17 Май, 2015 08:03 11 345 10

Списък във вентилатора

  • цветан василев-
  • ктб

Какво се разбира от тетрадката с официалните срещи на Цветан Василев

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На пръв поглед изглежда забавно. Изоставеният и предаден от всички Цветан Василев решава да отмъсти, като покаже с кого се е срещал, за да завлече със себе си на дъното хората, редили се буквално на опашка пред кабинета му преди няколко години. Ако обичате интригите, изглеждаше като да може да седнете удобно и да получите ударна доза от тях.
По този начин комeнтира седмичната тема в. "Капитал".

Забавно е обаче само на пръв поглед. Поредният лъч светлина върху възела от пари, политици и медии, който до момента струва 3.6 млрд. на всички нас, даде нови подробности за огромния мащаб на злоупотребите, свързани с КТБ и съучастниците в тях.
Самият Цветан Василев официално отрече да е разпространявал този списък, както и съпровождащото го писмо, в което между другото се споменава, че част от хората са идвали при него само за да се "запознаят със съдържанието на един плик". Единият от адвокатите на някогашния банкер потвърди автентичността на списъка, а после другият отрече. Независимо от това кой е изпратил списъка обаче, всички хора от него, с които "Капитал" се свърза, потвърдиха, че са били там, и то на конкретната дата и час. Иначе казано, подателят на тетрадките може и да не е ясен, но поне по-голямата част от информацията в тях е вярна.

В големия масив информация има хиляди имена и внимателният им анализ ще отнеме повече време, но дори само първоначалният преглед е достатъчен, за да се направят няколко извода и да се потвърдят много обосновани предположения през годините:
1. КТБ не е работела като нормална банка, а като гигантски корупционен орган.
За да съществува, е трябвало да има добри отношения (и съответно да споделя част от парите) на няколко нива в държавата - от една страна, политици и регулатори, за да го пазят и да гарантират достъп до свежи пари, а от друга - медии и обществени фигури, които да държат притъпено отношението на хората към това нездраво явление.

Разпределението на работното време на водещия банкер ясно демонстрира тези приоритети. Цветан Василев, съдейки по тетрадките, се е занимавал много повече с квазиполитическа дейност и вероятно регулиране на парични потоци към различните интереси, отколкото с управлението на банка.
Разбира се, присъствието на много от хората в списъка е напълно обяснимо. Ролята на журналистите например е да се виждат с различни хора, бизнесмените е нормално да водят разговори с банкери. Напълно нормално е една голяма банка да привлича всевъзможни искания за спонсорство, обмен на информация и прочие. Структурата на времето при Цветан Василев обаче има уродливи за официалната му позиция параметри. "Капитал" успя да идентифицира малко повече от две трети от имената на хората, записани, че са се срещали с някогашния собственик на КТБ. От тях над 30% са срещи с политици (макар и част от тях бивши, като например Димитър Абаджиев) и шефове на регулатори (като Стоян Мавродиев на КФН, шефът на банковия надзор Цветан Гунев и Веселин Божков на КРС). Други, малко под 30% от срещите, са с различни представители на медии - журналисти, собственици и главни редактори, а също и продуценти, телевизионни водещи и социолози. Така за същинското управление на банката - срещи със служители и партньори, разглеждане на проекти, сделки и пр., остава по-малката част от времето.
Честотата на срещите също не предполага вършене на нормална работа. Има дни, в които охраната в сградата на КТБ е записала 44 души, които отиват при Цветан Василев. Те са влизали за по няколко минути, стискали са си ръцете, може би са получавали плик, както пише в писмото от (вероятно) Цветан Василев. Посещавали офиса на банкера по това време разказват, че атмосферата пред него е била особена - много хора, някои от които са чакали с часове. Един настоящ главен редактор на вестник например е бил забелязан да чака там от осем и половина сутринта до след седем вечерта, за да се срещне с Цветан Василев.

