Last news in Fakti

22 Юни, 2015 16:41 990 0

Македонското правителство стои зад скандала с подслушванията

  • македонското-
  • подслушвания-
  • правителство-
  • скандала

В нов доклад се описва влиянието на правителството над службите за национална сигурност

Македонското правителство стои зад скандала с подслушванията - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Службите за национална сигурност на Македония, действащи по заповед на местното правителство, стоят зад скандала с подслушването, разтърсил държавата, съобщи „Ню Йорк Таймс“, цитирайки новоизлязъл доклад по случая.

Пускането на документа от Европейската комисия в петък стартира нов кръг от неуспешни преговори за решаване на политическата криза в Скопие. Лидерите на четирите големи политически партии в страната, заедно с представители на ЕС и САЩ не успяха да постигнат споразумение за съставянето на служебно правителство, което да управлява Македония до изборите през април следващата година.

„Звучи абсурдно, че политическият елит на развита европейска държава до такава степен не разполага с морална неприкосновеност, че да се нуждае от намеса на ЕС и САЩ, за да разреши проблемите на собствената си страна.“, заяви Алберт Муслиу от месното седалище на Хелзинския комитет.

Все пак премиерът Никола Груевски, лидерът на социалдеморкатите Зоран Заев и лидерите на двете по-малки фракции, представящи албанското малцинство, се съгласиха да форсират промените, предложени от Йоханес Хан, еврокомисарят по регионална политика.

„В момента няма място за компромиси.“, заяви Муслиу. “Всички политически лидери трябва да действат възможно най-бързо, за да се възстанови доверието на обществото към държавните институции, което е било сведено до минимум през последните месеци.“

В доклада на Европейската комисия се виждат резултатите от разследването на 670 000 незаконно записани разговори, от повече от 20 000 телефонни номера, показващи скърцащата демократична структура в Македония, която е внимателно наблюдавана от Западните правителства, защото се намира на кръстопъта на Балканите. Според документа, изготвен от независими експерти, правителството на Груевски злоупотребява с националните служби за сигурност, за да може да контролира високопоставени служители в държавната администрация, прокурори, съдии и политически опоненти.

В доклада се посочва и „очевидното въвличане на високопоставени правителствени и партийни служители в изборни фалшификации, корупция, злоупотреба с власт, конфликт на интереси и политическа намеса в номинациите и назначаването на съдии.“

Груевски пазеше тишина 24 часа след разкритията. Той говори по време на юбилейните тържества на неговата партия ВМРО – ДПМНЕ в събота. Груевски обвини неназована организация, най-вероятно чуждестранна разузнавателна служба, за това, „че е платила много пари на някои хора, които могат да направят много подслушвателни записи“ с цел „бруталното унищожаване“ на неговата партия и „разпространението на страх сред хората“.

„Вместо да постигнат успех обаче, тези хора влязоха в капана на предсрочните избори, които ние ще спечелим.“, заяви Груевски.

Задълбочаващата се криза предизвиква не само широка фрустрация, демонстрирана от  последните протести, на които присъстваха десетки хиляди македонци, тя е и вредна за стремежите на Македония да стане член на НАТО и ЕС.

Според последни информации Груевски е готов на всякакво решение, дори и за служебно правителство, стига той да запази своето влияние. Зоран Заев обаче обяви, че иска преходно правителство, незасегнато по какъвто и да е начин от влиянието на Груевски. В телевизионно интервю той заяви, че ако премиерът не си подаде оставката до края на месеца, той ще обмисли радикализация на протестните действия.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА