Last news in Fakti

16 Май, 2015 17:28 1 612 4

Стоян Мавродиев: Цветан Василев никога не ми е давал нещо, нито съм му искал

  • стоян мавродиев-
  • цветан василев

Докато всички ние в държавата се тресем от подобни фалшификати, страната всъщност е заплашена от едни много по-големи проблеми като навлизането на капитали с неясен произход в медии и телекомуникации

Стоян Мавродиев, председател на КФН, в разговор с Илияна Беновска в седмичното обзорно предаване на Радио К2 „На 6-ия ден”

 

„Г-н Мавродиев, Вие сте деполитизиран, защото като един от първите народни представители на ГЕРБ след първите избори, които ГЕРБ спечели през 2009 г., Вие бяхте един от създателите на икономическата програма на ГЕРБ, но след като станахте председател на Комисията по финансов надзор Вие трябваше да се деполитизирате, нали така?”, попита Беновска

Стоян Мавродиев потвърди, че от първия ден е бил в основата на икономическата програма на ГЕРБ и определи работата си в партията като една кауза, за която е положен много труд. Мавродиев разкри, че когато през 2010 г. е бил избран за председател на Комисията по финансов надзор, е провел разговор с Бойко Борисов, в който са обсъдили, че е нормално като ръководител на надпартиен финансов регулаторен орган Мавродиев да се деполитизира и да замрази членството си в ГЕРБ.

„Г-н Борисов съм убеден, че знае и е напълно наясно с моята почтеност, както и цялата държава знае, че Стоян Мавродиев има две неща, които са безспорни – първо, дори и най-големите ми врагове не са оспорвали моя професионализъм и второ, никой никога до момента не си е позволявал да се съмнява, че Стоян Мавродиев може под някаква форма да е зависим или корумпиран. Аз се гордея с това, че съм почтен човек и точно поради това съм убеден, че г-н Борисов знае всички тези неща, тъй като сме работили дълги години заедно. Аз съм с гордо вдигнато чело и гледам напред и мога да кажа, гледайки в очите всеки един от вас журналистите и всеки един български гражданин, че КФН и аз честно, почтено, законосъобразно и без каквито и да е компромиси, изпълняваме своите законови функции”, заяви Мавродиев.

 

Посещенията при Цветан Василев и списъците с гости

„Много е важно да се обясни първо, че неясен източник разпространява сканирани ръкописни записки от тетрадки. Предполагаемият източник Цветан Василев отрича да ги е изпращал на медиите и до този момент няма нито един човек в държавата, който да е потвърдил достоверността на тези записки”, каза Мавродиев, като допълни, че в случая липсват основните принципи на журналистиката, защото се разпространява непотвърдена информация. По думите на Мавродиев по този начин, с тези „съчинения по картинка”, както определи списъците, се градят „огромни кули от инсинуации и лъжи”.

„В тази т. нар. „тетрадка” или „списък за гости” има заличени полета, моето име е нанасяно върху коригирани с коректор полета, има много странни неща от типа на срещи в събота и неделя, каквито аз никога не провеждам и това цялата държава го знае, има срещи на дати, в които аз отстъствам от София и от страната и т.н... 99% от това, където фигурира моето име, е абсолютен фалшификат, нескопосан компромат, сглобка, чиято основна цел е да бъда компрометиран аз и ръководената от мен институия”, каза Мавродиев и добави, че в списъците дори е имало посочен случай, в който той влиза в сградата с охрана, а самият той призна, че никога не е ползвал охрана, което по думите на председателя на КФН отново потвърждава факта, че това е „едно активно мероприятие в стил „Държавна сигурност” и пълен фарс”. Според Мавродиев по този начин се създава една „обществена мъгла”, зад която ще се реализират много цели на задкулисието.

„Докато всички ние в държавата се тресем от подобни фалшификати, страната всъщност е заплашена от едни много по-големи проблеми като навлизането на капитали с неясен произход в медии и телекомуникации. Въобще, за всеки нормален човек в страната би следвало да е ясно, че скандалите и компроматите всъщност са инструмент за публичен натиск върху институции и хора. Всички тези медии, които се правят в момента на стожери на свободното слово, визирам една конкретна медия – „Икономедиа”,  която излезе с цяла серия абсолютно скандални заглавия и материали през последните дни – ако те смятат, че с разпространението на подобни инсинуации са обществено полезни, аз искам да им кажа, че в бъдеще трябва да са готови да споделят и отговорностите за всички тези кризи”, заяви Стоян Мавродиев.