От тетрадките със срещите на банкера се виждат и очертанията на сенчестата власт, която се опита (и за кратко успя) с парите на държавата и другите вложители в КТБ да се превърне в официална. Този опит за държавен преврат се правеше чрез финансиране на съществуващите партии и създаване на нови; чрез имитиране на публични дискусии и създаване на паралелна медийна реалност. От списъка с хората, ходили при Цветан Василев, може да се види как след началото на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски зачестяват срещите със собственици на медии, като например Петьо Блъсков, през когото за пръв път бяха прокарани опорните точки срещу протестиращите. Там са и други активни контраграждански гласове. От тетрадките може да се види и част от периферията около създаването на партията на Бареков.

В края на 2013 г. например при Цветан Василев отива ген. Уесли Кларк, който два месеца по-късно е почетен гост при учредяването на "България без цензура".
2. Политици и регулатори са били често на килимчето пред Цветан Василев.
Най-скандалният пример е шефът на КФН Стоян Мавродиев. Там са и тогавашният шеф на банковия надзор, и председателят на КРС, който би трябвало да регулира друга важна част от бизнеса на Василев - БТК и цифровото телевизионно разпръскване. Там са и политици от БСП като Кирил Добрев, Явор Куюмджиев и Румен Петков (по-късно от АБВ). Там са и хора от сегашното управляващо мнозинство като лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. Там е бил (веднъж) и Иван Костов. Кръгът от политици, помогнали с действия и бездействия за фалита на КТБ, разбира се, е доста по-голям, защото едва ли всички срещи с тях са се случвали в кабинета на Цветан Василев. От списъците например има един голям отсъстващ - Делян Пеевски. Причината за това е, че тетрадките обхващат периода след вероятното охлаждане на отношенията му с Цветан Василев. Ако някога станат известни "логовете" от предишния офис на банкера на пл. "Гарибалди", тогава картината ще бъде много по-различна. Адвокатът на Василев Константин Симеонов пък твърди, че Пеевски всеки ден е ходил, но просто не е бил записван.

Липсата на каквито и да е последствия за замесените политици е изключително лоша новина, защото означава, че истинските причините за язвата КТБ са все още налице -  никой не е разобличен или отстранен. Накратко, каквото е било, продължава да е същото. Няма причини да очакваме процесът по разплитането на корупционния възел да протече по правилен начин - така че да се върне максимално в масата на несъстоятелността, но също и да се потърси отговорност на съучастниците в тази уродлива паралелна власт.
Всъщност има примери за обратното, показателен е сюжетът с преференциалните депозанти в КТБ. След затварянето на банката една от строго пазените тайни остана на каква сума възлизат те. Нито БНБ, нито от финансовото министерство при две правителства - на Орешарски и на Борисов, огласиха размера им.

Причината да се бави толкова дълго изплащането на парите на дребните излъгани вложители в голяма степен е свързана с криенето и усукването по темата кой попада в списъка със защитени депозити и кой не. В крайна сметка се оказа, че преференциалните преди са преференциални и сега. Оказа се, че квесторите на КТБ са преценили да обезщетят с пари от фонда за гарантиране на влоговете около 1000 специални хора (между които бившият премиер Иван Костов), въпреки че това не им се полага по закон. И до днес няма официална информация колко точно са тези хора, с каква обща сума са обезщетени, на какво основание.  

3. КТБ, отглеждана с години, е нанесла непоправими вреди върху институционалното функциониране на държавата.
Развалата е от върха до корена на прекалено много институции. Примерите за това са колкото в списъка, толкова и в реакциите при неговото огласяване. Управляващите политически сили не търсят прочистване на гнилото, огласяване на истината и защита на интереса на данъкоплатците. Напротив - те пазят мандатите на прогнилите регулатори. И шефът на БНБ, и председателят на КФН са назначения на ГЕРБ. И двамата са още на местата си.
Бойко Борисов само гледа калта да не се залепи директно върху него. "Мен ме няма със сигурност. Аз нямам хора там", беше коментарът на премиера при огласяването на тетрадките. Нищо за принципните проблеми, нищо за предлаганите решения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    4 0 Отговор
    ТОВА СЕ НАРИЧА ДЕМОКРАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ. Такова крадене да ме извините, но преди 1989 не е имало. Тогава се строеши в истинския смисъл на думата. Сега почти всичко е разрушено. ТОВА ГО ИСКАТ САЩ, не трябва да се заблуждаваме. Колкото е по слаба една държава, толкова по лесно се манипулира.
  • 2 Гост

    2 0 Отговор
    Колко, ама колко пъти трябва да информирам, че институциите в България, са просто превилигировани престъпни групи? Запомнете го и го използвайте като отправна точка във отношенията ви с "държавата".
  • 3 don kele

    1 2 Отговор
    ...и мафията си създаде държава,дълго преди 1989 г,незнайко!
  • 4 МАФИЯ

    4 0 Отговор
    ОТ МАРТ 2014Г. ВСИЧКИ ОТ ГЕРБ И ДПС СИ ИЗТЕГЛЯТ ПАРИТЕ ОТ КТБ,КАТО ОСТАВЯТ ВЕЖДИТО ДА ЗАМАЗВА ПОЛОЖЕНИЕТО ЗАЩОТО Е ЕДИНСТВЕНИЯ КОЙТО МОЖЕ ДА ГИ ДОКАЖЕ,СТАВА ВЪПРОС ЗА СМЕТКИ ОТ МИЛИОНИ НА МИНИСТРИ ДЕПУТАТИ,ВСИЧКО ГО ИМА В АРХИВА НА КТБ,А ОТ ТЕЗИ ДЕЙСТВИЯ НА ГЕРБ И ДПС СТАВА ЯСНО ЧЕ СА ВИНОВНИТЕ ЗА ФАЛИТА И ВСИЧКО Е БИЛО ОРГАНИЗИРАНО,ДА СИ ПРИПОМНИМ КАК БОКО ИЗЛИЗАШЕ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ И ПОВТАРЯШЕ ,ЧЕ ЩЕ ИМА БАНКОВИ ФАЛИТИ И КАК ГЕРБ И ДПС ИСКАХА БАНКОВА ВАКАНЦИЯ
  • 5 ИВАН АНЧЕВ

    4 0 Отговор
    ДОН КЕЛЕ/името сигурно идва от келеме/преди 89 година за такива работи се лежеше в затвор!ТИ СИГУРНО СИ БИЛ ВЪТРЕ/освен ако не си бил много млад или много тъп или и двете/!ИЗЛЕЗ С ИМЕТО СИ СТРАХЛИВЕЦО И НЕДЕЙ ДА ГОВОРИШ ИЗМИСЛИЦИ!!
  • 6 ВАРНЕВ

    0 4 Отговор
    ТОЗИ КОЙТО СЕ ПИШЕ НЕЗНАЙКО НАИСТЕНА СИ НАМЕРИЛ ИМЕТО.ПРЕДИ 89Г.НАШИТЕ РОДИТЕЛИ МАСОВО СА ПОЛУ4АВАЛИ 60-90 ЛВ ПЕНСИИ А ГРОША ФИЛЕПОВ 1600ЛВ Е МАЙ ГОЛЯМА РАЗЛИКА.НО ТОГАВА ИМАШЕ ТАБУ

    Коментиран от #7

  • 7 незнайко

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "ВАРНЕВ":

    Съгласен съм 90 лева пенсия. Нима не знаеш- ТОК 3 ст. ХЛЯБ 26ст. МЛЯКО КИСЕЛО 4 ст. ... да изброявам ли? Мозъка вече ти е промит.
  • 8 Alisa

    1 0 Отговор
    "Комунизма е страшно нещо, но още по-страшно и отвратително нещо е АНТИКОМУНИЗМА на БИВШИТЕ КОМУНИСТИ ! Всички сме к...лета на комунизма!" Адам Микник
  • 9 Пешо

    0 0 Отговор
    Евала най печелившата банка --------------за нея изтеглиха вече 9 милярда и пак са на печалба и си маат плескавици а вие си говорете
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.