисията за борба с корупцията в Косово, която е управлявана от ЕС, е в процес на разследване за корупция.

Според експертите друг фактор, който допринася за радикализацията е това, че много косовари се чувстват изолирани и пренебрегвани от Запада. Като заключение Курсани заявява:

„Ние имаме всички елементи на провалила се държава. Държавата не може да гарантира сигурност на своите граждани.“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    0 0 Отговор
    Крайно време е да се раэберем по мъжки с тая Европа-като не ни вэемат в Шенген,поне да ни оставят да се полюлейме малко в тая люлка...Че и ние душа носим!