4 Октомври, 2015 13:49 6 514 44

Русия бие по Ислямска държава с „умни бомби“

  • сирия-
  • бомби-
  • ислямска държава-
  • русия

Сирийската опозиция иска от САЩ Стингер

Русия бие по Ислямска държава с високоточната управляема „умна бомба“ Х-29Л, съобщи говорителят на Въздушно-космическите сили на Русия полковник Игор Климов, цитиран от РИА „Новости“.

Х-29Л е от класа „въздух – земя“ притежава лазерна глава за самонасочване. Пилотът прихваща целта и това му позволява да маневрира и във всеки един момент да пусне бомбата без да се прицелва повторно.

Теглото на бомбата е 500 кг. Нейната точност е около плюс-минус два метра. „Умната бомба“ е част от снаряжението на бомбардировачите Су-24 и Су-34.

От своя страна умерената сирийска опозиция поиска от Пентагона да им достави ПВО комплекси „Стингер“.

Молбата е била отправена от лидера на групировката Лива сукур ал Джабал Хасан Хадж. Той не пропусна да призове Белият дом да заеме твърда позиция спрямо ударите на Русия в Сирия.

Все пак сирийската опозиция използва евтини китайски образци на преносими ПВО системи срещу хеликоптерите от сирийската армия (виж видео). 

В момента Пентагонът не дава знаци, че е склонен да предостави на сирийската опозиция „Стингер“. По този начин, тя ще трябва да се бори срещу руската авиация с притежаваните от нея ПВО-системи, които можете да видите по-долу.  

 

  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да ама не

    3 1 Отговор
    Тези които сринаха кулите в САЩ от коя опозиция бяха?
  • 2 бла бла

    3 1 Отговор
    Каква умерена сирийска опозиция, кажете си го- Ислямска Държава поиска от Пентагона да им достави ПВО комплекси „Стингер“.
  • 3 Бай хой

    3 1 Отговор
    Опозиция не е ли политически термин. Каква опозиция щом иска оръжие. И наистина вече е умерена след като всеки ден я умерват по няколко пъти.

    А някой да каже сега че съединените щати не са терористически и че не снабдяват терористите с оръжия за преврати.
  • 4 Десислава Димитрова

    0 5 Отговор
    руските умни бомби са с руски компютърни системи 130 поколение,работят на дърва и са мнооо умни :)!ако американците се пошегуват и да дадат някоя и друга нова ракета земя въздух,ще се види колко са умни руските самолети подобно на руските уазки,електронни часовници и самобрасначки :)!

    Коментиран от #7, #8, #11

  • 5 onq s konq

    1 3 Отговор
    Въэможно е бомбите да са "полуумни" но не и "Умни",защото ще почнат да разсъждават...и да отказват да функционират при изстрелването им срещу опозицията.

    Коментиран от #6, #10, #14

  • 6 Бай хой

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Конярче тази така наречена умерена опозиция не че в последно време не я умерват, си има и старо име. Това е старият слуга на вашингтон ал кайда. Някак си не върви сега да кажат сащ въоражава и обучава ал кайда. Навремето бяха муджахидини.

    А колко са умни бомбите - ми американските сигурно са по-умни щом разрушават болници и убиват болни дечица. Все пак това са по-лесни цели. По тая причина можем да ги наречем и тарикатски бомби.

    А руските би трябвало да са ефективни щом джахидистите заплашват Москва и бягат в ирак. Ама това май го пропускате с деси, киро, стоян, стратегическият кастър и дошето.
  • 7 tost

    3 1 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    ,,,,,, Американските военни съобщиха, че атаките – насочени срещу талибаните – може да са причинили „съпътстващи щети“.

    Най-малко 12 души от международната хуманитарна организация „Лекари без граници“ и седем пациенти загинаха в Кундуз, намиращ се в северната част на Афганистан.......


    Наистина е вярно,че при американските умни бомби няма грешки.....
  • 8 tost

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    А какво би станало,ако Русия започне да снабдява с оръжие талибаните в Авганистан ?

