Last news in Fakti

4 Октомври, 2015 09:00 5 448 20

За заблудите в Сирия и Ирак

  • сирия-
  • ирак-
  • ислямска държава
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

Юлия aл Хаким via Facebook

Напоследък знайни и незнайни "експерти" дават изключително "компетентни" мнения по проблемите на Близкия изток и Сирия. Има хора, които се считат за експерти, само защото носят арабски фамилии, въпреки, че единственото, което са чели в последните години, са инструкции как да си получат грантовете. Искам да разсея няколко заблуди, разпространявани от въпросните експерти като опорни точки за медийни дебили.

Първо. ИДИЛ, наричани ДАЕШ на арабски, не са загубили от своите територии в Ирак.

Само преди три дни иракският премиер Хайдер aл Абади с половин уста призна пред канал France 24, че иракската армия към настоящия момент не е в състояние да превземе градовете, държани от Ислямска държава.

Т.е. ДАЕШ не се свива. Вярно е, брадатите главорези не са разширили своята територия отново, но това е защото от месец насам цялото им внимание е насочено към Сирия, където руснаците им дадоха яка жега.

Второ, руснаците винаги са имали военна база в Сирия, но тя се намира в Тартус от 1971г. и е съвсем малка, самите руснаци я наричаха "бензиностанция".

Сериозно руско военно присъствие в Сирия се появи едва преди няколко месеца, заради изграждането на новата база в Латакия. Не руснаците закрепиха Асад, а това, че голяма част от християнското население и алевитите виждат в него единствената стена между себе си и главорезите.

Показателно, че бежанците бягат от ДАЕШ е това, че Асад в момента контролира едва 20% от територията на Сирия, в които е концентрирано 80% от населението.

Трето, Асад няма да влезе в топ 5 на политическите ангели. Но е факт, че по негово време Сирия беше люлка на толерантността, където християнските празници бяха национални празници и не напразно много българи даваха мило и драго да отидат да работят в Сирия, защото "диктаторът" беше развил икономиката много повече от икономиката на демократична България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 имуноглобулин

    2 3 Отговор
    "много българи даваха мило и драго да отидат да работят в Сирия, "Много българи даваха мило и драго да работят и в Либия и Ирак Коми и то не за друго а защото нашия диктатор другаря Тодор Жевков даваше в пъти по-малки заплати от от останалите диктатори Кадафи,Саддам,Брежнев!Проблема беше там че в българия имаше голям дифицит на качествени "западни "стоки но затова пък имаше "кореком" от където хората си купуваха от дънки до телевизори и коли! А най-големия проблем на българите които "даваха мило идраго да работят в Сирия е че неможеха да работят в Германия ,Англия ,Фратция... След като тая възможност вече съществува желаещите за Сирия... рязко намаляха !!!

    Коментиран от #2

  • 2 Сконфуций

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "имуноглобулин":

    Да си бил в Сирия преди войната за да сравниш стандарта им на живот с нашия? Какво ми пишеш за отминалите комунистически времена? Нещо ти е спрял часовника на онова време.

    Коментиран от #3

  • 3 Десислава Димитрова

    1 4 Отговор

    До коментар #2 от "Сконфуций":

    преди войната в сирия стандарта бе далеч под германския както и възможностите за реализация на българи,демек няма причина българите да ходят в сирия на работа след като станахме част от ес.иначе да, в сирия при асад имаше промишленост,но 20% от населението бяха узорпирали властта повече от 40 години,което не се харесваше на останалите 80 независимо ,че християните бяха ок,това в дългосрочен план нямаше как да не изригне,което и се случи няколко пъти при управлението на асад баща и син,но при последния опит режима не успя да смаже надигналите се както предните пъти и след продължителна гражданска война се стигна до сегашната ситуация.днес защитниците на асад говорят за положителното при неговото управление ,но удобно забравят натрупаните с години проблеми чието отлагане доведе до кризата в сирия ,а и в района.след като един ден конфликта завърши ,няма как асад да остане на власт над основно сунитското мнозинство ,което даде огромната част от жертвите в тази гражданска война!

    Коментиран от #4, #5, #6, #7, #10

  • 4 Сконфуций

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    Някой да те пита за стандарта на живот в Германия? Ти била ли си в Сирия, имала ли си взаимоотношения със сирийци, контрагенти в бизнеса, не за това, което ти си мислиш-тъмни, смугли ориенталци. Ще ти харесат, нали? Не цъфтиш с кой знае какъв акъл, но за сметка на това си изработи днеска надницата, с това тролене. Ето ти една коричка хляб и от мен-моя пост. Не ми благодари.

    Коментиран от #8, #9

  • 5 Папур Шпеков

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    Деси, не употребявай думи, на които не ти е ясен правописа. И не е грешно ако подобна тирада се състои от по кратки изречения.
  • 6 Бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    Деске ма ми не ги бутай към доходите в мизерна Германия. Виж какви са доходите в България след като малоумниците разрушиха икономиката пазарите и държавата със същия предлог че в Германия доходите са по-високи и качеството на стоките.

    И в резултат България е най-мизерната държава в европа по-изостанала и от румъния и от албания.

    Напъни си мозъчето стоене и измисли нещо ново стига с тия изтъркани клишета.
  • 7 koko

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    русокоске не се пъни толкова ще направиш беля.далечне си капацитета за които се мислиш скъпа
  • 8 sergo

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сконфуций":

    Нео-пешки. Какво да ги правиш. Само дуднат ли дуднат....
    Докато почнат да си вярват.
    После ми идват на интервюта за работа с едно такова го-олямо самочувствие, че всичко знаят, всичко могат....
  • 9 Десислава Димитрова

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Сконфуций":

    ако искаш да кажеш нещо по анализа ми чакам.познавам сириици както християни така и мюсумани,търгувал съм с тях ,познавам ортодоксални мюсулмани както и отявлени комунисти ,но тва не променя нищо от казаното от мен.та за теб и другите три спама ако не сте един човек може да пробвате заедно или отделно да спорите с мен,по темата .очаквам някакъв реален коментрар!

    Коментиран от #11

  • 10 Кибик

    1 1 Отговор

    До коментар #3 от "Десислава Димитрова":

    Деси, що не се запишеш в Костинбродския университет да изкараш едно вишо образование.
  • 11 Сконфуций

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Десислава Димитрова":

    Бъркаш, думата анализ не е с два корена (анал и лизане),бъркаш и думата мюсулмани ("мюсумани"-тука ще приема, че в бързината си изпуснала една буква). "реален коментрар", и тука реално имаш грешка,"познавам сириици " и тука, "бяха узОрпирали властта" и тука. Под нивото си ми.

    Коментиран от #14

  • 12 Виж ти

    1 1 Отговор
    А бе, тази Деса шизо ли е или хермафродит? Хем е Десислава, хем говори за себе си в мъжки род???... Справка - коментар 9 от същата персона.

    Коментиран от #13, #15

  • 13 Бай хой

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Виж ти":

    Това е стоян деската който вече няколко години не знае как се влиза във форум, и рийш ли като щракнел на компа автоматично влизал в профила на женка си. Та този индивид обяснява как да се оправи международното положение. Мухахаха.
  • 14 Десислава Димитрова

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Сконфуций":

    ти си поредния страхлив путиновист,подобен на останалите такива дето ви трябва някой да ви дава тон как да дишате и как да се обличате,как да си ... жените и ако е възможно той да ви прави и гледа децата !!!!кво да се прави 45 години направиха от българина ......... и сега е пълно с такива коректори на правопис като теб!
  • 15 Десислава Димитрова

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Виж ти":

    дали съм мъж,жена или хермафродит няма значение важното е кво пиша и те съветвам да четеш ,ще ти е от полза образователно е и е вярно.

    Коментиран от #16

  • 16 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Десислава Димитрова":

    Кво стана ма деси? Циганката да не би да се спомина.
  • 17 Методи Методиев

    2 0 Отговор
    През далечната 2005 година бах две седмици в Сирия на Башар Асад. Аз съм човек на години и съв видял много лошо и добро. Онази Сирия беше дом на всички религии /които междо другото са се зародили в техните земи, а не в земите на юдеите/ и хората от различните религии живееха в толерантност и взаимно уважение, ЗАЩОТО ДЪРЖАВАТА БЕШЕ СВЕТСКА. Та в онази година, хората живееха спокойно НО... вече се усещаше натиска на радикалния ислям - няколко милиона иракчани, няколко милиона палестинци приети от сирийската държава като бежанци от войната в Ирак и Палестина и местните крайни ислямисти вече бяха под контрола на чичо "Сам" . Надявам се знаете прословутото название на агресора САЩ! Тази касапница, която преживяват хората днес там им беше подготвена още тогава. Още в онази година се говореше под сурдинка, на няколко чаши арак и вкусни салати от светската интелигенция, че идват тежки години за сирийския народ, защото Башар не желае да стане васал на САЩ и води самостоятелна политика в района.Още тогава един прекрасен сирийски политолог и мой изключителен приятел предвиди събитията в Сирия и последиците от това за Европа . Днес - бежанска вълна е факт,факт е итова че тази вълна е преди всичко износ на жива военна сила на ислямистите. Предстоят трагични и тежки години за ЕС. не хората не бяха и не са пророци - те виждаха на къде отиват нещата в тяхната държава. И бяха безсилни да се противопоставят на плановете заунищожение на Сирия. както ЕС, който не е в съст

    Коментиран от #18

  • 18 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #17 от "Методи Методиев":

    да,лошите американци развиха радикалния ислям и си бутнаха кулите близнаци,а в сирия унищожиха нирваната предизвикана от асад баща и син.освен това са решили да пре.бат европа и най-вече българия,щото са масони, евреи и т.н.,но сега путин ще въстанови хармонията ,щото е слезлия дядо боже на земята ,а ти дето си видял много хубаво и лошо ще ни го предскажеш.благодарим ти предварително без да сме били 2005 година в сирия!
  • 19 Сконфуций

    1 0 Отговор
    Браво Деси, права си, като изключим неумелия ти опит за сарказъм и кулите близнаци.

    Коментиран от #20

  • 20 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Сконфуций":

    И кулите, и кулите.