Last news in Fakti

14 Септември, 2015 09:24 3 315 6

Годините се нижат, децата се приспиват с едни и същи приказки

  • годините се нижат-
  • образование-
  • децата-
  • приказки-
  • милен ганев

Приказният свят на Милен Ганев, истина или не...Всички факти и събития са плод на виртуалната авторска действителност на Милен Ганев

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като неотдавна с лекота разби на пух и прах авторитета на утвърдени имена в науката като Жолио Кюри, Ломоносов и Асен Златаров, днес ново предизвикателство застана на пътя на образователният министър Тодор Танев. 

Родителски комитети от цялата страна настояват от учебно-възпитателния процес в детските градини и училищата да отпаднат редица любими на поколения деца приказки. Комитетите, най-активни сред които „От Резово до Връв“, „Семеен юмрук“, „Чедо мое“ и „Средногорска антиклинала“ излязоха с отворено писмо до министър Танев.

„Годините се нижат, а век след век децата се приспиват и  възпитават с едни и същи приказки. Много от тях са белязани с насилие и всевъзможни непристойни прояви, които не кореспондират с пулса на новото време и изконния човешки стремеж към сътворяване на един по-добър свят“, се казва в писмото на родителите. Те държат просветното ведомство да вземе своевременни мерки.

„Учебната година чука на вратата и ние се надяваме ръководният орган на родното образование да вземе присърце молбата ни, защото губим децата си пред очите ни“, алармират родителите. Те са посочили списък с вредни според тях детски произведения, нанасящи вреди на детската психика. В него са изброени редица произведения на класици като Шарл Перо, Братя Грим и др. Председателят на родителския комитет „Чедо мое“-с.Дивотино, Чучулига Паликрушева поясни мотивите за спешната инициатива.

„Да започнем с „Хензел и Гретел“. Имаме две деца от семейство в риск, необхванати от образователната система и пълна апатия от страна на социалните служби. Децата се самонастаняват в дома на самотно живееща пенсионерка. Нанасят значителни материални щети на къщата, а когато възрастната жена резонно им търси обяснение, те я изгарят в собствената и печка. И с тази приказка са възпитавани поколения деца?! Това трябва да се прекрати“, заяви г-жа Паликрушева. След което продължи с обосновката си по списъка.
„Малечко-палечко“ е произведение, изпълнено с жестокости от началото до края. Главният герой е разхайтен калпазанин, който с коварство заблуждава един объркан баща да убие седемте си дъщери. Категорично настояваме тази приказка да напусне учебния процес! „Дядо вади ряпа“. Ако до сега бях възмутена, вече съм ужасена. Отвратителна апологетика на груповия секс, кръвосмешението и содомията. И то в градината. Само вземете израза: „Дружно се напъват, пъшкат и опъват“. Това за детска приказка ли е?! Зачертаваме и нея. „Цар Дроздобрад“ – жалък опит за пораждане на носталгия по монархията. Дори не си струва да го обсъждаме. Принцът в "Снежанка и седемте джуджета" е завършен некрофил. Кой би се влюбил в жена, лежаща в ковчег, па макар и принцеса?! Стигаме до „Котаракът в чизми“. Един своеобразен наръчник за имотни измами. Тук имаме самоуправство, обсебване на чуждо имущество, използване на чужда самоличност, а за десерт - убийство. Ясно ви е, какви ще станат децата след 20 години, ако не забраним това скверно четиво“, завърши председателят на „Чедо мое“. Родителите изказаха твърдото си намерение, ако до Деня на народните будители тези мракобесни според тях четива не напуснат образователната ни система, да започне демонстративното им изгаряне по места.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Минка

    0 0 Отговор
    хахаха, това трябва да го е казал онзи най-обикновен идиот- министър Танев, както го нарече Береану и одиозна фигура и невменяем, както го посочи Кеворкян във вчерашното си интервю. Не родителските комитети. Но като се замисля, на Танев му липсва елегантното чувство за хумор, с което е написана статията и което имаме голяма част от родителите, така че не би могъл да е той- 'щото просто съм съгласна Береану и Кеворкян, хахаха
  • 2 рени

    0 0 Отговор
    Добре де,а същите тези родители, от същия този родителски комитет ,не са ли учили същите тези "варварски и изпълнени с насилие приказки"?
  • 3 Ангел Бангел чушката

    1 0 Отговор
    Ха-ха, милата Чучулига нещо се е превъзбудила, щом като намира сексуален подтекст при ваденето на ряпа. То по нейното подсъзнание във всички приказки може да се намира подобен смисъл, стига да си деформиран достатъчно. Предлагам да и позволим да отлети на свобода :)
  • 4 comment

    1 0 Отговор
    Че то в тоя ред ако се подкарат, даже "Ну, погоди!", "Том и Джери", "Розовата пантера" и още сума анимации са изпълнени с безкрайно насилие... Дори и "Маша и мечокът" е трилър понеже тая пуста маша побърква мечока с всички налични средства, както физически, така и психически.
  • 5 бай Иван

    1 0 Отговор
    Те тези високо заинтересовани родители по добре като за начало да си пазят драгоценните тазманийчета от дрогата и компютрите защото стоейки пред компютрите се превръщат в зомбита. А сетих се и за "Трите прасенца" ей там пък колко насилие има......
  • 6 Българин

    0 0 Отговор
    Чучулиго, Чучулиго - чафка ти е изпила мозъка, ама то май няма какво да пие горкото птиче.