    Коментиран от #9, #26

  • 9 руснак смотан

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "tost":

    Опааа ..въпросът е какво би станало ако Русия спре да доставя оръжие на талибаните в Афганистан!!!
  • 10 tost

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Браво кон ,едно много умно изказване,все пак не е нужно да си „кон с капаци“ ,за да видиш как стоят нещата по света.
  • 11 koko

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Десислава Димитрова":

    деси любов искам да видя твоя снимка гаранция че си русичко

    Коментиран от #27

  • 12 бондю

    1 1 Отговор
    тоз камион май руски, ва!
  • 13 дядоЯго

    1 1 Отговор
    явно термина сирииска опозиция е доста разтеглив-въпросът е могат ли американските ракети от тази статия да свалят не само руските самолети ами и турските от другата статия?
  • 14 Той

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Не знам дали има "полуумни" бомби, но знам за полуумни хора. Даже познавам един, косвено. Троли тука и се хвали навред, че кара 10 годишна нафтова печка.

    Коментиран от #15

  • 15 почти си прав

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "Той":

    И печката не е 10, а е 12 годишна, щото 10-годишните са Е90 ;)
  • 16 onq s konq

    0 0 Отговор
    Добре е тукахейтърщите индивиди да осъзнаят,че не са в състояние да ме обсъждат нито морално,нито материално и колкото по-навреме,толкова по-добре.И толкова ли е трудно да разберат че за тях съм като Майка Тереза-БЕЗПЛАТНО КОНТАКТУВАНЕ С ЧОВЕК,МНОГОКРАТНО ПО-ИНТЕЛИГЕНТЕН И ОБРАЗОВАН ОТ ТЯХ?!Колкото до БМВ-то ми-похвално е че сте запомнили годините/2004г/ ,но някакси трябва да вденете,че има хора които обгрижват колите си от предната до задната броня и от грайферите на гумите до тавана на купето-т.е. освен стъклата ,ламарините и превъзходния двигател,всичко почти всичко друго е подменено с ново/вкл и озвучаването/!Как става ли?Ами с пари!А защо ли?Ами защото искам точно тоя модел,а не следващия и...мога да си го позволя!Та на колко години ми е колата?-не ми отг сега-оставям ви го за домашно:)

    Коментиран от #17, #21, #22

  • 17 Смях

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Смях, смях, и пак смях. И правописни грешки, и отново смях.
  • 18 onq s konq

    0 0 Отговор
    Освeн да се смееш и на показан пръст/дори и среден/ друго можеш ли?...или да не питам!Че и "правописни грешки" ше ми вменява завалията:)Ех мъка,мъкаааа...Ама така е -цял живот учи...:)
  • 19 киро

    0 1 Отговор
    Каква е тая умерената сирийска опозиция , въоръжена и биеща се срещу законната власт - това са "ТЕРОРИСТИ" , т.е. клон на ИД, които са искали от американците оръжия , т.е. си общуват с Америка !
  • 20 kcaniba

    0 1 Отговор
    Умерената опозиция не ли яде черния дроб на сирийските редовни воини?? Това че са снабдявани от САЩ ги прави по малко терористи или обратното - прави ги герои!!????
  • 21 999

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Дори и да ти е чисто ново БМВ то това не те прави по умен а начина по които се оправдаваш го показва. Твоят интелект е на цената на някой и друг друг долар демек г.......зец за жълти стотинки.

    Коментиран от #23

  • 22 Бай хой

    0 1 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Пробвай да смениш шофьора и ще ти се получи.
  • 23 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "999":

    Аве умник...Наистина ли си мислиш че трябва да си оправдавам защото не приличам на теб?!За инфо не си падам по чужди валути и си уважавам националната...защото съм патриот:)И за да бъда по-ясен ще ти кажа,че не работя за никого защото други работят за мен!
  • 24 mediator37

    0 0 Отговор
    Недейте да спорите, ще ви обясня.
    Умни се наричат тези бомби, които са завършили някой от "бръшляните" университети в Топ 10 на света. А те всички са на Запад. Следователно бомбите на руснаците няма как да са умни бомби, прави са някои от тук коментиращите.
  • 25 Vasik Atanasova

    4 1 Отговор
    РУСКОТО ОРЪЖИЕ Е НАЙ ДОБРОТО
    ГРЕШНО Е ДА СЕ СРАВНЯВА С ДРУГИ НЕЩА ПРОИЗВЕДЕНИ ТАМ
    ОРЪЖИЕТО ИМ Е НОМЕР 1
    ВСИЧКИТЕ ИМ СРЕДСТВА ТЕ ДАВАТ ЗА ВЪОРЪЖАВАНЕТО СИ
  • 26 Десислава Димитрова

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "tost":

    талибаните в афганистан са с руско оръжие ако си се интерасувал, а руското оръжие е технология от втората световна война.последните качествени разработки са от пленениете немски специалисти.
  • 27 Десислава Димитрова

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "koko":

    не съм рус споко,а и съм в пъти по-умен информиран и т.н. от вас кресливите путиновисчета.като няма кво да кажете всеки диспут завършва с намеци колко сте умни ,а аз дето ви завирам в миши дупки ,колко съм бил глупав :)!та я ми разкажи за умните руски технологии ,граждански или военни та да се посмея и аз без да съм рус.чакам!

    Коментиран от #28, #34

  • 28 Той

    0 1 Отговор

    До коментар #27 от "Десислава Димитрова":

    За да си глупав не е задължително да си рус. Ти го доказваш."талибаните в афганистан са с руско оръжие ако си се интерасувал", еми ракетите "Стингър" изобщо не са руски. А и последната дума ти е грешна, но предполагам, че знаеш, нали си умничък :)

    Коментиран от #41

  • 29 ghost

    0 1 Отговор
    умния кой е създателя на ид
  • 30 бопа

    0 0 Отговор
    Ха - каква по добра оферта от тази Путин да си изпробва БЕЗПЛАТНО оръжията :)
  • 31 х29

    0 0 Отговор
    х-29л е ракета, а не бомба. Правена е през 1980 и е използвана многократно
  • 32 Bolt 117

    1 0 Отговор
    Не знам дали руснаците използват лазерно насочвани бомби, но дори и да е така не са възбуждайте и замайвате, защото за първи път са създадени и използвани от американците в края на 60-те, началото на 70-те години. Пак тяхно е първото в историята масово използване на високоточни оръжия каквито са лазерно насочваните в Пустинна буря през 1991 г. и оттогава стават стандарт. Така че какви вицове ми разправяте пак за руския слон? Нито радио, нито инфраред, нито лазерните, нито сателитно насочваните боеприпаси са създадени от руснаците. Американците почти винаги са водели в разработките на нови технологии в различните видове оръжия, а руснаците винаги са ги гонели.

    Коментиран от #35

  • 33 ха

    0 0 Отговор
    Тея май са от ИД...
  • 34 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #27 от "Десислава Димитрова":

    Деске ма ми като са толкова изостанали и нискотехнологични руските оръжия защо в сащ са на въоражение руски ракети. Защо през 2015година в сащ започнаха производството на калашник.

    И при пустинна буря терористите от сащ прогониха всички журналисти и наложиха пълно информационно затъмтетие за да лъжат като пм...ли. А които журналисти остана ха в Багдад бяха убити с ракета която не уточниха дали е с лазерно насочване или е влязла през прозореца.

    Също така високотехнологичните им ракети и бомби са толкова точни че през терористичното нападение над Югославия не можаха да уцелят дори държавата и ракетите падаха в София.

    Да не говорим за миналата седмица когато с лазерно насочване от космоса и вода от Марс разрушиха болница в Афганистан и убиха лекари и болни деца. Колко трябва да си тапигьоз за да продължаваш наглата пропаганда на терористите.

    Коментиран от #36, #42

  • 35 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Bolt 117":

    За използването си прав.сащ налитат на всякъде където има ресурси и използват първи оръжия като например атомната бомба.

    За другото обаче си много далеч от истината.

    Вместо да плещиш глупости вземи се по образовай малко.
    Да ти припомня че дроновете Русия ги разработва през седемдесетте години на миналия век а сащ едва от преди десетина години.

    сащ са толкова напред че са на път да загубят войната в залива. Това че са спечелили една две битки в ирак явно се оказа недостатъчно. Сега им е необходима помощ от цял свят за да се задържат там. Обаче май в последно време свиват постепенно байряка и ядат бой от всякъде.
    Така прославената им победа май малко по малко се изплъзва. И ако не вдяваш в момента Русия им помага. Макар че им е трудно да си го признаят.

    Коментиран от #44

  • 36 Киро

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Бай хой":

    първо няма руски ракети на въоръжение в САЩ!

    Второ, Калашников не е изобретен от руснак, а от Уго Шмайзер.

    Трето - ти си тотално неграмотен.

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Ярослав Станчев

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Киро":

    Така е,руски ракети на въоръжения в САЩ няма,но ракетните двигатели РД-180 все още се използват в ракетите на НАСА.И поне до 2019 г. ще се използват,поне докато американците не си направят свой двигател.
    Автомат Калашников е изобретен от Михаил Тимофеевич Калашников.Приликата с МП 44 е толкова,колкото между Калашников и М-16.
    И трето,когато нямаш аргументи не обиждай.Обидите издават недостиг на смислено оборване на събеседника.

    Коментиран от #43

  • 38 Бай хой

    0 0 Отговор

    До коментар #36 от "Киро":

    Кире Калашников е изобретил калашника, Шмайзер - шмайзера а за Кирчо остава да изобрети кирта. Мухахаха.
  • 39 Киро

    0 0 Отговор
    До двамата под мен:

    1. Михаил Калашнкиков е бил технически неграмотен, присмивали са му се дори собствените му колеги. Уго Шмайзер е изобретил този автомат, а след войната е командирован в СССР да си довърши работата, работил е на заплата. След 2-3 години, когато е завършил автомата и най-вече газово възвръщателния механизъм, получава разрешение да се прибере в Германия, където умира след няколко години.

    По това време СССР няма нито едно читаво свое оръжие - примери - Шпагин е жалка имитация на Томпсън, картечницата им е копие на американска от миналия век и тн. и тн., камо ли да имат квалифициран инженер, който да направи такова гениално оръжие.
    Все едно коняр да построи совалка.

    Първо - историята, после масковските ви подмазвания и пелтечене!

    2. САЩ използваха руски ракети носители, защото са ЕВТИНИ. Американските инженери имат далеч по-важни задачи - да идат до Марс и тн., не да строят волски каруци, с които да превозват високотехнологичното си оборудване.

    За нискотехнологични продукти там си има разни китайци, индийци, руснаци и тн., чийто труд е много по-евтин от този, на специалистите.

    Аре сега бегом да търсите опорни точки!

    Коментиран от #40

  • 40 Ярослав Станчев

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "Киро":

    Прав си Киро.Всеки копира от някого.Дори и найвисокотехнологичните американски инженери се ръководят от германец в създаването на ракетната си програма.И то не от кой да е германец,а от Вернер фон Браун,отявлен националсоциалист и щурмбамфюрер от СС.Но за благото на САЩ е реабилитиран като военнопрестъпник и дори получава американско гражданство.Герой на САЩ.
    През Корейската война американците използват хеликоптер,създаден от .... руснак.Игор Иванович Сикорски.Викаш от де толкоз акъл у американец да направи летяща стая с перка???
    Та такива ми ти работи.Знаеш ли вица за химикалката която струва 5 милиона долара и за "карандаш" за 5 копейки???
  • 41 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Той":

    ти правиш ли разлика между талибани и муджихидини?веднъж ще пишеш нещо по състество и ще се наак.ш :)!!!мани че тва ами се опитваш благородно да поучаваш!!!!
  • 42 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Бай хой":

    руски ракети баико има на въоръжение в сащ само в болната ти психика,а при войната в югославия загинаха 500 човека заради прецизните бомбандировки,за сравнение руснаците изтрепаха толкова само при една бомбандировка над собствения си грозни.та пак те приканвам теб и останалата пасмина путнови рекламни агенти да ми разкажете за някое съвременно високотехнологично руско производство,независимо дали става въпрос за танкове или балтони?
  • 43 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Ярослав Станчев":

    да твърдиш че калашников е измислил въпросния автомат и да твърдиш че няма аргументи в обратното е самообида само по себе си станчев.20 годишния технически абсолютно неграмотен селянин е измислил в рамките на няколко месеца оръжие дето екипа на уго шмаизер не е успял макар да го е работил паралелно и за това немеца да е вземал космическа заплата!!!!!няма кво да кажем ,липсват аргументи немеца да е измислил автомата.
    другото ти твърдение също не е вярно,американците имат ракети носители и ги използваха десетки години през студената война ,но руснаците им предлагат за техните смешна цена и за това американците ги ползват.
  • 44 Bolt 117

    0 0 Отговор

    До коментар #35 от "Бай хой":

    А бе пич, що се унижаваш да пишеш простотии под всяка статия. Може ли за неща за които има тонове достъпна информация да ги изопачаваш до олигофренско ниво? В статията се споменава за "умни бомби", написал съм кога и от кой са създадени не само те, но въобще високоточните оръжия:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Precision-guided_munition
    Какви са тия абсурдни твърдения за руски ракети на въоръжение в щатите, за калашници и всички останали смехории ...
    За падналата в София ХАРМ има достатъчно инфо и различни версии, но нито една не е твоята..........
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания