Last news in Fakti

17 Май, 2015 10:34 2 463 3

Вера Ахундова: Портиерският списък на КТБ е димка

  • вера ахундова-
  • ктб-
  • вложители

Списъкът с политически личности бил по-интересен

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Портиерският списък“ с посетителите в КТБ е димка за заблуда, ние изготвяме друг – с 300 „специални“ вложители, който ще изпратим на Европейската комисия, заяви в интервю за Нова ТВ Вера Ахундова от НПО "Ние, гражданите".
По думите на Ахундова, в КТБ е имало „специфично разделение“ на клиентите в КТБ и при откриване на сметка на политик, депутат, или някой техен роднина, това изрично се е отбелязвало. „Няма как служителите в банката да разпознаят 240 депутати или заместник-министър, например“, посочи Ахундова. „Това е специален списък с вложители, които не са обикновени клиенти на банката. Тези хора или са били водени, или са казвали кой и защо ги изпраща да си открият сметка в КТБ.“

По думите на Ахундова в този списък фигурират само сметки, които още не са закрити.
В списъка има 44 сметки на лица и фирми, свързани с ДПС – депутати, общински съветници, кметове, двама члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) от квотата на партията.
Ирена Кръстева, майка на депутата от ДПС Делян Пеевски е имала на нейно име, или на фирми, свързани с нея, 19 сметки със седемцифрени суми – всичките изпразнени преди поставянето на банката под особен надзор миналия юни.

Общата наличност по сметките на ДПС в момента е около 6 млн. лв., като според Ахундова, шест- и седемцифрените сметки са били изпразнени и в момента по тях има дребни суми от 10-500 лв. „Всичко е извадено абсолютно на време“, коментира Ахундова. „Малко са тези, които са се объркали – има четири-пет сметки с по около 1 млн. лв.“
Почетният председател на ДПС Ахмед Доган все още държи около 880 000 лв. във вече фалиралата КТБ.

Според Ахундова, ДПС са поискали първи разкриването на банковата тайна за вложителите в КТБ, защото са успели да си изчистят сметките чрез цесии и са сигурни, че няма да се разкрие нищо скандално. „Само че има архиви и ние очакваме анализ на информацията за техните сметки, цесии и кредити до края на 2013 година“, каза тя.

„Ваденето на суми е започнало още март месец. Те са имали системна информация и професионално са си извадили парите навреме. Те са знаели какво ще стане още от края на 2013 година.“
Ахундова заяви, че според информацията от банковите архиви, фирми, свързани с ДПС са получили кредити от над 700 млн. лв. От тях 500 млн. лв. са били изтеглени по времето на мандата на Орешарски. „Нито лев от тези кредити не е върнат и те са превъртени през цесии“, каза Ахундова. Според нея в момента чрез тези цесии върви един вторичен грабеж на вложителите на банката.

По думите на Ахундова в списъците фигурира и дъщерята на вицепрезидента Маргарита Попова с две сметки от около 1 млн. лв. общо, които не е изтеглила от банката.
В КТБ има и 84 сметки на лица, свързани с ГЕРБ – депутати (от 41, 42 и настоящото Народно събрание), кметове, общински съветници, министри и заместник-министри (бивши и настоящи), членове на ВСС, Висшия касационен съд и прокуратурата. магистрати, прокурори, от партийната квота.

Депутати и лица, свързани с БСП също са имали сметки в КТБ – общо 18 – депутати, евродепутат, министър и заместник-министри (бивши), както и двамата братя на Пламен Орешарски.
Според Ахундова в тези списъци има и имена на много други хора, които са й непознати.  
В заключение Ахундова призова премиера Бойко Борисов да проведе одит на КТБ от външна одиторска компания, която никога не е работила в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 веднага

    0 0 Отговор
    искам имената

    Коментиран от #2

  • 2 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "веднага":

    И аз искам, но ще получим един гол ... лист разбира се. Веднъж пропадне ли човек, връщане няма. Това се получава и с нашата мила РОДИНА БЪЛГАРИЯ.
  • 3 Балъмурник

    0 0 Отговор
    Как си личи, кой бърка в данните на КПМГ от одит 2013 а?