 

„Преди малко разговарях с Кирил Домусчиев във връзка с това, за което разговарях по-рано и с Красимир Велчев и Полина Карастоянова – те ме поканиха да поставя на вниманието на Комисията по култура и медии въпроса за хигиената, ако може така да се каже, на медиите. Вие бихте ли се включили в една такава обществена дискусия, за да изясним най-накрая кое трябва да е на преден план в медиите и до колко фактите трябва да бъдат потвърдени и сигурни?”, попита Беновска

Стоян Мавродиев определи инициативата като прекрасна и изрази готовност също да се включи.

 

„Казахте, че 99% от информацията за вашите посещения при Цветан Василев е невярна. Този 1%, когато сте ходили при Цветан Василев, кога е бил и по какъв повод?”, попита Беновска

Председателят на Комисията по финансов надзор каза, че в длъжностната си характеристика има срещи, разговори и служебна комуникация с всички представители на ключови институции в банковия сектор.

„Може да попитате и г-н Хампарцумян и г-жа Виолина Маринова и всички топ банкери в страната – с всички тях съм се виждал в техните офиси, с доста от тях много повече и по-често, отколкото с г-н Цветан Василев. Включително и с г-н Прокопиев сме се виждали многократно през годините както в неговия офис, така и на различни други публични места. Не виждам нищо ненормално в това, защото са обсъждани напълно легитимни и нормални теми, свързани с финансовата индустрия”, каза още Мавродиев.

Той се върна назад във времето, когато през 2013 г. по думите му се е осъществявала поръчкова компроматна кампания по ТВ7 срещу него и президента Росен Плевнелиев. Тогава е бил един от малкото случаи, в които Мавродиев се среща с Цветан Василев, за да обсъдят защо се случва това.

 

„Вие дадохте ли му нещо, за да спре тази кампания, или пък той Ви даде друго, за да прикривате състоянието на КТБ?”, попита Беновска

„Никой на никого нищо не е давал и това се доказва от нашата сериозна надзорна дейност по отношение на банката и свързаните лица и е важно да се гледат действията и делата, следствията от нашите действия, а не да търсим интриги и компромати”, коментира Мавродиев. По думите му никой не би отишъл на официална среща, минавайки през камери и охрана, без да се крие, за да върши някакви нерегламентирани неща. Мавродиев допълни, че никога не се е срещал с Цветан Василев в неформални „увеселителни формати” по ресторанти и кафенета.

„Може би е добре да помолите г-н Василев да обяви неофициалния списък, срещите, които той е провеждал на такива места”, предложи Мавродиев. Той разкри, че докато КТБ е била стабилна банка, четвърта по големина в страната, от Комисията по финансов надзор са установявали нарушения, заради което е имало над 40 наказателни постановления за стотици хиляди левове глоби. Така Мавродиев отрече твърдението, че от КФН не са били достатъчно стриктни по отношение на КТБ.

„Ние никога не сме позволили нито г-н Василев, нито г-н Прокопиев, нито който и да е друг да остане над закона. Това никога не съм го позволявал откакто съм председател на КФН и няма да го позволя докато съм на тази позиция. При нас няма свещени крави”, заяви Мавродиев и добави, че е изключително горд и доволен от работата на КФН, която по думите му защитава обществения интерес и стои на принципни позиции, без да се притеснява от заплахи и компромати.

Председателят на Комисията по финансов надзор се похвали, че постигнатото в рамките на неговия мандат от последните пет години е оценено блестящо от европейските и международни партньори. Той даде пример с доклади на ЕК от последните месеци, които са били похвални за работата на КФН, която Мавродиев изтъкна, че е единствената българска институция с такъв положителен доклад.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нина

    1 0 Отговор
    Дали има по-голям лъжец от този!
    Абсолютен некадърник, ама нали е гербомор вечно ще е на тлъста заплата.
  • 2 БИЛ КЛИНТОН

    1 0 Отговор
    "АЗ НИКОГА НЕ СЪМ ИМАЛ СЕКС С ТАЗИ ЖЕНА" -/" никога нищо не ми е давал"/.
    "ОРАЛНИЯ СЕКС НЕ Е СЕКС" - /"нокога нищо не съм му искал"/.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове